witur Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Witam , będzie coś z tego ? Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Pale Ale Low Colour MARIS OTTER 5 kg 83.3% 70 % 5 Ziarno Słód Special B 0.25 kg 4.2% 77 % 290 Ziarno Słód jęczmienny Caraaroma 0.15 kg 2.5% 74 % 400 Ziarno Słód Pszeniczny Czekoladowy 0.15 kg 2.5% 72 % 900 Ziarno Palone ziarno jęczmienia 0.35 kg 5.8% 65 % 1100 Ziarno Słód Barwiący Obłuszczony 0.1 kg 1.7% 65 % 900 Zacierne : 65 C 50 min 72 C 15 min 78 C 10 min Chmielenie : Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Chinook 20 g 60 min 13 % Gotowanie Citra 50 g 2 min 12 % Drożdże : Nazwa Typ Forma Laboratorium FM52 Amerykański Sen Ale Gęstwa Fermentum Mobile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Stout, nie Staut. Przerwa scukrzająca to bardziej 62 C. Rozumiem, że słodu Low Colour do czarnego Stouta używasz dlatego, że go masz, a nie dlatego, że musisz go kupić? Bo w przeciwnym wypadku używanie specjalnie jak najjaśniejszego (i najdroższego) słodu trochę się mija z celem. Co tak mało chmielu na goryczkę? Nie lubisz? Jak dla mnie powinno być więcej chmielu w przepisie, American Stout to piwo z wyraźną goryczką (średnią do wysokiej). Jak dla mnie powinno być z 30-40g na goryczkę. Poza tym wygląda OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Goryczki nie liczyłem, ale na pewno brakuje tu też chmielu na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Na chwilę obecną wychodzi ~30IBU , a sypne te 40gietów jak radzicie . Na cichą mogę wrzucić Centennial bo mam w zapasie 100g . Palone ziarno i barwiący od razu przy zacieraniu czy pod koniec ? Edytowane 6 Lutego 2020 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 31 minut temu, witur napisał: Na chwilę obecną wychodzi ~30IBU , a sypne te 40gietów jak radzicie . Na cichą mogę wrzucić Centennial bo mam w zapasie 100g . Palone ziarno i barwiący od razu przy zacieraniu czy pod koniec ? To stout, więc spokojnie od początku. Goryczka w zależności, jak lubisz, ale przynajmniej z 40-50IBU by się przydało. Na aromat możesz dać całkowicie po wyłączeniu palnika albo nawet na hopstand zamiast na 2 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się