ksiegarz5 Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) Cześć Tak jak zapowiadałem jakiś czas temu, zrobiłem porter bałtycki 100% WES oraz Bruntal. Dodatkowo, bo mogłem choć przy tym narobiłem sobie dodatkowego kieratu, mam też wersję "50:50" ... Użyłem gęstwy W-34/70, po trzy łyżki do zupy na każdy fermentor, ale nie wiem czy to nie będzie mało. Nie wszystko jednak wyszło tak jak chciałem. Miał być wszystkie o takim samym ekstrakcie, a mam dwa mocniejsze i jedno słabsze. Trudno się mówi i żyje się dalej. ? Co teraz? Burzliwa w garażu, potem cicha, być może z dodatkami, a potem moja beczułka ... Nie wiem jeszcze która wersja do niej trafi, o ile wyjdą o.k. Może najlepsza, a może najgorsza. Albo zrobię kupaż i wleję każdej po trochu ... Post, w miarę systematycznie, postaram się aktualizować. Warka 17 - Porter Bałtycki 15.02.20 Wersja I - WES Ciemny około 2,2 kg Chmielenie: - 60 minut 80g Saaz 2018, - 20 minut 20g Saaz 2018. Drożdże Saflager W-34/70, gęstwa z warki 16. 7 litrów portera bałtyckiego. 15.02.20 21* Brix Wersja II - Bruntal Ciemny około 2,2 kg Chmielenie: - 60 minut 80g Saaz 2018, - 20 minut 20g Saaz 2018. Drożdże Saflager W-34/70, gęstwa z warki 16. 7 litrów portera bałtyckiego. 15.02.20 25* Brix Wersja III - Bruntal Ciemny około 1,1 kg, - WES Ciemny około 1,1 kg. Chmielenie: - 60 minut 80g Saaz 2018, - 20 minut 20g Saaz 2018. Drożdże Saflager W-34/70, gęstwa z warki 16. 7 litrów portera bałtyckiego. 15.02.20 25* Brix Edytowane 15 Lutego 2020 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, ksiegarz5 napisał: Wersja I - WES Ciemny około 2,2 kg 21* Brix 7 litrów portera bałtyckiego. Wersja II - Bruntal Ciemny około 2,2 kg 25* Brix 7 litrów portera bałtyckiego. Wersja III - Bruntal Ciemny około 1,1 kg, - WES Ciemny około 1,1 kg. 25* Brix 7 litrów portera bałtyckiego. sam WES był mniej ekstraktywny? Edytowane 15 Lutego 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 anteks -> Dziękuję za odpowiedź. No, nie do końca ... Dzieliłem puszkę WES'a między 100% a "50:50" i nie do końca udało mi się zrobić to tak jak chciałem. Usiłowałem to naprawić, ale nie wyszło. Być może, gdybym nie uzupełnił fermentora większą ilością wody było by akurat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) 21.03.20 zlałem wszystkie trzy PB na cichą i dołożyłem dodatków. Sytuacja prezentuje się następująco: Wersja I 100% WES Z 21* Brix'a 15.02.20 zeszło do 7* Blg. Gęstwa dała radę, choć bałem się, że będzie cienko ... Do fermentora poleciało 15g tonki która moczyła się około 3 tygodni w Jim Beam Bourbon. Fasolę pokroiłem w połówki oraz ćwiartki. Lekki zapach marcepanu był. No i mocnego alkoholu. Za miesiąc zabutelkuję i zobaczymy jaki będzie efekt. ^^ Wersja II 100% Bruntal Z 25* Brix'a 15.02.20 zeszło do 8,5* Blg. Do fermentora trafiły dwie laski wanilii Bourbon z Madagaskaru, kupiona na allegro na sztuki. Również i one moczyły się w JB'ie, ale przez niecałe dwa tygodnie. Laski rozkroiłem, wydłubałem ziarenka, ale całość zalałem alkoholem. Tutaj też czuć bourbon, ale wanilię już średnio ... W połowie kwietnia butelkowanie. ^^ Wersja III 50:50 Tutaj też zeszło do 8,5* Blg z początkowych 25* Brix'ów 15.02.20. Na cichą poleciały podpieczone wiórki kokosowe z Tesco, 400g. Nie wiem jednak czy nie zrobiłem tego za mocno ... Nie mroziłem ich ani nie zalewałem alkoholem. Zobaczymy efekt w kwietniu, przy butelkowaniu. Dalej nie wiem CO trafi do mojej beczułki. Wszystkie trzy prezentują się, wg., mnie, tak samo. Być może jestem kiepskim sensorykiem ... Wiśni, tak jak przy jednej z poprzednich warek PB nie czułem, choć również była na W-34/70. Być może proporcję są złe, albo brakuje którego z ekstraktów, bo wtedy dodawałem do podbicia Blg Bruntal/WES, Jasny albo/i Pale Ale. Edytowane 21 Marca 2020 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 22.04.20 zabutelkowałem dwie warki PB, a trzecią przelałem do dębowej beczki. Wersja I 100% WES 7* Blg. Czuć lekką tonkę w smaku oraz aromacie. Alcohol od Jim Beam Bourbon. Nie zabutelkowałem, a przelałem do leżakowania. Jestem ... średnio zadowolony. Myślałem, że lepiej będzie to czuć w piwie, bo w torebce, zaraz po otwarciu, aż waliło w nos marcepanem ... Wersja II 100% Bruntal Na cichej zeszło jeszcze trochę. Teraz to 7* Blg. PB zabutelkowałem w butelki 0,5 oraz 0,3 przy użyciu cukierków Coopers'a. Lasę wanilii, niestety, też zbyt mocno nie czuć. Może powinienem dać jej więcej niż 2 sztuki na 7l piwa ... Na powierzchni widać było "filtr" od tłuszczu. Wersja III 50:50 Tutaj też podczas cichej zeszło trochę, bo do 8* Blg. Paradoksalnie, po najmniej ciekawej warce, jestem jak najbardziej zaskoczony pozytywnie. Czuć płatki kokosa w aromacie oraz smaku, choć wydaje się, że ciut za mocno je przypiekłem na patelni. ? Tłuszczu, w odróżnieniu od tej z wanilią, brak. Powinienem też je bardziej podzielić, nie na dwa woreczki muślinowe, po mniej więcej 200g, a np., na 4 po 100g. Efekty mógłby być mocniejszy. Warka warta powtórzenia. ^^ Również i tą warkę zabutelkowałem w butelki 0,5 i 0,3 z cukierkami Coopers's. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 2 godziny temu, ksiegarz5 napisał: 22.04.20 zabutelkowałem dwie warki PB, a trzecią przelałem do dębowej beczki. Wersja I 100% WES 7* Blg. Czuć lekką tonkę w smaku oraz aromacie. Alcohol od Jim Beam Bourbon. Nie zabutelkowałem, a przelałem do leżakowania. Jestem ... średnio zadowolony. Myślałem, że lepiej będzie to czuć w piwie, bo w torebce, zaraz po otwarciu, aż waliło w nos marcepanem ... Wersja II 100% Bruntal Na cichej zeszło jeszcze trochę. Teraz to 7* Blg. PB zabutelkowałem w butelki 0,5 oraz 0,3 przy użyciu cukierków Coopers'a. Lasę wanilii, niestety, też zbyt mocno nie czuć. Może powinienem dać jej więcej niż 2 sztuki na 7l piwa ... Na powierzchni widać było "filtr" od tłuszczu. Wersja III 50:50 Tutaj też podczas cichej zeszło trochę, bo do 8* Blg. Paradoksalnie, po najmniej ciekawej warce, jestem jak najbardziej zaskoczony pozytywnie. Czuć płatki kokosa w aromacie oraz smaku, choć wydaje się, że ciut za mocno je przypiekłem na patelni. ? Tłuszczu, w odróżnieniu od tej z wanilią, brak. Powinienem też je bardziej podzielić, nie na dwa woreczki muślinowe, po mniej więcej 200g, a np., na 4 po 100g. Efekty mógłby być mocniejszy. Warka warta powtórzenia. ^^ Również i tą warkę zabutelkowałem w butelki 0,5 i 0,3 z cukierkami Coopers's. Z oceną aromatów wstrzymałbym się, aż się nagazuje - może być zupełnie inne odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 punix -> Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście. Mówię jedynie jak jest teraz. ^^ A co do nagazowania, to tylko II i III wersja, bo I jest beczce. Za pół roku dopiero będę butelkował ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się