raqe Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Witam wszystkich! Jestem początkującym piwowarem, mam na "koncie" trzy warki i czwartą w fermentorze. Odnośnie właśnie tej czwartej mam pewną zastanawiającą mnie kwestię, o którą zdecydowałem się zapytać starszych kolegów po fachu :) Na warsztat wziąłem tym razem milk stout, który zaszczepiłem drożdżami Danstar Nottingham. Wszystkie składniki (podstawowe słody, słody palone, chmiele, laktoza i drożdże) zakupiłem niecały miesiąc temu, fermentację zacząłem tydzień temu. BLG spadło dosyć znacznie (z 13 na 7) ale na lustrze brzeczki unosi się sporo dziwnego osadu. Nie wygląda mi to na jakiekolwiek zakażenie, jakie zdołałem odnaleźć w internecie, a samo piwo nie ma nieprzyjemnego smaku czy zapachu. Jedyne co mnie zaniepokoiło, to bardzo delikatny kożuch, który był obecny parę dni temu, ale dziś go nie widziałem. Załączam zdjęcie brzeczki, może ktoś będzie w stanie wyjaśnić co dzieje się w tej żyjącej zupie :) Dziękuję za odpowiedzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Trochę mała rozdzielczość, niewyraźnie widać, ale moim zdaniem to mogą być drobinki osadów chmielowo drożdżowych uniesione przez mikro bąbelki CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 30 minut temu, raqe napisał: Witam wszystkich! fermentację zacząłem tydzień temu. BLG spadło dosyć znacznie (z 13 na 7) Dziękuję za odpowiedzi 5blg w tydzień na danstarach? to raczej słabo niz znacznie. Ale wygląda spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 1 godzinę temu, raqe napisał: Jestem początkującym piwowarem, mam na "koncie" trzy warki i czwartą w fermentorze Jak nie będziesz trzymał łapek przy sobie to tą czwartą nazwiesz INFEKCJA . Na razie wszystko jest w porządku , mniej otwierania fermentatora , więcej cierpliwości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Drożdże. Poza tym to już jest piwo a nie brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się