Pabllo_Lodz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) 9 godzin temu, punix napisał: Po prostu z pierwszego posta wynikało, jakbyś twierdził, że czystość profilu wynika z przeprowadzenia cold crasha. To była bardziej Ironia że nie wierze w te doniesienia, może za krótko rozwinąłem swoje myśli ;) Ponieważ posiadam Fermzille to zrobię podobny eksperyment, nie wierzę że na drożdżach lagerowych fermentowanych w 19 stopniach będzie czyste piwo. Choć nie wiem czy nie szkoda mi 40L piwa. Natomiast wiem że przy tak prowadzonej fermentacji jak opisałem na us-04 czy FM50, FM52, również otrzymujemy czyste piwo i jak ktoś chce całkowicie klarowne. Z tym iż od kilku warek, pojemnik na drożdże otwieram dopiero pod koniec cichej przed CC. I wtedy drożdże opadają do pojemnika, ciśnienie ok. 0.5 bar.. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 W dniu 8.12.2020 o 17:56, buk0 napisał: Czekam na swoją Fermzille i sam spróbuję z pilsem w 16-18°C. I jak wyszło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 @witur zestaw ciśnieniowy z alieexpress dotarł dopiero przed świętami. Na pierwszy ogień poszła neipa. Jutro będę zlewał do kega. Muszę trochę uszczelnić, bo jak zrobiłem test i nabiłem co2 to nie trzyma ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 4 godziny temu, buk0 napisał: @witur zestaw ciśnieniowy z alieexpress dotarł dopiero przed świętami. Na pierwszy ogień poszła neipa. Jutro będę zlewał do kega. Muszę trochę uszczelnić, bo jak zrobiłem test i nabiłem co2 to nie trzyma ciśnienia. Podobno jakimiś silikonem można to próbować uszczelnić tylko jakim? mozesz powiedzieć jak wszystko po kolei podłaczałeś? bo ja swoją fermzle zamówiłem ledwo co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Smar spożywczy do uszczelnienia będzie ok.Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 11 godzin temu, buk0 napisał: Muszę trochę uszczelnić, bo jak zrobiłem test i nabiłem co2 to nie trzyma ciśnienia. A co chcesz uszczelniać może masz żle skręcone u mnie wszystko trzyma bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 W dniu 14.02.2020 o 12:52, Pabllo_Lodz napisał: Najbliżej Czechy sklep Bahnik.cz Koszt wysyłki 11 euro, rejestrujesz się wybierając Słowację, a w uwagach zamówienia podajesz adres Polski Wysyłają po zaksięgowaniu wpłaty, za drugim zakupem to wysłali mi po przesłaniu dowodu wpłaty. Kurde trochę mam stracha przelać kase , a jak wyślą pod ten Słowacji adres co podam ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 9 godzin temu, witur napisał: Kurde trochę mam stracha przelać kase , a jak wyślą pod ten Słowacji adres co podam ?? Tu masz 35 l przesyłka gratis https://marxam.pl/fermentory-zestawy-startowe-fermzilla-stozkowy-pojemnik-fermentacyjny-35-l,c552,p4830,pl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapcio Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 8 godzin temu, witur napisał: Kurde trochę mam stracha przelać kase , a jak wyślą pod ten Słowacji adres co podam ?? Też miałem takie obawy, jednak nie wysłali na Słowację mojego zamówienia. Musisz tylko w uwagach podać swój adres wysyłki. Dodatkowo jeszcze to samo napisałem w mailu. Co prawda nie przysłali potwierdzenia, ale obyło się bez problemów. Fermzilla plus osprzęt już w garażu. Swoją drogą polskie sklepy odstają od zapotrzebowania. Jak już mają na stanie to brak osprzętu. Trochę też lekceważą klientów. Na pytanie o specyfikację zestawu startowego Fermzilla otrzymałem odpowiedź - "to co na zdjęciu". W końcu nawet to nie okazało się prawdą, bo nie było ball-locków obecnych na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) @Sapcio ile przesyłka idzie z Czech ? Przez chwilę miałem plan podjechać do Czech ale jak wysyłka 11e to się nie opłaca @jac007 generalnie zamówienie już do mnie idzie . Pochpnie zamówiłem 35l .. Warki robię po 22 l więc lepszą opcją będzie dla mnie 27 l , nawet lepiej mi do mniejszej wersji będzie lodówkę znaleźć bo w ta co mam na bank mi się nie zmieści ? Edytowane 9 Stycznia 2021 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 28 minut temu, witur napisał: @Sapcio ile przesyłka idzie z Czech ? Przez chwilę miałem plan podjechać do Czech ale jak wysyłka 11e to się nie opłaca @jac007 generalnie zamówienie już do mnie idzie . Pochpnie zamówiłem 35l .. Warki robię po 22 l więc lepszą opcją będzie dla mnie 27 l , nawet lepiej mi do mniejszej wersji będzie lodówkę znaleźć bo w ta co mam na bank mi się nie zmieści ? Do mnie szło to 2 dni od momentu przelewu, w sumie to sam przelew przez Revolut był wąskim gardłem - normalnie pewnie 1 dzień by przyszło ? Jeśli chodzi o smarowanie uszczelek i tak dalej - to ja stosuje zwykłą wazelinę z apteki, też daje rade. Wczoraj próbowałem pierwszej warki(srogo chmielona hazy ipa) i powiem, że fermentacja i chmielenie pod ciśnieniem, plus beztlenowy transfer do kega to jest jednak wskoczenie na następny poziom jeśli chodzi o smak i aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapcio Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) 46 minut temu, witur napisał: @Sapcio ile przesyłka idzie z Czech ? Przez chwilę miałem plan podjechać do Czech ale jak wysyłka 11e to się nie opłaca @jac007 generalnie zamówienie już do mnie idzie . Pochpnie zamówiłem 35l .. Warki robię po 22 l więc lepszą opcją będzie dla mnie 27 l , nawet lepiej mi do mniejszej wersji będzie lodówkę znaleźć bo w ta co mam na bank mi się nie zmieści ? Przysyłają piorunem. Ja zamówiłem 21 grudnia, a otrzymałem 28, ale wiadomo, święta. Zamówiłem też smar spożywczy: https://www.bahnik.cz/nahradni-dily-na-narazece/potravinarska-vazelina-diamant-70ml/ Dużo ciekawych porad podaje Lucas Steyn na swoim kanale, np. https://youtu.be/k6kq2QN1oSY Potwierdza, że wersja 35 l niezbyt nadaje się do standardowych warek 20 l z powodu zbyt dużej przestrzeni nad fermentującą brzeczką. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Sapcio literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 @Sapcio byle jaki słowacki adres wystarczy wpisać przy zakładaniu konta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapcio Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 7 minut temu, witur napisał: @Sapcio byle jaki słowacki adres wystarczy wpisać przy zakładaniu konta ? Ja kupowałem bez zakładania konta. Jednak zamawiając faktycznie trzeba wpisać adres na Słowacji. W formularzu są listy rozwijane i nie da się wpisać byle czego. Ja z map google znalazłem i wpisałem jakiś dom kultury czy coś. witur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 A ja zaś szukam jakieś instrukcji jak wszystko połączyć w całość wraz z rozpiską osprzętu, który będzie mi potrzebny do wykonania. Chodzi mi o przeprowadzenie fermetacji ciśnieniowej. z tym iz chce wszystko rozlwać do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly fox Opublikowano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Panowie, ile maxymalnie można zmieścić w fermzille 35 l ? 30 litrów wejdzie ? 5 litrowa poduszka to chyba całkiem sporo , co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 12 godzin temu, sly fox napisał: Panowie, ile maxymalnie można zmieścić w fermzille 35 l ? 30 litrów wejdzie ? 5 litrowa poduszka to chyba całkiem sporo , co ? Nie używam ale uważam że 30 na spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebap Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Pytanie do posiadaczy jaka wysokość z zestawem ciśnieniowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Równy metr przy manometrze ustawionym pionowo. Można zmniejszyć o ok. 8 cm, jeśli ustawi się go poziomo, albo do góry nogami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 I jak tam koledzy doświadczenia z lagerami w temp pokojowej i fermentacji pod ciśnieniem? Bo nie wiem czy sprzedawać lodówkę i kupować ten fermentor czy nie. Warto się w takie coś bawić czy zostać na wiadrach i lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 I jak tam koledzy doświadczenia z lagerami w temp pokojowej i fermentacji pod ciśnieniem? Bo nie wiem czy sprzedawać lodówkę i kupować ten fermentor czy nie. Warto się w takie coś bawić czy zostać na wiadrach i lodówce?Tak jak pisałem wcześniej, od momentu gdy przesiadłem się na Fermzille to praktycznie w ogóle nie używam lodówki. Fermentacje w wiadrach robię sporadycznie, np. Weizen. Zrobiłem już 4 lagery, aktualnie kończę fermentacje Portera Bałtyckiego. Wszystko pod ciśnieniem w temperaturze otoczenia. Jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Fermentacja jest czysta, bez niepotrzebnych estrów. Wcześniej ciężko mi było taki efekt osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 1 godzinę temu, Igor Siemieniuk napisał: Tak jak pisałem wcześniej, od momentu gdy przesiadłem się na Fermzille to praktycznie w ogóle nie używam lodówki. Fermentacje w wiadrach robię sporadycznie, np. Weizen. Zrobiłem już 4 lagery, aktualnie kończę fermentacje Portera Bałtyckiego. Wszystko pod ciśnieniem w temperaturze otoczenia. Jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Fermentacja jest czysta, bez niepotrzebnych estrów. Wcześniej ciężko mi było taki efekt osiągnąć. Dobrze chłop prawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Czekam na GCh fermentowanego dolniakami w temp pokojowej pod ciśnieniem Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 7 godzin temu, Igor Siemieniuk napisał: Tak jak pisałem wcześniej, od momentu gdy przesiadłem się na Fermzille to praktycznie w ogóle nie używam lodówki. Fermentacje w wiadrach robię sporadycznie, np. Weizen. Zrobiłem już 4 lagery, aktualnie kończę fermentacje Portera Bałtyckiego. Wszystko pod ciśnieniem w temperaturze otoczenia. Jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Fermentacja jest czysta, bez niepotrzebnych estrów. Wcześniej ciężko mi było taki efekt osiągnąć. Czyli lodówka jednak nie jest niezastąpiona? Lagery zazwyczaj robię późną jesienią i zimą żeby CC robić w skrzyni na balkonie. Jeśli fermentor ciśnieniowy zastąpi lodówkę do fermentacji to muszę nad tym rozwiązaniem pomyśleć. Szkoda tylko że miesiąc temu zabudowałem tą swoją lodówkę pod kolor mebli w pokoju żeby jakoś wyglądała... 4 godziny temu, anteks napisał: Czekam na GCh fermentowanego dolniakami w temp pokojowej pod ciśnieniem Ja tam na konkursy piw nie ślę i raczej słać nie będę. Piwa są dla mnie, ew dla gości na poczęstunek i mają po prostu smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 36 minut temu, nike21 napisał: Czyli lodówka jednak nie jest niezastąpiona? Lagery zazwyczaj robię późną jesienią i zimą żeby CC robić w skrzyni na balkonie. Jeśli fermentor ciśnieniowy zastąpi lodówkę do fermentacji to muszę nad tym rozwiązaniem pomyśleć. Szkoda tylko że miesiąc temu zabudowałem tą swoją lodówkę pod kolor mebli w pokoju żeby jakoś wyglądała... Ja tam na konkursy piw nie ślę i raczej słać nie będę. Piwa są dla mnie, ew dla gości na poczęstunek i mają po prostu smakować. Ja po zakupie FZ musiałem kupić nową lodówkę bo w starą sie nie chciała zmieścić .. Teraz wkładam FZ do lodówki i wyciągam ja dopiero jak jest pustaa i trzeba myć . Zero latania z wiadrami itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się