Aethelwulf Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Używał ktoś chmielu HBC 472 i może coś o nim powiedzieć? Zachęcam do dzielenia się opiniami i uwagami. Edytowane 9 Lipca 2020 przez Aethelwulf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Piję właśnie apę z tym chmielem, choć zmieszanym z mosaic, amarillo, citrą i centennialem na fm-owskich kveikach, wszystko na 0 i hopstand. Pierwsze wrażenie to skojarzenie z czarnym bzem, z którym robiłem piwo kilka warek wcześniej (kwiat świeży i suszony). Byłem wręcz przekonany, że użyłem gęstwy po nim i "zabrudziło" następne piwo. Jednak po lekturze notatek okazało się, że w ogóle gęstwy wtedy nie zbierałem. Wrażenie czarnego bzu pozostaje, choć wiedząc, że nie powinno, można przekształcić je w mieszankę ananasa z... no nie wiem czy kokosem. Oczywiście są tam jeszcze inne chmiele, ale aromat, a właściwie głównie smak zdecydowanie odbiega od piw chmielonych tamtymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 W Pilsie określiłbym ten aromat jako zielony melon (20g/4l) Wysłane z mojego Armor_2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się