Jump to content

Przypomnijcie proszę przepis - fermentacja w <> 15-20stC


Recommended Posts

Hejka

 

Chciałbym wreszcie zrobić pierwszą warkę ze słodu, na razie podstawowy przepis po taniości.

Czyli jakiś podstawowy słód <> 5zł/kg + ew. niewielki dodatek za kilka zł, odpowiednie drożdże...

Nastaw będę robił <> 10l - do grzania mam wygodny szybkowar 12l.

 

Problem jest z temperaturą fermentacji - w tej chwili w piwnicy mam <> 15stC i takie warunki

mogę wykorzystać. Ew. 20stC w mieszkaniu. I tu prośba  - kiedyś znalazłem recepturę nie pamiętam

niestety jak się nazywała (chyba na pilsa) z fermentacją w temp. pokojowej. Na pewno kojarzycie,

przypomnijcie mi proszę bo nie mogę znaleźć :)

 

Słód(y) i drożdże będę kupował (nie mam nic), a chmiele jak się da to chętnie bym zastosował

Target (alpha 11.5) i/lub Challenger (a. 6.1) bo trochę mam. Ew. jak bardzo nie pasują to też kupię...

 

Na razie chcę po prostu przeprowadzić pierwsze zacieranie, filtrowanie etc żeby nabrać wprawy.

Potem będzie czas na droższe chmiele etc. Nie ukrywam, że lubię klimaty typu IPA, Portery,

ale to dalsza droga...

 

Z góry dzięki

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Hejka

 

Chciałbym wreszcie zrobić pierwszą warkę ze słodu, na razie podstawowy przepis po taniości.

Czyli jakiś podstawowy słód <> 5zł/kg + ew. niewielki dodatek za kilka zł, odpowiednie drożdże...

Nastaw będę robił <> 10l - do grzania mam wygodny szybkowar 12l.

 

Problem jest z temperaturą fermentacji - w tej chwili w piwnicy mam <> 15stC i takie warunki

mogę wykorzystać. Ew. 20stC w mieszkaniu. I tu prośba  - kiedyś znalazłem recepturę nie pamiętam

niestety jak się nazywała (chyba na pilsa) z fermentacją w temp. pokojowej. Na pewno kojarzycie,

przypomnijcie mi proszę bo nie mogę znaleźć :)

 

Słód(y) i drożdże będę kupował (nie mam nic), a chmiele jak się da to chętnie bym zastosował

Target (alpha 11.5) i/lub Challenger (a. 6.1) bo trochę mam. Ew. jak bardzo nie pasują to też kupię...

 

Na razie chcę po prostu przeprowadzić pierwsze zacieranie, filtrowanie etc żeby nabrać wprawy.

Potem będzie czas na droższe chmiele etc. Nie ukrywam, że lubię klimaty typu IPA, Portery,

ale to dalsza droga...

 

Z góry dzięki

 

Jakub

 

W temperaturze pokojowej nie zrobisz pilsa - z tymi temperaturami pozostaje górna fermentacja.

Jedna z prostszych receptur na początek: https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

Na początek w tych 15°C, pod koniec fermentacji możesz przenieść do mieszkania. Zamiennie drożdży możesz użyć też np. Us-05.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 3.03.2020 o 10:56, punix napisał:

 

Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę?

Chcę zrobić list zakupów :) Z góry dzięki...

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę?

Chcę zrobić list zakupów :) Z góry dzięki...

 

Jakub

 

Faktycznie, wiki nie działa nie działa. Jak wpiszesz full aroma hops w wyszukiwarce, to znajdziesz kilka warek zrobionych na wzór - ogólnie słód pilzneński i trochę chmielu :P

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę?

Chcę zrobić list zakupów :) Z góry dzięki...

 

Jakub

Słody

słód pilzneński 4,0kg

Chmiele

Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 27g (243GPH)

Chmiel Lubelski 3.3% (szyszki) - 53g (175GPH)

Drożdże

Drożdże Fermentis Safale S-04 lub Danstar Windsor

 

Zacieranie

Całość zasypu wsypana do 13.5 l wody o temp. 40C

- podgrzewanie do 61C

- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C

- 45 minut w temp. 70-72C

- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy

Czas gotowania

90 minut

Chmielenie

- po zagotowaniu 27 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów (243GPH)

- po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH)

- na 5/10 minut przed końcem jeszcze 13g w/w szyszek chmielu aromatycznego (43GPH)

Fermentacja

Cicha fermentacja od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 13g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs

Rozlew

Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy)

Komentarz

Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki.

Fullaroma.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.