Skocz do zawartości

Gotowanie brzeczki bez przykrycia?


amatjas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie, w sobotę walczyłem z drugą warką (pierwszą zacieraną) - Pale Ale z BA. Mam pytanie o sposób chmielenia. Gdzieś spotkałem się z takim postem że powinno się gotować bez przykrywki po to by odparowały jakieś szkodliwe związki z brzeczki. Niestety w żadnym poradniku dla początkujących nikt nie zwraca na to uwagi no i oczywiście gotowałem pod przykryciem. Czy to duży błąd i jaki będzie miał wpływ na otrzymane piwo? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całe chmielenie należy przeprowadzać z odkrytą (przynajmniej częściowo) pokrywką, ale wrzenie nie musi być bardzo mocne, wystarczy, jak na powierzchni pojawiają się jakieś kształty (rolling boil), wtedy wiemy, że następuje ruch płynu w całej objętości garnka.

Proszę czytać (Wiki) a nie pytać ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.