mateos Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 wynika z tego że przez całe życie byłem w błędnym przekonaniu ze Czechy leżą o rzut kamieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Są pierwsze szyszki! Z jakiegoś powodu pnącze są krótsze w tym roku - zwykle wchodzą na dach, w tym roku nie. Może to z powodu dużych wiatrów w tym roku, a może one robią się krótsze po kilku latach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabny Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 A ja mam prośbę do jakiegoś dobrotliwego forumowicza o zaproszenie na tegoroczny zbiór chmielu w Warszawie lub okolicach albo w moich rodzinnych stronach czyli południowej Wielkopolsce (Kalisz, Ostrów Wlkp.) Niestety, nie udało mi się zadbać o mój chmielnik w rodzinnych stronach (dużo pędów bez tyczek), wiec zbiorów raczej nie będzie. A z doświadczeń z zeszłego roku, wiem że dużo mi nie potrzeba, na odmiane wystarczy 0.5l pojemnik plastikowy upchany chmielem. Co do uprawy mogę powiedzieć, (wątpliwe żeby to był tylko mój przypadek), że chmiel nawet w pierszym roku może zapewnić spore żniwo;) W poprzednim roku dogadałem się z Puławami na wysyłke kurierem kilku sztobrów Marynki i Lubelskiego. Dla pewności jeszcze pojechałem do Nowego Tomyśla i dostałem całą reklamówkę sztobrów prosto z pola Marynki i Magnum. Stanowiska dostały sporo kompostu naturalnego i sadzonki nieźle wyrosły. Z płotu poszły dalej na sznurki. Zbiory miło zaskoczyły, bo mówi się, że w pierszym roku jest symbolicznie, a jak na moj gust uginało się od szyszek. Sumiennie pozbierałem wszystko i ciągle zalega w zamrażarniku;) W tym roku inaczej. Może panikuję, ale coś śrenio widzę żeby udało się zrobić zapasy na cały rok. Więc jeśli ktoś miałby nadmiar, to chętnie uskubałbym za pozwoleniem troche dla siebie;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Pomijając BA gdzie można kupić dobrej jakości sadzonki chmielu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Ale jakiego chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Marynka,lubuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Pomijając BA gdzie można kupić dobrej jakości sadzonki chmielu.. Chyba nikt inny się tym nie para. Tylko grzecznościowo od hodowcy amatora lub rolnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 ,lubuski. A to co za jeden :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Pomijając BA gdzie można kupić dobrej jakości sadzonki chmielu.. Chyba nikt inny się tym nie para. Tylko grzecznościowo od hodowcy amatora lub rolnika. Mylisz się. Zawodowo zajmują się tym w Puławach i tam możesz zakupić sadzonki i sztoby chmielowe, tylko w odpowiednim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 ' date='lubuski.[/quote']A to co za jeden :rolleyes: Najlepszy na zachodzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Dobra koniec pomyliło mi się chodzi o Lubelski,dobrze wiecie o jak mi chodzi a jeden po drugim udajecie niekumatych i nabijacie sobie postów . Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Dobra koniec pomyliło mi się chodzi o Lubelski,dobrze wiecie o jak mi chodzi a jeden po drugim udajecie niekumatych i nabijacie sobie postów . Ja niczego nie udawałem. Tylko tak sobie zażartowałem. Spoko, errare humanum est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Ok nie ma sprawy dziękuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo503 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Witam, czy koledzy rozpoczeli w tym roku chmielobranie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeszcze nie. Wg mnie szyszki na moich krzakach są jeszcze zbyt trawiasto zielone. Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Już parę razy w tym wątku było pisane że jest kilka oznak dojrzałości szyszki i dopiero po wystąpieniu kilku mamy pewność że chmiel jest dojrzały. Samo określenie barwy szyszki jest nie wystarczające i odmienne w zależności od odmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 U mnie szyszki lubelskiego zaczęły coś brązowieć i szybko zostały zerwane. Nie wiem czy coś z tego będzie. Został jeszcze jeden krzak lubelskiego który wszedł trochę później i dopiero z tydzień temu zaczęły mu się szyszki zawiązywać - ten będzie do zbioru dopiero za 1-2tyg. Albo i później... A Marynka myslę, że będzie gotowa do zbioru za parę dni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Z Lubelskim mam chyba podobnie jak Stasiek. Szyszki mają brązowe końce na prawie każdej "szyszkowej łusce" - nie wiem jak się je prawidłowo nazywa. W dodatku łuski są trochę podniesione , nastroszone i tak było od samego początku w tym roku. Za to faktycznie Marynka już jak piąstki u niemowlaka i zbiorę chyba w najbliższy weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Ja marynkę już mogę zbierać tylko czasu brak , lubelski marnie mi w tym roku obrodził . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Czy szyszki chmielu można suszyć w "suszarce do grzybów"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) W tym roku chcę użyć więcej chmieli do "wet hopping" czyli do chmielenia "na świeżo", bez suszenia. Dlatego na razie nie będę robić typowych zbiorów. Jutro mam zamiar zebrać wiaderko świeżych szyszek i wrzucić je prosto do kega z IPA. Efekt chmiedlenia "na świeżo", zwłaszcza do IPAs jest naprawdę niesamowity. Wyobraź sobie różnicę w smaku między np. świeżymi liśćmi pietruszki i suszonymi - podobnie jest z chmielem. Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Czy szyszki chmielu można suszyć w "suszarce do grzybów"? Ja bym nie suszył na tym sprzęcie. Podejrzewam że za wysoka temp. i co gorsza szybki przepływ powietrza pozbawi szyszki aromatu. Najlepiej moim zdaniem suszyć na ciemnym strychu w nieco podwyższonej temp. jesiennym słońcem . Lubelski faktycznie w tym sezonie to padaka. Lato nie rozpieszczało! Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Czy szyszki chmielu można suszyć w "suszarce do grzybów"? Za ciepło co może mieć wpływ na zawartość alfa-kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 U mnie Lubelski też nie za ciekawie wygląda. Część szyszek jest przybrązowiona. Czy to znaczy, że takich szyszek nie należy używać do chmielenia ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) U mnie drugoroczniak tak obrodził Cztery krzaki, wystarczy dla mnie i dla brata Za dwa tygodnie zbieram i do suszenia na strych. Czy marynka to te szyszki bardziej podłużne czy krótsze..? Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi