Soyero Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć Warzę Weast Coast IPA. 90min 66 stopni i chwila zapomnienia... Zamiast doprowadzić do 76-78 stopni to przelałem brzeczke do wysładzania. Po 15 minutach się zorientowałem, trmp spadła do 58 stopni. Szybko przelałem z powrotem do gara warzelnego. W ten spoób ją napowietrzyłem. Teraz dopiero dobijam do 76stopni Zasyp 4kg pilzneńskiego i 1 kg Pale Ale Jakie będą tego konsekwencje? Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 pewnie żadne, panikujesz Soyero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Pewnie tak. Pierwszy raz tak mi się zdarzyło i dlatego byłem ciekawy. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Żadne. Nie musiałeś w ogóle przelewać z powrotem. Mash-out jest opcjonalny, a jak chcesz mieć mocno fermentowalną brzeczkę do west coasta to w sumie całkowicie zbędny. Soyero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Dziękuję za odpowiedzi. Mam już całkowitą jasność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Mash Out ma za zadanie dezaktywowanie enzymów. Wówczas zacier (jeszcze nie brzeczka) staje się rzadszy, co ma ułatwić filtrację. I jak koledzy wyżej napisali, jest opcjonalny.Chociaż jak temperatura zacieru mocno spadnie, to filtracja może stanąć, stad tez wysładza się wodą w temperaturze ok 78C.Napowietrzanie podczas etapu gorącego też nie ma wiekszych negatywnych skutków.Smacznego West Coasta Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Soyero 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Dziękuje, mam nadzieję, że będzie smaczne Filtracja przebiegła pomyślnie. Zasyp w 17L wody. Wysładzanie 16L. Po filtracji uzyskałem ok 27 L - 12,5 BLG Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się