Kris88 Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 cześć, To mój pierwszy post wiec dajcie trochę taryfy ulgowej Byłem ostatnio z kumplami na piwku i kosztowałem takie oto coś https://www.polskikraft.pl/piwo/pinta-hazy-disco-athens_8807 Urodziło mi się pytane czy da radę w domowych warunkach uzyskać coś podobnego? Jeśli tak to znacie jakiś podobny przepis ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Nie piłem tego piwa ale się wypowiem Na pierwszy strzał, bez doświadczenia jest to trudne albo nawet bardzo trudne piwo do zrobienia. Jest złożone z wielu etapów w porównaniu do innych standardowych ipek. Wymaga zakwaszenia brzeczki (sour), po uzyskaniu odpowiedniego PH zagotowanie jej i zadanie odpowiednich drożdży. Niektóre z wymienionych dodatków np. kokos jest dość trudnym w piwowarstwie. Wymaga wcześniejszej obróbki w celu pozbycia się tłuszczu. Poćwicz na ipach, później różnych dodatkach na fermentację cichą, poczytaj o zakwaszaniu brzeczki. Przy 350 warce się uda, no może trochę wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris88 Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) 5 minut temu, anatom napisał: Nie piłem tego piwa ale się wypowiem Na pierwszy strzał, bez doświadczenia jest to trudne albo nawet bardzo trudne piwo do zrobienia. Jest złożone z wielu etapów w porównaniu do innych standardowych ipek. Wymaga zakwaszenia brzeczki (sour), po uzyskaniu odpowiedniego PH zagotowanie jej i zadanie odpowiednich drożdży. Niektóre z wymienionych dodatków np. kokos jest dość trudnym w piwowarstwie. Wymaga wcześniejszej obróbki w celu pozbycia się tłuszczu. Poćwicz na ipach, później różnych dodatkach na fermentację cichą, poczytaj o zakwaszaniu brzeczki. Przy 350 warce się uda, no może trochę wcześniej Ok dzieki za info ale bedę drążyć dalej znajdę gdzieś na forum przykładowo jakiś przepis ( niech będzie wspomniana ipa) która jest podobna do jakieś sklepowej tak abym mogl sobie kupić w sklepie buteleczkę i sprawdzić czy w ogolę będzie mi smakować, pytam bo chyba nie jestem zwolennikiem takich zwykłych ip w sklepie wspomniana z linka mi nadzwyczaj smakowała Edytowane 5 Marca 2020 przez Kris88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Polecam zaczac od tych przepisow: https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 To trochę inne piwo, ale podobny klimat i w miarę proste do zrobienia. Polecam. http://blog.homebrewing.pl/category/piwne-style/neipavermontt-ipa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris88 Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 6 godzin temu, sredstvom napisał: Polecam zaczac od tych przepisow: https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury jest tam coś podobnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 12 godzin temu, Kris88 napisał: jest tam coś podobnego? a sprawdziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris88 Opublikowano 6 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Godzinę temu, majlosz napisał: a sprawdziłeś? New England IPA/Vermont IPA nie widzę a za słaby jestem jestem aby stwierdzić czy / jaki styl jest podobny:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 2 godziny temu, Kris88 napisał: New England IPA/Vermont IPA nie widzę a za słaby jestem jestem aby stwierdzić czy / jaki styl jest podobny:( Kilka postów wyżej masz linka do sprawdzonej receptury na NE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi