Skocz do zawartości

spadek tempetarury i napowietrzenie


Soyero

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Warzę Weast Coast IPA. 90min 66 stopni i chwila zapomnienia...

Zamiast doprowadzić do 76-78 stopni to przelałem brzeczke do wysładzania. Po 15 minutach się zorientowałem, trmp spadła do 58 stopni. Szybko przelałem z powrotem do gara warzelnego. W ten spoób ją napowietrzyłem. Teraz dopiero dobijam do 76stopni

 

Zasyp 4kg pilzneńskiego i 1 kg Pale Ale

 

Jakie będą tego konsekwencje?

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mash Out ma za zadanie dezaktywowanie enzymów. Wówczas zacier (jeszcze nie brzeczka) staje się rzadszy, co ma ułatwić filtrację. I jak koledzy wyżej napisali, jest opcjonalny.

Chociaż jak temperatura zacieru mocno spadnie, to filtracja może stanąć, stad tez wysładza się wodą w temperaturze ok 78C.

Napowietrzanie podczas etapu gorącego też nie ma wiekszych negatywnych skutków.

Smacznego West Coasta :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.