Jump to content

Dziwny brązowy osad


Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

jestem nowy na forum, robię 3 warkę z ekstraktów niechmielonych coś w stylu dark lager i zobaczylem ze na powierzchni piwa pojawił sie brązowy osad (fermentacja burzliwa 2 dzień). Czy wszystko jest w porządku?

 

Drożdże saflager s189

 

 

20200420_204620.jpg

Link to comment
Share on other sites

14* kolego jak napisane na paczce czyli w normie 
Dzięki, chętnie poznam Twoją opinię o tych drożdżach po zakończeniu fermentacji.
Była seria tych drożdży, która miała podane na opakowaniu, że idealna temperatura fermentacji to 15-20 stopni. Np. tutaj to można przeczytać: https://www.brewuk.co.uk/saflager-s-189-yeast.html

Próbowałem zapytać u źródła, ale Fermentis nie chciał odpowiedzieć dlaczego tak napisali. Natomiast na kilku amerykańskich stronach znalazłem opinie, że te drożdże dają czysty profil lagerowy nawet przy temperaturach bliskich typowo ale'owym. Nie wiem, czy to takie myślenie życzeniowe, czy faktycznie mało odpływają.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie kolego, na czystym profilu mi zależało, chciałem zrobić dark lagera bez posmakow drozdzy i intensywnegow chmiel. Dałem 40g marynki ma 40 mimut i 30g marynki + sybilla kolo 25g na aromat. Druga taka dawka na zimno ma iść + płatki dębowe. 

 

Czytałem o nich opinie i podobno mało wnoszą smakow.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.