Jump to content

Jopejskie receptura


Igorrodz

Recommended Posts

Zainspirowany pewnym filmikiem najsłynniejszego polskiego piwosza ;) postanowiłem, że uwarzę swojego jopena. Ponieważ polski internet jest dość skąpy w informacje na temat tego stylu chciałbym prosić was, abyście podzielili się swoimi recepturami a także przemyśleniami i uwagami na temat tego piwa :)

Z góry serdecznie dziękuję :D

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
4 godziny temu, grzesiuu napisał:

Złota Łopatka ale dodam jeszcze artykuł z nr 34 Piwowara a w nim recepturę Darka. Ale najwięcej można się dowiedzieć w bezpośrednich rozmowach z piwowarami warzącymi takie piwa

Link to comment
Share on other sites

Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano:


Eine Analyse des Jopenbieres ergab:
Alkohol......... 3,52 Proz.
Wirklicher Extrakt...... 45,04 „
Scheinbarer „ ...... 43,20 „
Berechnete Stammwürze . . . 49,94 „
Scheinbarer Verganingagrad . . 13,49 „
Wirklicher „ . . 9,81 „"

 

Wg analizy Otto Helma (analiza z roku 1865), przeciętne miało 4,3%, zaś ekstraktu 45,39-46,2, z książki von Noordena z roku 2013 wynika, że ekstraktu było 50-60, ale alkoholu poniżej 1%. Wszystkie możliwe opracowania opisują napój jako syrop piwny, który choć zapachem może przypominać porter, pozostaje nadal bardzo słabo-odfermentowanym ekstraktem słodowym.

 

Myślę, że to jest najistotniejsza informacja, na jakiej należy się skupić przy próbie odtworzenia.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
W dniu 10.05.2021 o 12:41, anteks napisał:

dodam jeszcze artykuł z nr 34 Piwowara a w nim recepturę Darka.

Mógłbyś pokazać nam tą recepturę? 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 11.05.2021 o 12:20, Bogi napisał:

Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano:

Czyli pierwsza opcja to niskie odfermentowanie, a raczej niedofermentowanie (np Safale US-05 albo M42 New World Strong Ale). Tu może być problem bo nawet gdy nie dam w ogóle cukru do refermentacji to i tak mogą być granaty po zabutelkowaniu? 


Druga opcja to, mimo wszystko, spróbować zrobić jak najgłębszą fermentację - i refermentację w butelkach? Tu chyba trzeba użyć gęstwy drożdży do miodu (MJ M05 Mead) a potem wysokoodfermentowująego szczepu odpornego na alkohol (WLP099 Super High Gravity) a następnie jeszcze może jakieś Bayanusy... albo zrobić miks drożdżowy i dać wszystkie naraz, oczywiście w każdym przypadku zahartowane w brzeczce... Przy butelkowaniu dać zaś gęstwy lagerowej do refermentacji?

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Igorrodz napisał:

Czyli pierwsza opcja to niskie odfermentowanie, a raczej niedofermentowanie (np Safale US-05 albo M42 New World Strong Ale). Tu może być problem bo nawet gdy nie dam w ogóle cukru do refermentacji to i tak mogą być granaty po zabutelkowaniu? 


Druga opcja to, mimo wszystko, spróbować zrobić jak najgłębszą fermentację - i refermentację w butelkach? Tu chyba trzeba użyć gęstwy drożdży do miodu (MJ M05 Mead) a potem wysokoodfermentowująego szczepu odpornego na alkohol (WLP099 Super High Gravity) a następnie jeszcze może jakieś Bayanusy... albo zrobić miks drożdżowy i dać wszystkie naraz, oczywiście w każdym przypadku zahartowane w brzeczce... Przy butelkowaniu dać zaś gęstwy lagerowej do refermentacji?

Piłeś jakiegoś jopena?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 3.11.2021 o 11:27, anteks napisał:

Piłeś jakiegoś jopena?

Tak, w Gdańsku. Ale, jak wiadomo ten jopen z dzisiejszego Gdańska to nie ten z tamtego - a wszystko, co wiemy to jednak,  mimo wszystko w większości spekulacje i wyobrażenia. Tak, jak wiemy że był święty Graal atak wiemy, ze był i jopen, iykwim ;) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.