bielok Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Cześć Posadziłem wokół słupa telefonicznego 5 szt. z odstępami 120 cm. Jako pracownik TPSA muszę zgłosić zdecydowany sprzeciw Oczywiście jak każdy pracownik TPSA jestem sprzedajny na propozycję czekam na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Cześć Posadziłem wokół słupa telefonicznego 5 szt. z odstępami 120 cm. Jako pracownik TPSA muszę zgłosić zdecydowany sprzeciw Oczywiście jak każdy pracownik TPSA jestem sprzedajny na propozycję czekam na PW Szanowny Panie , niech Pan mnie nie karze. Obiecuję, że sam będę pielęgnował te pięknie wyglądające roślinki które zasłaniają Wasz słup. Sam będę zbieram pachnące szyszki. I nie będę nikogo prosił o pomoc, chyba że akurat będzie Pan w pobliżu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Wiecie może ile % a-k może mieć chmiel ze sztobrów Marynki i Lubelskiego od BA ??? Jest jakaś metoda, która w miarę dokładnie pozwoli określić % a-k chmielu w czasie zbioru ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Wiecie może ile % a-k może mieć chmiel ze sztobrów Marynki i Lubelskiego od BA ??? Jest jakaś metoda, która w miarę dokładnie pozwoli określić % a-k chmielu w czasie zbioru ??? Tym pytaniem troche "przegiołeś", źródło pochodzenia nigdy nie ma wpływu na % a-k, wpływ na to ma gleba, staranność uprawy, warunki panujące w danym roku itp. Metody umożliwjające dokładne określenie % a-k w chmielu to są jedynie metody laboratoryjne. W warunkach domowych dodawanie chmielu ze swojej uprawy odbywa się wyłącznie na zasadzie wyczucia, prób i błędów. Aby ograniczyć liczbę "wpadek", robimy coś w rodzaju kompotu chmielowego tj. w ok. 2litrach wody gotujemy chmiel, a otrzymany ekstrat dodajemy po trochu do brzeczki pod koniec gotowania, aż do uzyskania oczekiwanej goryczki. Gorzej z aromatem chmielowym, tu pozostaje tylko metoda prób i błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 ja planuje do września umożliwić sobie badanie chmielu dzięki uczelni, podzielę się efektami jak już coś będę miał. Na razie zapoznałem się z normą o badaniu chmielu i oznaczenie Uniwersalnej Wartości Goryczki nie powinno być problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Nie miałem na myśli tego, że ze względu na pochodzenie chmiel ma taki a nie inny % a-k Do tej pory byłem przekonany, że dany gatunek ma górna granicę a-k i nie może jej przekroczyć niezależnie od panujących warunków Myślałem, że forumowicze wiedzą mniej więcej jaki % a-k można uzyskać z uprawy własnego chmielu przy średnich warunkach hodowli W takim razie muszę dodawać chmiel na wyczucie jak to wyjaśnił Bogdan62 Jeśli Wsaczuk będziesz miał możliwość przebadania chmielu, jestem zainteresowany wynikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 to bardzo zależy od tego co zakład przed remontem wyrzuci oznaczenie UWG w tej chwili to jest około 3h roboty, z czego większość to czekanie i ważenie. Kwestia jeszcze tego jaką wartość dla piwowarstwa ma UWG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Jeżeli chodzi o aromat, to % a-k nie ma tu znaczenia. Dlatego własnego chmielu używam wyłącznie dla dodatków smakowych i aromatycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Mam pytanko... Rok temu zasadziłem 2 marynki i dwa Lubelskie. Jeden sztorb nei wydał żadnych oznak życia - Życie... Ale mam problem, bo nie pamiętam który to Lublin a która Marynka! Czy jest jakiś sposób by to teraz sprawdzić? Mój chmielnik rozwija się jak należy. Niektóre odnogi mają już po 130cm. Boję się pomyślec co to będize w lipcu... Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Później po liściach sprawdzisz co jest co. Poszukaj na forum bo już było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 po szyszkach poznasz bez problemu, nawet z zamkniętymi oczami goryczkowy- Marynka ma dużo żywicy i klei palce przy zgniataniu szyszki, lubelski prawie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 (edytowane) Cześć 130 cm? Szok! Ja świeże szparagi odłamałem w kwietniu, i dopiero teraz wychodzą mi nowe - w swoim postach Pieron pisał że należy puścić na sznur te co będą po 25 maja, i teraz nie wiem czy te co wyszły też obłamać i czekać na następne, czy już te co są puść na sznurek :rolleyes: Dodam jeszcze że te szparagi co mam maja 10 cm. Edytowane 5 Maja 2010 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 ja też zdrowo wykarczowałem zeszłoroczne pędy i jeszcze z ziemi nic nie wylazło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 (edytowane) Wreszcie udało mi się zrealizować mój plan założenia chmielnika . Maszt ma wysokość 4,70 mb . ramka na szczycie :kwadrat o boku 1 mb. na dole sztobry posadzone w odległości od słupa 1.5 mb odległość między sztobrami 1,1mb .Co w ostateczności daje 8- śmiokąt .Rura główna fi 100mm .Jako przewodniki zastosowana linka aluminiowa . Proszę o ocenę jeśli popełniłem błędy to proszę napiszcie gdzie .Jest jeszcze czas aby poprawić . Edytowane 6 Maja 2010 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 (edytowane) Zico nieźle wykonane masz u mnie + Tylko uważaj żeby jakaś Komisja d.s. Radia i TV nie zajechała Ci na plac :) edit.: No i jest to bardzo fajne miejsce na gniazdo dla bociana :D Edytowane 5 Maja 2010 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 No i jest to bardzo fajne miejsce na gniazdo dla bociana :) Zico ile masz dzieci ?? gratulacje dobra robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 (edytowane) Dzieci własnych mi już wystarczy jest trójka :Córka 17 lat córka 13 lat i syn 2 lata .A co do chmielnika to bardzo dziękuję za pochlebne opinie ale inny nie mógł być .Po prostu mam dużą działkę i inny by zniknął :) Edytowane 6 Maja 2010 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 (edytowane) To jest mój chmielnik, mam tu 6 2-rocznych Cascades i 1 3-roczny Centennial. Sztorby zasadziłem prosto w ziemi bez robienia ?górek? bo jest to ?podniesiony? ogródek. 123.456789101112 Każdy krzak ma po 2 sznury, każdy sznur ma po 2 pędy. W tym roku sznury zrobiłem podwójne, bo w zeszłym roku jeden się mi zerwał. Te sznury to zwykłe sznury do pakowania (sisal rope), bo chmielom łatwo się jest po nich wspinać. Większość pędów jest teraz (6 maja) ok 2 metrów długości, ale jeden ma conajmniej 6 metrów i dopiął się już na wysokość 2 piętra i wkrótce chyba dojdzie do dachu. Co ciekawe, najwyższy krzak w tym roku był najmniejszym krzakiem w zeszłym roku Nie obcinałem pierwszych pędów, te pierwsze największe pędy tyrzymam, a mniejsze, późniejsze wycinam. Edytowane 6 Maja 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Dobry patent chyba ja swoją linkę aluminiową tez owinę takim sznurkiem aby miał chmiel łatwiej , a linka jako nośnik będzie służyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 bardzo dobry pomysł też spróbuje w ten sposób tylko muszę sztorby znależć hm czy w ogóle mozna jeszce sadzić je ? nie za późno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 teoretycznie do wczoraj ale jak się bardzo pośpieszysz to jeszcze masz szansę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 bardzo dobry pomysł też spróbuje w ten sposób tylko muszę sztorby znależć hm czy w ogóle mozna jeszce sadzić je ? nie za późno? jakich szukasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 bardzo dobry pomysł też spróbuje w ten sposób tylko muszę sztorby znależć hm czy w ogóle mozna jeszce sadzić je ? nie za późno? Ja sam jeszcze w ogrodzie wykonuje rożne prace które powinny być już zakończone. Ale ze względu na długą zimę to i prace wiosenne się opóźniły. Jeśli ktoś Ci szybko pośle sztobry, to możesz jeszcze sadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 (edytowane) Dla wszystkich uprawiających chmiel , mam nadzieję że znajdziemy tutaj kilka cennych informacji http://www.free.of.pl/c/chmiel_biul/numery.htm Edytowane 7 Maja 2010 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 jakich szukasz ? jakie masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi