esen1a Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Cześć Dwa tygodnie temu uwarzyłem RISa z gęstwy US-05. Gęstwa po trzech piwach 12-14 BLG, jedno dniowa, poszło jej około 300ml. Temperatury fermentacji burzliwej 16-19 stopni. Zacieranie: Temp Czas 64 C 60 min 72 C 15 min Przepis na 12l: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 8.6 kg Ziarno Bestmalz - Pale Ale 5 kg 58.1% 80.5 % 6 Ziarno Bestmalz - Monachijski Jasny Typ 1 2 kg 23.3% 100 % 15 Ziarno Weyermann - Carabelge 0.5 kg 5.8% 80 % 30 Ziarno Fawcett - Słód owsiany 0.2 kg 2.3% 61 % 5 Ziarno CastleMalting - Chocolate Malt 0.1 kg 1.2% 60 % 900 Ziarno Jęczmień palony 0.4 kg 4.7% 55 % 985 Ziarno Bestmalz - Black (Patent) Malt 0.4 kg 4.7% 55 % 985 Brzeczka nastawna 24.3 BLG Po około 9 dniach bez otwierania zmierzyłem BLG i 8.6 i tak się utrzymuje. Olać to, przelać na cichą i zostawić na 1 miesiąc, co będzie to będzie najwyżej do butelek pójdzie 8.6? Przelać na cichą i dodać US-05 z paczki (takie tylko mam)? Chyba musiałbym zrobić jakiś mini starter z cukrem żeby pobudzić je? Zostawić jeszcze ze dwa tygodnie na burzliwej i wtedy na cichą? Co innego czego nie wymieniłem? Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez esen1a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) 8 minut temu, esen1a napisał: 3. Co innego czego nie wymieniłem? Czekać drugie tyle i zmierzyć ponownie? Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez zasada majlosz, esen1a i dirk gently 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 3 minuty temu, zasada napisał: Czekać drugie tyle i zmierzyć ponownie? W między czasie edytowałem posta i to właśnie napisałem. Będę chciał dodać płatki dębowe to może ich nie dodawać, zostawić piwo w tym samym fermentorze i dać te płatki za dwa tygodnie bez przelewania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Dobry wynik jak na Risa, ale nie śpiesz się z tym przelewaniem na cichą. Ja bym 3 tygodnie nawet potrzymał na drożdżach. Potem ewentualnie przelać na miesiąc czy dwa. A 2 tyg przed rozlewem dodac płatki.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka esen1a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Risa to nawet z miesiąc trzymaj. Na początku roku robiłem risa 30 blg to 2 miesiące w wiadrze trzymałem. Warto dać drożdżom czas na posprzątanie. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 3 godziny temu, esen1a napisał: Przelać na cichą i dodać US-05 z paczki (takie tylko mam)? Chyba musiałbym zrobić jakiś mini starter z cukrem żeby pobudzić je? Co chciałbyś osiągnąć taką praktyką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Korczyński Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Rozumiem, że martwisz się o zbyt niskie odfermentowanie. Opcje są 2 : albo ich było za mało / za słabe i nie dojadły albo zacierałeś tak, że już nie mają czego zjadać (chociaż patrząc po temperaturze to raczej ok.) Ja bym jeszcze poczekał, i być może delikatnie podnieś temperaturę. Podniesienie temperatury ruszy jeszcze trochę te drożdże. Jak nie to po prostu będziesz miał "słodziaka" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 16 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: 20 godzin temu, esen1a napisał: Przelać na cichą i dodać US-05 z paczki (takie tylko mam)? Chyba musiałbym zrobić jakiś mini starter z cukrem żeby pobudzić je? Co chciałbyś osiągnąć taką praktyką? Gdybym dodał samych drożdży czy zrehydratyzowanych czy nie to prawdopodobnie nie dojadły by tych cukrów resztkowych, nie wiem czy by ruszyły nawet bo jest już spory alkohol i miałbym posmak drożdży (tak sądzę). Jeśli dodałbym drożdże z dodatkowym cukrem - wcześniej rozpoczęły by pracę w starterze to byłaby szansa na dojedzenie cukrów resztkowych, minusem dla mnie byłoby to, że zwiększyłby się poziom alkoholu co przy tej ilości byłoby odczuwalne. 1 godzinę temu, Roman Korczyński napisał: Opcje są 2 : albo ich było za mało / za słabe i nie dojadły albo zacierałeś tak, że już nie mają czego zjadać (chociaż patrząc po temperaturze to raczej ok.) Ja bym jeszcze poczekał, i być może delikatnie podnieś temperaturę. Podniesienie temperatury ruszy jeszcze trochę te drożdże. Jak nie to po prostu będziesz miał "słodziaka" wydaje mi się, że drożdże przy tym pokoleniu były ok, dałem trochę więcej gęstwy niż wyliczył mmalty, wcześniej trochę ją rozkręciłem na mieszadle. Brzeczka była napowietrzona napowietrzaczem akwariowym (ze 30 min napowietrzało się). Jest jedna rzecz moim zdaniem, która mogła się do tego przyczynić, mianowicie że uciekła mi ze dwa razy temperatura z 17 na 18 stopni, a później wróciłem na 17/16.5. Na chwilę obecną utrzymuję temperaturę 20.5 stopnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 6 minut temu, esen1a napisał: Jeśli dodałbym drożdże z dodatkowym cukrem - wcześniej rozpoczęły by pracę w starterze to byłaby szansa na dojedzenie cukrów resztkowych Starter cukrowy to nie jest dobry pomysł. To tak jakbyś całe życie jeździł Mercedesem i nagle miałbyś przesiąść się na Poloneza. Trzymaj to jeszcze ze dwa tygodnie i wtedy sprawdzisz. Być może drożdże w tym pokoleniu były już słabe. Najlepiej robić mocarze na pierwszym pokoleniu. Najlepiej zrobić tak jak koledzy radzili, czyli nic nie robić przez najbliższe dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 33 minuty temu, anatom napisał: 49 minut temu, esen1a napisał: Jeśli dodałbym drożdże z dodatkowym cukrem - wcześniej rozpoczęły by pracę w starterze to byłaby szansa na dojedzenie cukrów resztkowych Starter cukrowy to nie jest dobry pomysł. To tak jakbyś całe życie jeździł Mercedesem i nagle miałbyś przesiąść się na Poloneza. Trzymaj to jeszcze ze dwa tygodnie i wtedy sprawdzisz. Być może drożdże w tym pokoleniu były już słabe. Najlepiej robić mocarze na pierwszym pokoleniu. Najlepiej zrobić tak jak koledzy radzili, czyli nic nie robić przez najbliższe dwa tygodnie. Nic już nie ruszam. Zostawiam tak jak jest na te dwa tygodnie. Jak po dwóch tygodniach będzie dalej te 8.6 to trudno. Następnym razem trzeba będzie inaczej zadziałać i tyle, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się