Jacho Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 Proszę o ocenę receptury, zwłaszcza kompozycji chmielowej American Barleywine. Założenia: Gęstość 25.3 BLG ABV 11.8 % IBU 72 SRM 9.8 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Viking Pale Ale malt 6 kg 85.7% 75 % 5 Ziarno Strzegom Pilzneński 0.5 kg 7.1% 75 % 4 Ziarno Caramel/Crystal Malt - 30L 0.5 kg 7.1% 75 % 59 Zacieranie: 1) 66 stopni - 60-90 min 2) 72 stopnie - 10 min 3) 76 stopni - 2 min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Warrior 20 g 60 min 15.5 % Gotowanie Citra 15 g 60 min 12 % Gotowanie Mosaic 15 g 15 min 10 % Gotowanie Warrior 15 g 15 min 15.5 % Aromat (koniec gotowania) Warrior 15 g 0 min 15.5 % Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 0 min 10 % Na zimno Citra 20 g 5 dni 12 % Na zimno Mosaic 20 g 5 dni 10 % Inne: gęstwa US-05 po AMWheat (ok. 500 ml) płatki dębowe (macerowane w koniaku) na cichą Tu jest pełna receptura: https://brewness.com/pl/recipe/abw-16/view/pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 15 godzin temu, Jacho napisał: Proszę o ocenę receptury, zwłaszcza kompozycji chmielowej American Barleywine. Założenia: Gęstość 25.3 BLG ABV 11.8 % IBU 72 SRM 9.8 Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Viking Pale Ale malt 6 kg 85.7% 75 % 5 Ziarno Strzegom Pilzneński 0.5 kg 7.1% 75 % 4 Ziarno Caramel/Crystal Malt - 30L 0.5 kg 7.1% 75 % 59 Zacieranie: 1) 66 stopni - 60-90 min 2) 72 stopnie - 10 min 3) 76 stopni - 2 min Chmielenie: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Warrior 20 g 60 min 15.5 % Gotowanie Citra 15 g 60 min 12 % Gotowanie Mosaic 15 g 15 min 10 % Gotowanie Warrior 15 g 15 min 15.5 % Aromat (koniec gotowania) Warrior 15 g 0 min 15.5 % Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 0 min 10 % Na zimno Citra 20 g 5 dni 12 % Na zimno Mosaic 20 g 5 dni 10 % Inne: gęstwa US-05 po AMWheat (ok. 500 ml) płatki dębowe (macerowane w koniaku) na cichą Tu jest pełna receptura: https://brewness.com/pl/recipe/abw-16/view/pdf Zastanowiłbym się nad wyrzuceniem karmelu - nie zacierasz na wytrawnie, do tego 2 godziny gotowania, będzie słodko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 Przerwę 72C bym pominął tak samo jak chmielenie na zimno. Takie piwo będzie ułożone w pełni najwcześniej za rok. Z chmielenia po tym czasie już nic nie zostanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted March 26, 2020 Author Share Posted March 26, 2020 (edited) W dniu 25.03.2020 o 15:34, anatom napisał: Przerwę 72C bym pominął tak samo jak chmielenie na zimno. Takie piwo będzie ułożone w pełni najwcześniej za rok. Z chmielenia po tym czasie już nic nie zostanie. A dlaczego pominąłbyś przerwę? Bo i tak będzie wystarczająco treściwe przy tym zasypie? Co do chmielenia na zimno wciaż się zastanawiam. Czy może przesunąć część na wyłączenie palnika (oczywiście z mniejszą dawką)? I jeszcze - jakie Ph wody/zacieru powinno być oprymalne? Edited March 26, 2020 by Jacho Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 26, 2020 Share Posted March 26, 2020 (edited) 3 godziny temu, Jacho napisał: A dlaczego pominąłbyś przerwę? Zacierałbym jednotemperaturowo ze względu na oszczędność czasu. 25blg to srogi ekstrakt i piwo będzie, tak jak piszesz, wystarczająco treściwe. Nie wiadomo co wniesie taka przerwa, jak chcesz płytko odfermentować to sterowałby to odpowiednimi drożdżami. Można w ten sposób bardziej to kontrolować. 3 godziny temu, Jacho napisał: Co do chmielenia na zimno wciaż się zastanawiam Wrzuciłbym trochę chmielu na smak/aromat bez większego analizowania, tak na skrócenie smaku słodowego. Po prostu, jak piwo będzie słodowe to ta słodowość będzie w pewnym momencie przerwana dzięki czemu piwo nie powinni być mulące. Co do ph zacieru to powinno być w okolicach 5,2 - 5,5. Nie masz żadnych problematycznych pod względem ph surowców w przepisie więc zacier sam z siebie powinien ustabilizować się w tym zakresie ph. Wodę do wysładzania warto zakwasić czymś do ph ok 5,5, np kwasem fosforowym (fosfor jest dodatkowo jednym ze składników odżywczych dla drożdży). Edited March 26, 2020 by anatom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz. Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 2 minuty temu, Jacho napisał: Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz. Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie? o korekcie słyszałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 9 minut temu, anteks napisał: o korekcie słyszałeś? Tak. Uwzględniam to w swoim pytaniu, bo ok, 9,5 BLG po korekcji które wychodzi jest nadal chyba za duże, nawet dla tego stylu, czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 27 minut temu, Jacho napisał: Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz. Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie? A po co w ogóle chcesz zlewać? Drożdży raczej nie było za mało, chyba, że jakąś starą gęstwę dałeś. W jakich temperaturach fermentujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 (edited) 15 minut temu, punix napisał: A po co w ogóle chcesz zlewać? Drożdży raczej nie było za mało, chyba, że jakąś starą gęstwę dałeś. W jakich temperaturach fermentujesz? Gęstwa świeża, 6-dniowa (ilość obliczona kalkulatorem gęstwy, nie pamiętam już skąd). Zamierzam dodać kostki dębowe na minimum 2 tygodnie, a poza tym dofermentować na wszelki wypadek na spokojnie. Edited April 17, 2020 by Jacho Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 17, 2020 Share Posted April 17, 2020 2 godziny temu, Jacho napisał: Gęstwa świeża, 6-dniowa (ilość obliczona kalkulatorem gęstwy, nie pamiętam już skąd). Zamierzam dodać kostki dębowe na minimum 2 tygodnie, a poza tym dofermentować na wszelki wypadek na spokojnie. Możesz to spokojnie zrobić w tym samym fermentorze, a do tego jeśli coś na jeszcze dofermentować, to nie zabierzesz drożdży. Jakie były temperatury, może warto trochę podnieść teraz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted April 17, 2020 Author Share Posted April 17, 2020 1 godzinę temu, punix napisał: Możesz to spokojnie zrobić w tym samym fermentorze, a do tego jeśli coś na jeszcze dofermentować, to nie zabierzesz drożdży. Jakie były temperatury, może warto trochę podnieść teraz? Wiadro w pudle styropianowym i kocu termicznym, start od około 16 stopni (temperatura w pudle, tam mam termometr) do 20 w ostatnim tygodniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now