Ravage Trzy Baryłki Posted February 13, 2020 Share Posted February 13, 2020 Bardzo napaliłem sie poprzednim razem na fermentor z royalcateringa ale zabawy widać co niemiara było by z tym a bawić się nie lubie bo mam mało czasu. Z racji Coobry CB5 chciałbym większe warki warzyć i mieć je w jednym fermentorze. I sledzac jeden z postów @Pabllo_Lodzopisywał iż ma do czynienia z jednym i z drugim Niestety na stronach z których korzystam brak jest informacji które mnie interesują Np jakie wymiary powinien mieć box do któregowstawimy fermentor? Rozumiem ze to jest tak skonstruowane by drożdże spadały bezwzględnie do słoika na dnie fermentora, taki słik potem można wyczepić i przechoywwać dalej piwo na cichej. A czy jest jakiś zawór ktory pozwoli mi potem zlac to piwo dołem? Jak wysokie sa nóżki tego fermentora ogolna wyskość wraz z rurką oraz maksymalna średnica fermentora? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted February 13, 2020 Share Posted February 13, 2020 Jeśli chcesz robić warki ok. 40L to w grę wchodzi tylko Fermzilla 55L lub fermentatory z SS ale to koszt już ponad 2K za jeden fermentator. Ja robię tak że fermentuje z zaworem zamkniętym i dopiero bo burzliwej, otwieram zawór. Na cichej drożdże spływają do słoika, na koniec cichej zamykam zawór i montuje nowy słoik z chmielem do chmielenia na zimno. Przedmuchuje co2, i następnie robię ciśnienie 1 bar co2 i otwieram zawór, w ten sposób cały chmiel wędruje na górę. Przelewasz w sposób ciśnieniowy, potrzebujesz zestawu ciśnieniowego. FermZilla dimension 55L Conical Unitank(1).pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted February 13, 2020 Author Share Posted February 13, 2020 A ta 35 litrowa daj linka skad czerpiesz wiedze proszę. Popatrzyłem na jeden z filmików na temat tego fermentora i pokazał gośc ze ma date w po ktorej nie nalezy uzywac pojemnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted February 13, 2020 Share Posted February 13, 2020 3 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Popatrzyłem na jeden z filmików na temat tego fermentora i pokazał gośc ze ma date w po ktorej nie nalezy uzywac pojemnika To nie chodzi o nie używanie, tylko do daty gwarantują ciśnienie próbne 2.4 bar(35psi). Ja i tak nie używam wyższego jak 0.5 bar bo nie gazuje piwa w fermentatorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted February 13, 2020 Author Share Posted February 13, 2020 7 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: To nie chodzi o nie używanie, tylko do daty gwarantują ciśnienie próbne 2.4 bar(35psi). Ja i tak nie używam wyższego jak 0.5 bar bo nie gazuje piwa w fermentatorze. Widocznie zle zrozumiałem, a wymiary dla tej 35 litrowej wersji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ravage Trzy Baryłki Posted February 13, 2020 Author Share Posted February 13, 2020 a no i jak tym zlewasz od góry? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted February 13, 2020 Share Posted February 13, 2020 58 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Widocznie zle zrozumiałem, a wymiary dla tej 35 litrowej wersji? Niestety ale musisz sam poszukać, nie interesowała Mnie ta wersja więc nie wiem. 43 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: a no i jak tym zlewasz od góry? Rozlew ciśnieniowy co2 https://www.kegland.com.au/fermzilla-55l-stainless-steel-pressure-kit.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 Można gdzieś w PL kupić 27l z osprzętem do ciśnieniowego przelewania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 Najbliżej Czechy sklep Bahnik.cz Koszt wysyłki 11 euro, rejestrujesz się wybierając Słowację, a w uwagach zamówienia podajesz adres Polski Wysyłają po zaksięgowaniu wpłaty, za drugim zakupem to wysłali mi po przesłaniu dowodu wpłaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 Ehh .. w tych naszych sklepach to wielkie G jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 dlaczego nie ali? https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20200214052610&SearchText=Fermzilla+27 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 58 minut temu, anteks napisał: dlaczego nie ali? https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20200214052610&SearchText=Fermzilla+27 Bo z Czech jest taniej, 110 euro płaciłem z wysyłką, a na ali https://www.aliexpress.com/item/4000278191417.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.45d4718aKxAuIM&algo_pvid=2b87bbc2-8bd1-4154-8ded-a855819185a8&algo_expid=2b87bbc2-8bd1-4154-8ded-a855819185a8-32&btsid=0b0a0ae215816903586255226e9b80&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted February 14, 2020 Share Posted February 14, 2020 W dniu 13.02.2020 o 16:17, Ravage miodosytnik napisał: Bardzo napaliłem sie poprzednim razem na fermentor z royalcateringa ale zabawy widać co niemiara było by z tym a bawić się nie lubie bo mam mało czasu. Z racji Coobry CB5 chciałbym większe warki warzyć i mieć je w jednym fermentorze. I sledzac jeden z postów @Pabllo_Lodzopisywał iż ma do czynienia z jednym i z drugim Niestety na stronach z których korzystam brak jest informacji które mnie interesują Np jakie wymiary powinien mieć box do któregowstawimy fermentor? Rozumiem ze to jest tak skonstruowane by drożdże spadały bezwzględnie do słoika na dnie fermentora, taki słik potem można wyczepić i przechoywwać dalej piwo na cichej. A czy jest jakiś zawór ktory pozwoli mi potem zlac to piwo dołem? Jak wysokie sa nóżki tego fermentora ogolna wyskość wraz z rurką oraz maksymalna średnica fermentora? Pytanie tylko po co Ci box chlodzacy do fermentacji cisnieniowej do ktorej defacto Fermizlla jest przeznaczona? Do lagerowania i tak bedzie potrzebna Ci lodowka bo w boxie raczej ciezko bedzie Ci kilka tygodni utrzymywac temperature bliska 0 stopni C. Do fermzilli dolicz sobie dalsze koszty czyli zestaw przeciwcisnieniowy i butle CO2 bo tylko wtedy to ma sens. Bo jesli masz zamiar fermentowac i rozlewac bezcisnieniowo a nastepnie robic refermentacje to zakup tego sprzetu jest wyrzuceniem pieniedzy w bloto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Siemieniuk Posted April 27, 2020 Share Posted April 27, 2020 W dniu 14.02.2020 o 16:59, Hanys93 napisał: Pytanie tylko po co Ci box chlodzacy do fermentacji cisnieniowej do ktorej defacto Fermizlla jest przeznaczona? Odgrzeję temat. W jakiej temperaturze fermentujesz ciśnieniowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 @Pabllo_Lodz W jakiej temperaturze fermentujesz ciśnieniowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 Ja fermentowałem kveji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted December 7, 2020 Share Posted December 7, 2020 (edited) W dniu 6.12.2020 o 21:11, leonzn napisał: @Pabllo_Lodz W jakiej temperaturze fermentujesz ciśnieniowo? Po zakończeniu fermentacji robię coldcrash 4 stopnie i wtedy gazuje co2 z butli.. Nie robię fermentacji ciśnieniowej, chyba że potrzebuje całą objętość fermentatora 55 l. To 40 l piwa plus starter płynny i np. mango, to wtedy lekkie ciśnienie od burzliwej, bo dużo mniej piany się robi i piwo(piana) nie wychodzi.. Edited December 8, 2020 by Pabllo_Lodz Literówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 @Igor Siemieniuk @leonzn na fb Pener chwali się swoją fermentacją. Już kolejna osoba podaje, że uzyskuje dobrw rezultaty w 18-20°C po ciśnieniem. Czekam na swoją Fermzille i sam spróbuję z pilsem w 16-18°C. leonzn 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 18 minut temu, buk0 napisał: na fb Pener chwali się swoją fermentacją. Już kolejna osoba podaje, że uzyskuje dobrw rezultaty w 18-20°C po ciśnieniem. Czekam na swoją Fermzille i sam spróbuję z pilsem w 16-18°C. tylko dla nie 18-20 C jest nieosiągalne nawet zima, dlatego zastanawiam sie co bedzie w 22-23C z gorniakami ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 34 minuty temu, buk0 napisał: @Igor Siemieniuk @leonzn na fb Pener chwali się swoją fermentacją. Już kolejna osoba podaje, że uzyskuje dobrw rezultaty w 18-20°C po ciśnieniem. Czekam na swoją Fermzille i sam spróbuję z pilsem w 16-18°C. A Mikołaj ostatnio kończył jakieś kursy sędziowskie to chyba sie zna na piwie i jak napisał że czyste w smaku to tak jest ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buk0 Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 @anteks to chyba żeby szkalować uczciwych piwowarów domowych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 W cuda nie wierzę, ale niech Wam będzie następne piwo zrobię według opisu. Z tym iż czyste smakowo piwa to otrzymuje na górniakach po CC w 4 stopniach.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 8, 2020 Share Posted December 8, 2020 29 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: W cuda nie wierzę, ale niech Wam będzie następne piwo zrobię według opisu. Z tym iż czyste smakowo piwa to otrzymuje na górniakach po CC w 4 stopniach.. Nie ważna temp fermentacji tylko wystarczą 4 dni CC i gotowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 23 godziny temu, anteks napisał: Nie ważna temp fermentacji tylko wystarczą 4 dni CC i gotowe? Wiadomo że ważna, mam glikol chiller i temp. fermentacji to u mnie stałe 19 stopni(brzeczki, nie otoczenia), potem cicha 16 stopni i CC ok. 4 stopnie. Ispindel pokazuje koniec głównej fermentacji po ok. 4 dniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 9, 2020 Share Posted December 9, 2020 W dniu 8.12.2020 o 23:16, Pabllo_Lodz napisał: W cuda nie wierzę, ale niech Wam będzie następne piwo zrobię według opisu. Z tym iż czyste smakowo piwa to otrzymuje na górniakach po CC w 4 stopniach.. 30 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Wiadomo że ważna, mam glikol chiller i temp. fermentacji to u mnie stałe 19 stopni(brzeczki, nie otoczenia), potem cicha 16 stopni i CC ok. 4 stopnie. Ispindel pokazuje koniec głównej fermentacji po ok. 4 dniach. Po prostu z pierwszego posta wynikało, jakbyś twierdził, że czystość profilu wynika z przeprowadzenia cold crasha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now