qNik Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Cześć, Pierwszy raz zdarzyło mi się, że mam tyle osadu w piwie co widać na zdjęciu (to nie drożdże), trochę faktycznie zassałem przez przypadek z dna gara przy przelewaniu do fermentora, ale zawsze mam na końcu siateczkę i tak naprawdę nigdy wcześniej nie miałem problemu z osadem. Wszystkie piwa idealnie klarowne wychodziły. Normalnie bym się nie przejmował, zrobił fermentację standardowo, CC 4 dni i dekantował piwo znad osadu przed rozlewem, ale.. To piwo fermentuję pierwszy raz na szczepie WLP 4633 Melange i chcę je postawić na fermentację około 3-5 miesięcy (lub dłużej) i nie dotykać go. Pytanie: 1) Czy osad wpłynie jakoś na fermentację/smak/cokolwiek tak naprawdę? 2) Chciałbym po wszystkim odzyskać drożdże - czy wystarczy przepłukać gęstwę standardowo? Info odnośnie receptury: Warzę BIAB, na koniec poszło standardowo ćwierć kostki Whriflocka na ostatnie parę minut gotowania. Chłodziłem jak zawsze chłodnicą zanurzeniową. Przepis poniżej w linku https://brewness.com/pl/recipe/kwach-1-1/view P.S. Może ktoś już coś robił na tych drożdżach i może podzielić się wiedzą/spostrzeżeniami/poradami? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 To jest blend. Saccharomyces, dziki, lakto, pediococcus. Dlatego ten osad. Co do gęstwy nikt nie powie Ci co znajdzie się w jej składzie (co przeżyło i w jakiej ilości ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qNik Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Osad to nie drożdże, ponieważ zdjęcie zrobiłem dosłownie godzinę po zadaniu drożdży, to są osady, które zbiły się na dnie a wcześnie wisiały w brzeczce. Odnośnie gęstwy wiem, że nie wiem co będzie w składzie i to mi się właśnie podoba, kwestia jest taka, że drożdże na dnie zmieszają się i zbiją z tymi osadami. Kwestia jak technologicznie oddzielić drożdże od osadów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Nie musisz oddzielać jeśli nie chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 W dniu 27.04.2020 o 17:43, qNik napisał: P.S. Może ktoś już coś robił na tych drożdżach i może podzielić się wiedzą/spostrzeżeniami/poradami? skad Ty wziales ten blend? Ja poki co fermentuje na nich lambika (ok 9 msc) , ale caly czas jest w sloju wiec sie nie wypowiadam. Tu jest link do strony o tym blendzie : pozwole sobie zacytować Oskaliber : Patrząc po składzie tego blendu, który przytoczył Undeath, to moim zdaniem 2-3 miesiące to grubo za mało. W tyle można zrobić piwo na saccharomycesach + brettach, jak w grę zaczyna wchodzić jeszcze pedio to moim zdaniem jest minimum pół roku fermentacji, a często ponad rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się