Jump to content

ABW - prośba o ocenę przepisu


Jacho

Recommended Posts

Proszę o ocenę receptury, zwłaszcza kompozycji chmielowej American Barleywine.

Założenia:

  • Gęstość 25.3 BLG
  • ABV 11.8 %
  • IBU 72
  • SRM 9.8

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Viking Pale Ale malt 6 kg 85.7% 75 % 5
Ziarno Strzegom Pilzneński 0.5 kg 7.1% 75 % 4
Ziarno Caramel/Crystal Malt - 30L 0.5 kg 7.1% 75 % 59

 

Zacieranie:

1) 66 stopni - 60-90 min

2) 72 stopnie - 10 min

3) 76 stopni - 2 min

 

Chmielenie:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Warrior 20 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Citra 15 g 60 min 12 %
Gotowanie Mosaic 15 g 15 min 10 %
Gotowanie Warrior 15 g 15 min 15.5 %
Aromat (koniec gotowania) Warrior 15 g 0 min 15.5 %
Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 0 min 10 %
Na zimno Citra 20 g 5 dni 12 %
Na zimno Mosaic 20 g 5 dni 10 %

 

Inne:

gęstwa US-05 po AMWheat (ok. 500 ml)

płatki dębowe (macerowane w koniaku) na cichą

 

Tu jest pełna receptura: https://brewness.com/pl/recipe/abw-16/view/pdf

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, Jacho napisał:

Proszę o ocenę receptury, zwłaszcza kompozycji chmielowej American Barleywine.

Założenia:

  • Gęstość 25.3 BLG
  • ABV 11.8 %
  • IBU 72
  • SRM 9.8

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Viking Pale Ale malt 6 kg 85.7% 75 % 5
Ziarno Strzegom Pilzneński 0.5 kg 7.1% 75 % 4
Ziarno Caramel/Crystal Malt - 30L 0.5 kg 7.1% 75 % 59

 

Zacieranie:

1) 66 stopni - 60-90 min

2) 72 stopnie - 10 min

3) 76 stopni - 2 min

 

Chmielenie:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Warrior 20 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Citra 15 g 60 min 12 %
Gotowanie Mosaic 15 g 15 min 10 %
Gotowanie Warrior 15 g 15 min 15.5 %
Aromat (koniec gotowania) Warrior 15 g 0 min 15.5 %
Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 0 min 10 %
Na zimno Citra 20 g 5 dni 12 %
Na zimno Mosaic 20 g 5 dni 10 %

 

Inne:

gęstwa US-05 po AMWheat (ok. 500 ml)

płatki dębowe (macerowane w koniaku) na cichą

 

Tu jest pełna receptura: https://brewness.com/pl/recipe/abw-16/view/pdf

 

 

 

 

Zastanowiłbym się nad wyrzuceniem karmelu - nie zacierasz na wytrawnie, do tego 2 godziny gotowania, będzie słodko.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.03.2020 o 15:34, anatom napisał:

Przerwę 72C bym pominął tak samo jak chmielenie na zimno. Takie piwo będzie ułożone w pełni najwcześniej za rok. Z chmielenia po tym czasie już nic nie zostanie. 

 

A dlaczego pominąłbyś przerwę? Bo i tak będzie wystarczająco treściwe przy tym zasypie?

Co do chmielenia na zimno wciaż się zastanawiam. Czy może przesunąć część na wyłączenie palnika (oczywiście z mniejszą dawką)?

 

I jeszcze - jakie Ph wody/zacieru powinno być oprymalne?

Edited by Jacho
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Jacho napisał:

A dlaczego pominąłbyś przerwę? 

Zacierałbym jednotemperaturowo ze względu na oszczędność czasu. 25blg to srogi ekstrakt i piwo będzie, tak jak piszesz, wystarczająco treściwe. Nie wiadomo co wniesie taka przerwa, jak chcesz płytko odfermentować to sterowałby to odpowiednimi drożdżami. Można w ten sposób bardziej to kontrolować. 

3 godziny temu, Jacho napisał:

Co do chmielenia na zimno wciaż się zastanawiam

Wrzuciłbym trochę chmielu na smak/aromat bez większego analizowania, tak na skrócenie smaku słodowego. Po prostu, jak piwo będzie słodowe to ta słodowość będzie w pewnym momencie przerwana dzięki czemu piwo nie powinni być mulące. 

 

Co do ph zacieru to powinno być w okolicach 5,2 - 5,5. Nie masz żadnych problematycznych pod względem ph surowców w przepisie więc zacier sam z siebie powinien ustabilizować się w tym zakresie ph. Wodę do wysładzania warto zakwasić czymś do ph ok 5,5, np kwasem fosforowym (fosfor jest dodatkowo jednym ze składników odżywczych dla drożdży). 

Edited by anatom
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz.

 

 

Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie?

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Jacho napisał:

Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz.

 

 

Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie?

o korekcie słyszałeś?

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, Jacho napisał:

Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz.

 

 

Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie?

 

A po co w ogóle chcesz zlewać? Drożdży raczej nie było za mało, chyba, że jakąś starą gęstwę dałeś. W jakich temperaturach fermentujesz?

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, punix napisał:

 

A po co w ogóle chcesz zlewać? Drożdży raczej nie było za mało, chyba, że jakąś starą gęstwę dałeś. W jakich temperaturach fermentujesz?

Gęstwa świeża, 6-dniowa (ilość obliczona kalkulatorem gęstwy, nie pamiętam już skąd). Zamierzam dodać kostki dębowe na minimum 2 tygodnie, a poza tym dofermentować na wszelki wypadek na spokojnie. 

Edited by Jacho
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Jacho napisał:

Gęstwa świeża, 6-dniowa (ilość obliczona kalkulatorem gęstwy, nie pamiętam już skąd). Zamierzam dodać kostki dębowe na minimum 2 tygodnie, a poza tym dofermentować na wszelki wypadek na spokojnie. 

 

Możesz to spokojnie zrobić w tym samym fermentorze, a do tego jeśli coś na jeszcze dofermentować, to nie zabierzesz drożdży. Jakie były temperatury, może warto trochę podnieść teraz?

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, punix napisał:

 

Możesz to spokojnie zrobić w tym samym fermentorze, a do tego jeśli coś na jeszcze dofermentować, to nie zabierzesz drożdży. Jakie były temperatury, może warto trochę podnieść teraz?

 

Wiadro w pudle styropianowym i kocu termicznym, start od około 16 stopni (temperatura w pudle, tam mam termometr) do 20 w ostatnim tygodniu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.