Roman Korczyński Opublikowano 29 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Robiłem weizena na wb-06. Końcowo miał 13 BLG na koniec fermentacji przy zlewaniu do kegów miał 3 BLG. Problem w tym, że w aromacie wyszły same banany, ale to jeszcze nie jest taka tragedia- za to w smaku tych bananów jest już dużo mniej za to pojawia się drożdżowo-alkoholowy posmak. Teraz zachodzę w głowę gdzie popełniłem błąd ? Zakładam, że coś w temperaturze fermentacji. Ostatnio fermentowałem w 20-22 oC i wyszło zacne piwo, a teraz zaczynałem od 17oC, ponosiłem o pół stopnia co dzień i na końcu miałem 20,5 co w sumie jest ok. Niestety okazało się, że temperatura na fermentorze była podawana o 2-2,5 stopnia wyższa niż miało piwo (gówniany termostat za 30 zł). W efekcie piwo na końcu miało dopiero 18oC. Przez 7 dni na cichej trzymałem cały czas w 21,5 czyli po korekcie było 19 oC :-) Teraz moje pytanie - czy mieliście taki problem przy zbyt niskiej temperaturze, czy może jakaś inna przyczyna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 A przepraszam jeżeli to lamerskie pytanie. Co złego w tanim pasku temperaturowym, naklejanym na fermentor? Wtedy masz pomiar faktycznej temperatury fermentacji. Dokładność w sumie wystarczająca.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Korczyński Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Mam sterownik temperatury i fermentor jest "grzany" do zadanej temperatury - coś jak taki szajs : https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-cyfrowy-termostat-110-c-230v-7657321899?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=OGIxMzM2NzYtZTdjNC00MzYzLWFhNWMtOTkzNjJkMDJkYjA3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4972f57f-9502-4705-b437-3e04fc8aee6d Wszystko by było fajnie gdyby nie to, że podaje temperaturę o 2,5 oC wyższą. Do chłodzenia mam inny termostat i ten działa super na STC-1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 46 minut temu, Roman Korczyński napisał: Wszystko by było fajnie gdyby nie to, że podaje temperaturę o 2,5 oC wyższą. Skoro wiesz, że tak podaje, uwzględniaj to przy programowaniu. A swoją drogą STC1000 ma przecież funkcję i chłodzenia, i grzania. Niemniej, na tych drożdżach weizeny mi też wychodziły bananowe i w niskich i w wysokich temperaturach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Korczyński Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 8 godzin temu, x1d napisał: Skoro wiesz, że tak podaje, uwzględniaj to przy programowaniu. Okazało się na końcu, a STC1000 mam na innych fermentatorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się