Skocz do zawartości

Dziwny brązowy osad


Bartek1337

Rekomendowane odpowiedzi

14* kolego jak napisane na paczce czyli w normie 
Dzięki, chętnie poznam Twoją opinię o tych drożdżach po zakończeniu fermentacji.
Była seria tych drożdży, która miała podane na opakowaniu, że idealna temperatura fermentacji to 15-20 stopni. Np. tutaj to można przeczytać: https://www.brewuk.co.uk/saflager-s-189-yeast.html

Próbowałem zapytać u źródła, ale Fermentis nie chciał odpowiedzieć dlaczego tak napisali. Natomiast na kilku amerykańskich stronach znalazłem opinie, że te drożdże dają czysty profil lagerowy nawet przy temperaturach bliskich typowo ale'owym. Nie wiem, czy to takie myślenie życzeniowe, czy faktycznie mało odpływają.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie kolego, na czystym profilu mi zależało, chciałem zrobić dark lagera bez posmakow drozdzy i intensywnegow chmiel. Dałem 40g marynki ma 40 mimut i 30g marynki + sybilla kolo 25g na aromat. Druga taka dawka na zimno ma iść + płatki dębowe. 

 

Czytałem o nich opinie i podobno mało wnoszą smakow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.