Slug Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Witam serdecznie. Na wstępie witam wszystkich ponieważ jest to mój pierwszy wpis na forum.Robust porter będzie dopiero moją drugą warką, ale napewno nie ostatnią Dlatego z braku doświadczenia potrzebuję Waszej małej pomocy. Chodzi mi o proces zacierania i kolejność dodawania poszczególnych słodów.W przepisie podano, aby wszystkie słody wrzucić naraz, a następnie zacierać w 66°C przez 70 min lub do uzyskania negatywnej próby jodowej. I tu moje pytanie. Jaki jest sposób na zrobienie próby jodowej w przypadku dodania słodów barwiących ?1. Czy w pierwszej kolejności dodać słód jasny, a słody ciemne wrzucić po uzyskanie negatywnej próby jodowej ?2. Zacierać wszystkie słody jednocześnie, a próbkę rozcieńczyć, aby móc dokonać próby jodowej ( gdzieś wyczytałem, że można tak zrobić) ?Drugie pytanie mam odnośnie ilości drożdży. 3.W przepisie zalecają 2 saszetki. Nie jest to za dużo ? Zacier na 20L.Do dyspozycji mam S04 lub S05. Waszym zdaniem, które były by odpowiedniejsze. Ja chciałem wykorzystać S04.Z góry dziękuję za wskazówki Pozdrawiam, Sebastian Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 1 i 2) zacierać wszystko razem i nie robić próby jodowej. Opcjonalnie możesz wydłużyć zacieranie do 90 minut jeśli boisz się, że zostanie Ci skrobia w zacierze 3) ilość drożdży zależy od objętości warki i poziomu Blg. Jeśli gęstość początkowa będzie bliżej 12 Blg to wystarczy jedna saszetka. Jeśli bliżej 16 Blg to daj dwie. Robust Porter to taki dziwny styl ze pasują zarówno drożdże angielskie jak i neutralne amerykańskie. Dodaj więc które wolisz. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now