Aethelwulf Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Używał ktoś chmielu HBC 472 i może coś o nim powiedzieć? Zachęcam do dzielenia się opiniami i uwagami. Edytowane 9 Lipca 2020 przez Aethelwulf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Piję właśnie apę z tym chmielem, choć zmieszanym z mosaic, amarillo, citrą i centennialem na fm-owskich kveikach, wszystko na 0 i hopstand. Pierwsze wrażenie to skojarzenie z czarnym bzem, z którym robiłem piwo kilka warek wcześniej (kwiat świeży i suszony). Byłem wręcz przekonany, że użyłem gęstwy po nim i "zabrudziło" następne piwo. Jednak po lekturze notatek okazało się, że w ogóle gęstwy wtedy nie zbierałem. Wrażenie czarnego bzu pozostaje, choć wiedząc, że nie powinno, można przekształcić je w mieszankę ananasa z... no nie wiem czy kokosem. Oczywiście są tam jeszcze inne chmiele, ale aromat, a właściwie głównie smak zdecydowanie odbiega od piw chmielonych tamtymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 W Pilsie określiłbym ten aromat jako zielony melon (20g/4l) Wysłane z mojego Armor_2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi