Skocz do zawartości

Mniej popularne słody


kranu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie jakieś doświadczenia z jasnymi słodami innymi niż pilzneński, pale ale, monachijskie, wiedeński, karmelowe?
Bo taki Viking Malt w ostatnich latach mocno poszerzył ofertę i oferuje również np. cookie, golden ale, dekstrynowy czy red ale.
Warto ich używać czy to już przekombinowanie i niewielkie różnice?

W sklepach piwowarskich opis każdego to oczywiście słodowość, ciasteczka, toffi, biszkopty..

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, kranu napisał:

Ok, dzięki - przeszukam forum.

Ale generalnie chodziło mi właśnie w jaki sposób wzbogacają piwo.

Powstalo nawet podforum na ten temat ale dziwnie puste jest:

https://www.piwo.org/forums/forum/105-charakterystyka-słodów/

 

Pewnie z przyczyn wspominanych przed założeniem:

https://www.piwo.org/forums/topic/18998-charakterystyka-słodów/

 

Znalazłem też kącik "Malt od the week" w jakimś amerykańskim sklepie, ale ma tylko dwa wpisy:

https://www.greatfermentations.com/malt-week-best-malz-special-x/

https://www.greatfermentations.com/malt-week-bairds-carastan/

 

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.