Jump to content

Nalewak do piwa z chłodzeniem

mate

Recommended Posts

Cześć, ostatnio zauważyłem, że do kupienia są nalewaki do piwa z chłodzeniem do kegów 5litrowych (party kegów). Próbowałem szukać tu na forum, ale jest to raczej mało popularny temat tutaj.

Idzie lato i zastanawiam się ewentualnie nad takim rozwiązaniem bo wszystko co związane z kegami corneliusa itd wydaje mi się strasznie kobylaste, niemobilne i zajmujące dużo miejsca ewentualnie w mieszkaniu.

623116898_Screenshot2020-03-18at09_59_05.thumb.png.591591b9ad7e30e756526e8d95e12ea4.png

Na necie można kupić takie w zależności od firmy za parę stówek. Pytanie czy warto w takie coś inwestować - jak z trwałością takiego urządzenia, czy nie rozleci się po jednym sezonie i czy ogólnie może to w jakiś sposób stanowić substytut konkretnego kegeratora jeśli nie ma się odpowiednich warunków mieszkaniowych. 

Widziałem chociażby tutaj recenzję na YT ale chciałem też dopytać czy ktoś miał z tym więcej do czynienia i jak się to sprawdza.

Pozdrawiam

Ja jestem wielkim zwolennikiem tych kegow. Warke 20l rozlewasz w pare minut potrzebujac do tego 4 kegi a nie 40 butelek.

Mozesz w tych kegach refermentowac albo sztucznie nagazowac. Osobiscie uzywam takiego nalewaka jaki widzisz na samym poczatku tego filmiku. Gabarytowo mozesz trzymac to bez problemu w lodowce az wypijesz te 5 l. Leje w te Kegi praktycznie wszystkie  piwa, napelniam ewentualnie pare butelek na rozdanie. Tylko specjalne piwa (male drinkability) rozlewam dalej w butelki. Jak dla mnie same plusy tych kegow.

21 minut temu, Hanys93 napisał:

Ja jestem wielkim zwolennikiem tych kegow. Warke 20l rozlewasz w pare minut potrzebujac do tego 4 kegi a nie 40 butelek.

Mozesz w tych kegach refermentowac albo sztucznie nagazowac. Osobiscie uzywam takiego nalewaka jaki widzisz na samym poczatku tego filmiku. Gabarytowo mozesz trzymac to bez problemu w lodowce az wypijesz te 5 l. Leje w te Kegi praktycznie wszystkie  piwa, napelniam ewentualnie pare butelek na rozdanie. Tylko specjalne piwa (male drinkability) rozlewam dalej w butelki. Jak dla mnie same plusy tych kegow.

A co z kwestią wytrzymałości kegów? Słyszałem, że po kilku napełnieniach potrafi pojawić się rdza.

Jak chcesz trochę zainwestować, a masz już jakieś kegi typu cornelius to polecam schładzarkę Lindr. Sam taką mam od 3 tygodni i jest rewelacyjna. Posiadam dokładnie model PYGMY 20. Podpinasz ją do prądu, podłączasz kega z piwem i leci zimne piwko jak z lodówki. Jak nie masz kegów to podjedź do jakiejś knajpy gdzie leją piwa z browarów regionalnych to za darmo dostaniesz od nich tzw petainery. Knajpy mają głównie 30 litrowe ale wtedy idealnie wchodzi do nich warka 25 litrów. Gazujesz z butli i tyle. Potrzebujesz zatem schładzarkę, butle z reduktorem, głowicę flach A, wężyki i szybkozłączki. Ja w ten sposób zakegowałem już 5 warek, 3 zwyszynkowałem i żałuję, że tak późno na to wpadłem. Szczerze polecam. Aha, co najważniejsze, schładzarkę, kega z piwem i butlę możesz wziąć ze sobą wszędzie, na działkę, na wakacje, na imprezę. Jedyne co potrzebujesz to prąd.

Odnośnie schładzarki do kegów 5 litrowych się nie wypowiem, ale skoro ona chłodzi całego kega na raz to chwilę trwa takie schłodzenie. Lindr chłodzi w przepływie. Odnośnie kegów 5 litrowych też nie mam doświadczenia ale są watki tu na forum o tych kegach, raczej niezbyt pochlebne. Skoro kolega @Hanys93 je chwali to może te kegi są z różnych materiałów? Nie wiem... 

Edited by nike21

Jak chcesz trochę zainwestować, a masz już jakieś kegi typu cornelius to polecam schładzarkę Lindr. Sam taką mam od 3 tygodni i jest rewelacyjna. Posiadam dokładnie model PYGMY 20. Podpinasz ją do prądu, podłączasz kega z piwem i leci zimne piwko jak z lodówki. Jak nie masz kegów to podjedź do jakiejś knajpy gdzie leją piwa z browarów regionalnych to za darmo dostaniesz od nich tzw petainery. Knajpy mają głównie 30 litrowe ale wtedy idealnie wchodzi do nich warka 25 litrów. Gazujesz z butli i tyle. Potrzebujesz zatem schładzarkę, butle z reduktorem, głowicę flach A, wężyki i szybkozłączki. Ja w ten sposób zakegowałem już 5 warek, 3 zwyszynkowałem i żałuję, że tak późno na to wpadłem. Szczerze polecam. Aha, co najważniejsze, schładzarkę, kega z piwem i butlę możesz wziąć ze sobą wszędzie, na działkę, na wakacje, na imprezę. Jedyne co potrzebujesz to prąd.

Odnośnie schładzarki do kegów 5 litrowych się nie wypowiem, ale skoro ona chłodzi całego kega na raz to chwilę trwa takie schłodzenie. Lindr chłodzi w przepływie. Odnośnie kegów 5 litrowych też nie mam doświadczenia ale są watki tu na forum o tych kegach, raczej niezbyt pochlebne. Skoro kolega [mention=19940]Hanys93[/mention] je chwali to może te kegi są z różnych materiałów? Nie wiem... 

Z ciekawości ile dałeś za tą schładzarkę??

Taniej niż najtaniej na rynku w PL. Kupowałem od kolegi @maaciej6. Odezwij się do niego, ma w profilu telefon więc w razie czego zadzwoń. Z tego co wiem miał kilka jeszcze na sprzedaż. 

W dniu 19.03.2020 o 14:44, punix napisał:

A co z kwestią wytrzymałości kegów? Słyszałem, że po kilku napełnieniach potrafi pojawić się rdza.

Uzywam od dluzszego czasu i do tej pory nie musialem jeszcze wymieniac. Oznak rdzy jak narazie brak. Zaznacze jednak ze nie traktuje ich mocna chemia. Po uzyciu plukam woda, potem Oxi .

Przed uzyciem  Oxi i Starsan.