Bartek1337 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Witam wszystkich, jestem nowy na forum, robię 3 warkę z ekstraktów niechmielonych coś w stylu dark lager i zobaczylem ze na powierzchni piwa pojawił sie brązowy osad (fermentacja burzliwa 2 dzień). Czy wszystko jest w porządku? Drożdże saflager s189 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak, w porządku. To drożdże. A temat do działu Piaskownica, albo wpis do wątku Dla początkujących. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1337 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Dizeki wielkie za odpowiedź, Jeszcze pytanie odnosnie przygotowania płatków dębowych, czy wrzątek wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Jedno pytanie - a w jakiej temperaturze fermentujesz tymi drożdżami S-189? Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1337 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) 14* kolego jak napisane na paczce czyli w normie Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Bartek1337 Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 14* kolego jak napisane na paczce czyli w normie Dzięki, chętnie poznam Twoją opinię o tych drożdżach po zakończeniu fermentacji.Była seria tych drożdży, która miała podane na opakowaniu, że idealna temperatura fermentacji to 15-20 stopni. Np. tutaj to można przeczytać: https://www.brewuk.co.uk/saflager-s-189-yeast.htmlPróbowałem zapytać u źródła, ale Fermentis nie chciał odpowiedzieć dlaczego tak napisali. Natomiast na kilku amerykańskich stronach znalazłem opinie, że te drożdże dają czysty profil lagerowy nawet przy temperaturach bliskich typowo ale'owym. Nie wiem, czy to takie myślenie życzeniowe, czy faktycznie mało odpływają.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1337 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Dokładnie kolego, na czystym profilu mi zależało, chciałem zrobić dark lagera bez posmakow drozdzy i intensywnegow chmiel. Dałem 40g marynki ma 40 mimut i 30g marynki + sybilla kolo 25g na aromat. Druga taka dawka na zimno ma iść + płatki dębowe. Czytałem o nich opinie i podobno mało wnoszą smakow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się