Rolnik Sam w Dolinie Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Hejka Chciałbym wreszcie zrobić pierwszą warkę ze słodu, na razie podstawowy przepis po taniości. Czyli jakiś podstawowy słód <> 5zł/kg + ew. niewielki dodatek za kilka zł, odpowiednie drożdże... Nastaw będę robił <> 10l - do grzania mam wygodny szybkowar 12l. Problem jest z temperaturą fermentacji - w tej chwili w piwnicy mam <> 15stC i takie warunki mogę wykorzystać. Ew. 20stC w mieszkaniu. I tu prośba - kiedyś znalazłem recepturę nie pamiętam niestety jak się nazywała (chyba na pilsa) z fermentacją w temp. pokojowej. Na pewno kojarzycie, przypomnijcie mi proszę bo nie mogę znaleźć Słód(y) i drożdże będę kupował (nie mam nic), a chmiele jak się da to chętnie bym zastosował Target (alpha 11.5) i/lub Challenger (a. 6.1) bo trochę mam. Ew. jak bardzo nie pasują to też kupię... Na razie chcę po prostu przeprowadzić pierwsze zacieranie, filtrowanie etc żeby nabrać wprawy. Potem będzie czas na droższe chmiele etc. Nie ukrywam, że lubię klimaty typu IPA, Portery, ale to dalsza droga... Z góry dzięki Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 9 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Hejka Chciałbym wreszcie zrobić pierwszą warkę ze słodu, na razie podstawowy przepis po taniości. Czyli jakiś podstawowy słód <> 5zł/kg + ew. niewielki dodatek za kilka zł, odpowiednie drożdże... Nastaw będę robił <> 10l - do grzania mam wygodny szybkowar 12l. Problem jest z temperaturą fermentacji - w tej chwili w piwnicy mam <> 15stC i takie warunki mogę wykorzystać. Ew. 20stC w mieszkaniu. I tu prośba - kiedyś znalazłem recepturę nie pamiętam niestety jak się nazywała (chyba na pilsa) z fermentacją w temp. pokojowej. Na pewno kojarzycie, przypomnijcie mi proszę bo nie mogę znaleźć Słód(y) i drożdże będę kupował (nie mam nic), a chmiele jak się da to chętnie bym zastosował Target (alpha 11.5) i/lub Challenger (a. 6.1) bo trochę mam. Ew. jak bardzo nie pasują to też kupię... Na razie chcę po prostu przeprowadzić pierwsze zacieranie, filtrowanie etc żeby nabrać wprawy. Potem będzie czas na droższe chmiele etc. Nie ukrywam, że lubię klimaty typu IPA, Portery, ale to dalsza droga... Z góry dzięki Jakub W temperaturze pokojowej nie zrobisz pilsa - z tymi temperaturami pozostaje górna fermentacja. Jedna z prostszych receptur na początek: https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Na początek w tych 15°C, pod koniec fermentacji możesz przenieść do mieszkania. Zamiennie drożdży możesz użyć też np. Us-05. Muchor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted March 3, 2020 Author Share Posted March 3, 2020 Tak, o FAH chodziło, dzięki Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted April 8, 2020 Author Share Posted April 8, 2020 W dniu 3.03.2020 o 10:56, punix napisał: Jedna z prostszych receptur na początek: https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę? Chcę zrobić list zakupów Z góry dzięki... Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 8, 2020 Share Posted April 8, 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę? Chcę zrobić list zakupów Z góry dzięki... Jakub Faktycznie, wiki nie działa nie działa. Jak wpiszesz full aroma hops w wyszukiwarce, to znajdziesz kilka warek zrobionych na wzór - ogólnie słód pilzneński i trochę chmielu Rolnik Sam w Dolinie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 8, 2020 Share Posted April 8, 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę? Chcę zrobić list zakupów Z góry dzięki... Jakub Słody słód pilzneński 4,0kg Chmiele Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 27g (243GPH) Chmiel Lubelski 3.3% (szyszki) - 53g (175GPH) Drożdże Drożdże Fermentis Safale S-04 lub Danstar Windsor Zacieranie Całość zasypu wsypana do 13.5 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Czas gotowania 90 minut Chmielenie - po zagotowaniu 27 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów (243GPH) - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH) - na 5/10 minut przed końcem jeszcze 13g w/w szyszek chmielu aromatycznego (43GPH) Fermentacja Cicha fermentacja od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 13g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs Rozlew Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy) Komentarz Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki. Rolnik Sam w Dolinie and Młody Buk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 Dziękuję bardzo. Składniki zamówione, pewnie w przyszły weekend zatrę pierwszą partię. Ilość podzielę na dwa razy ze względu na pojemność gara (szybkowar 12l)... Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts