amatjas Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Witam ponownie, w sobotę walczyłem z drugą warką (pierwszą zacieraną) - Pale Ale z BA. Mam pytanie o sposób chmielenia. Gdzieś spotkałem się z takim postem że powinno się gotować bez przykrywki po to by odparowały jakieś szkodliwe związki z brzeczki. Niestety w żadnym poradniku dla początkujących nikt nie zwraca na to uwagi no i oczywiście gotowałem pod przykryciem. Czy to duży błąd i jaki będzie miał wpływ na otrzymane piwo? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Całe chmielenie należy przeprowadzać z odkrytą (przynajmniej częściowo) pokrywką, ale wrzenie nie musi być bardzo mocne, wystarczy, jak na powierzchni pojawiają się jakieś kształty (rolling boil), wtedy wiemy, że następuje ruch płynu w całej objętości garnka. Proszę czytać (Wiki) a nie pytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Akurat słód Pale Ale praktycznie nie zawiera DMS, więc nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Ja większość warek gotuję pod przykryciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się