Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Hejka Chciałbym wreszcie zrobić pierwszą warkę ze słodu, na razie podstawowy przepis po taniości. Czyli jakiś podstawowy słód <> 5zł/kg + ew. niewielki dodatek za kilka zł, odpowiednie drożdże... Nastaw będę robił <> 10l - do grzania mam wygodny szybkowar 12l. Problem jest z temperaturą fermentacji - w tej chwili w piwnicy mam <> 15stC i takie warunki mogę wykorzystać. Ew. 20stC w mieszkaniu. I tu prośba - kiedyś znalazłem recepturę nie pamiętam niestety jak się nazywała (chyba na pilsa) z fermentacją w temp. pokojowej. Na pewno kojarzycie, przypomnijcie mi proszę bo nie mogę znaleźć Słód(y) i drożdże będę kupował (nie mam nic), a chmiele jak się da to chętnie bym zastosował Target (alpha 11.5) i/lub Challenger (a. 6.1) bo trochę mam. Ew. jak bardzo nie pasują to też kupię... Na razie chcę po prostu przeprowadzić pierwsze zacieranie, filtrowanie etc żeby nabrać wprawy. Potem będzie czas na droższe chmiele etc. Nie ukrywam, że lubię klimaty typu IPA, Portery, ale to dalsza droga... Z góry dzięki Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 9 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Hejka Chciałbym wreszcie zrobić pierwszą warkę ze słodu, na razie podstawowy przepis po taniości. Czyli jakiś podstawowy słód <> 5zł/kg + ew. niewielki dodatek za kilka zł, odpowiednie drożdże... Nastaw będę robił <> 10l - do grzania mam wygodny szybkowar 12l. Problem jest z temperaturą fermentacji - w tej chwili w piwnicy mam <> 15stC i takie warunki mogę wykorzystać. Ew. 20stC w mieszkaniu. I tu prośba - kiedyś znalazłem recepturę nie pamiętam niestety jak się nazywała (chyba na pilsa) z fermentacją w temp. pokojowej. Na pewno kojarzycie, przypomnijcie mi proszę bo nie mogę znaleźć Słód(y) i drożdże będę kupował (nie mam nic), a chmiele jak się da to chętnie bym zastosował Target (alpha 11.5) i/lub Challenger (a. 6.1) bo trochę mam. Ew. jak bardzo nie pasują to też kupię... Na razie chcę po prostu przeprowadzić pierwsze zacieranie, filtrowanie etc żeby nabrać wprawy. Potem będzie czas na droższe chmiele etc. Nie ukrywam, że lubię klimaty typu IPA, Portery, ale to dalsza droga... Z góry dzięki Jakub W temperaturze pokojowej nie zrobisz pilsa - z tymi temperaturami pozostaje górna fermentacja. Jedna z prostszych receptur na początek: https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Na początek w tych 15°C, pod koniec fermentacji możesz przenieść do mieszkania. Zamiennie drożdży możesz użyć też np. Us-05. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Tak, o FAH chodziło, dzięki Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 W dniu 3.03.2020 o 10:56, punix napisał: Jedna z prostszych receptur na początek: https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę? Chcę zrobić list zakupów Z góry dzięki... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę? Chcę zrobić list zakupów Z góry dzięki... Jakub Faktycznie, wiki nie działa nie działa. Jak wpiszesz full aroma hops w wyszukiwarce, to znajdziesz kilka warek zrobionych na wzór - ogólnie słód pilzneński i trochę chmielu Rolnik Sam w Dolinie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Kurcze - z jakiegoś powodu nie mogę otworzyć teraz tej strony. Czy ktoś mógłby być tak miły i skopiował tu recepturę? Chcę zrobić list zakupów Z góry dzięki... Jakub Słody słód pilzneński 4,0kg Chmiele Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 27g (243GPH) Chmiel Lubelski 3.3% (szyszki) - 53g (175GPH) Drożdże Drożdże Fermentis Safale S-04 lub Danstar Windsor Zacieranie Całość zasypu wsypana do 13.5 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Czas gotowania 90 minut Chmielenie - po zagotowaniu 27 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów (243GPH) - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH) - na 5/10 minut przed końcem jeszcze 13g w/w szyszek chmielu aromatycznego (43GPH) Fermentacja Cicha fermentacja od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 13g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs Rozlew Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy) Komentarz Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki. Młody Buk i Rolnik Sam w Dolinie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Dziękuję bardzo. Składniki zamówione, pewnie w przyszły weekend zatrę pierwszą partię. Ilość podzielę na dwa razy ze względu na pojemność gara (szybkowar 12l)... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się