Igorrodz Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zainspirowany pewnym filmikiem najsłynniejszego polskiego piwosza postanowiłem, że uwarzę swojego jopena. Ponieważ polski internet jest dość skąpy w informacje na temat tego stylu chciałbym prosić was, abyście podzielili się swoimi recepturami a także przemyśleniami i uwagami na temat tego piwa Z góry serdecznie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Dane do tego piwa są zawarte w literaturze ...https://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo_jopejskiehttps://www.gdansk.pl/wiadomosci/jopejskie-z-torunia-juz-w-gdansku-to-dobro-narodowe,a,99984https://kulinaria.trojmiasto.pl/Uwarzono-piwo-jopejskie-W-niedziele-premiera-n120460.html Edytowane 10 Maja 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 4 godziny temu, grzesiuu napisał: Dane do tego piwa są zawarte w literaturze ...https://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo_jopejskiehttps://www.gdansk.pl/wiadomosci/jopejskie-z-torunia-juz-w-gdansku-to-dobro-narodowe,a,99984https://kulinaria.trojmiasto.pl/Uwarzono-piwo-jopejskie-W-niedziele-premiera-n120460.html Złota Łopatka ale dodam jeszcze artykuł z nr 34 Piwowara a w nim recepturę Darka. Ale najwięcej można się dowiedzieć w bezpośrednich rozmowach z piwowarami warzącymi takie piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano: Eine Analyse des Jopenbieres ergab:Alkohol......... 3,52 Proz.Wirklicher Extrakt...... 45,04 „Scheinbarer „ ...... 43,20 „Berechnete Stammwürze . . . 49,94 „Scheinbarer Verganingagrad . . 13,49 „Wirklicher „ . . 9,81 „" Wg analizy Otto Helma (analiza z roku 1865), przeciętne miało 4,3%, zaś ekstraktu 45,39-46,2, z książki von Noordena z roku 2013 wynika, że ekstraktu było 50-60, ale alkoholu poniżej 1%. Wszystkie możliwe opracowania opisują napój jako syrop piwny, który choć zapachem może przypominać porter, pozostaje nadal bardzo słabo-odfermentowanym ekstraktem słodowym. Myślę, że to jest najistotniejsza informacja, na jakiej należy się skupić przy próbie odtworzenia. grzesiuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Tu słuchowisko o Heweliuszu, jak się urodził to wystawili trzy kadzie na ulicę, aby wszyscy napili się jego zdrowie ?https://www.polskieradio.pl/9/333/Artykul/2686378,Planeta-Heweliusz-na-STT-Posluchaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 28 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 W dniu 10.05.2021 o 12:41, anteks napisał: dodam jeszcze artykuł z nr 34 Piwowara a w nim recepturę Darka. Mógłbyś pokazać nam tą recepturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 2 godziny temu, Igorrodz napisał: Mógłbyś pokazać nam tą recepturę? Jutro poszukam Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) W dniu 28.10.2021 o 23:23, anteks napisał: Jutro poszukam poszukałem Edytowane 3 Listopada 2021 przez anteks Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 W dniu 11.05.2021 o 12:20, Bogi napisał: Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano: Czyli pierwsza opcja to niskie odfermentowanie, a raczej niedofermentowanie (np Safale US-05 albo M42 New World Strong Ale). Tu może być problem bo nawet gdy nie dam w ogóle cukru do refermentacji to i tak mogą być granaty po zabutelkowaniu? Druga opcja to, mimo wszystko, spróbować zrobić jak najgłębszą fermentację - i refermentację w butelkach? Tu chyba trzeba użyć gęstwy drożdży do miodu (MJ M05 Mead) a potem wysokoodfermentowująego szczepu odpornego na alkohol (WLP099 Super High Gravity) a następnie jeszcze może jakieś Bayanusy... albo zrobić miks drożdżowy i dać wszystkie naraz, oczywiście w każdym przypadku zahartowane w brzeczce... Przy butelkowaniu dać zaś gęstwy lagerowej do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 13 godzin temu, Igorrodz napisał: Czyli pierwsza opcja to niskie odfermentowanie, a raczej niedofermentowanie (np Safale US-05 albo M42 New World Strong Ale). Tu może być problem bo nawet gdy nie dam w ogóle cukru do refermentacji to i tak mogą być granaty po zabutelkowaniu? Druga opcja to, mimo wszystko, spróbować zrobić jak najgłębszą fermentację - i refermentację w butelkach? Tu chyba trzeba użyć gęstwy drożdży do miodu (MJ M05 Mead) a potem wysokoodfermentowująego szczepu odpornego na alkohol (WLP099 Super High Gravity) a następnie jeszcze może jakieś Bayanusy... albo zrobić miks drożdżowy i dać wszystkie naraz, oczywiście w każdym przypadku zahartowane w brzeczce... Przy butelkowaniu dać zaś gęstwy lagerowej do refermentacji? Piłeś jakiegoś jopena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 W dniu 3.11.2021 o 11:27, anteks napisał: Piłeś jakiegoś jopena? Tak, w Gdańsku. Ale, jak wiadomo ten jopen z dzisiejszego Gdańska to nie ten z tamtego - a wszystko, co wiemy to jednak, mimo wszystko w większości spekulacje i wyobrażenia. Tak, jak wiemy że był święty Graal atak wiemy, ze był i jopen, iykwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Oczywiście spróbuję wg tego przepisu z Piwowara - będzie tu jednak kłopot bo mam garnek tylko 25l... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Tu są wersje jakie uwarzyły browaryhttps://ocen-piwo.pl/olimp-jopejskie-s1-n8250https://ocen-piwo.pl/jopenbier-s1-n19667 https://ocen-piwo.pl/olimp-gaja-s1-n14508 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się