Jump to content

Osad białkowy a długa fermentacja WLP 4333 Melange


qNik

Recommended Posts

Cześć,

 

Pierwszy raz zdarzyło mi się, że mam tyle osadu w piwie co widać na zdjęciu (to nie drożdże), trochę faktycznie zassałem przez przypadek z dna gara przy przelewaniu do fermentora, ale zawsze mam na końcu siateczkę i tak naprawdę nigdy wcześniej nie miałem problemu z osadem. Wszystkie piwa idealnie klarowne wychodziły.

Normalnie bym się nie przejmował, zrobił fermentację standardowo, CC 4 dni i dekantował piwo znad osadu przed rozlewem, ale..

 

To piwo fermentuję pierwszy raz na szczepie WLP 4633 Melange i chcę je postawić na fermentację około 3-5 miesięcy (lub dłużej) i nie dotykać go. Pytanie:

1) Czy osad wpłynie jakoś na fermentację/smak/cokolwiek tak naprawdę?

2) Chciałbym po wszystkim odzyskać drożdże - czy wystarczy przepłukać gęstwę standardowo? 

 

Info odnośnie receptury:

Warzę BIAB, na koniec poszło standardowo ćwierć kostki Whriflocka na ostatnie parę minut gotowania. Chłodziłem jak zawsze chłodnicą zanurzeniową. 

Przepis poniżej w linku

https://brewness.com/pl/recipe/kwach-1-1/view

 

P.S. Może ktoś już coś robił na tych drożdżach i może podzielić się wiedzą/spostrzeżeniami/poradami? :)

 

94884266_314575659513422_2620646562774122496_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=5Fr6rOFjVkcAX9PHhaW&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=960e1a7e1e5cf42f3d89b9a5e30df843&oe=5ECCA144

Link to comment
Share on other sites

To jest blend. Saccharomyces, dziki, lakto, pediococcus. Dlatego ten osad.

Co do gęstwy nikt nie powie Ci co znajdzie się w jej składzie (co przeżyło i w jakiej ilości )

Link to comment
Share on other sites

Osad to nie drożdże, ponieważ zdjęcie zrobiłem dosłownie godzinę po zadaniu drożdży, to są osady, które zbiły się na dnie a wcześnie wisiały w brzeczce.

Odnośnie gęstwy wiem, że nie wiem co będzie w składzie i to mi się właśnie podoba, kwestia jest taka, że drożdże na dnie zmieszają się i zbiją z tymi osadami. Kwestia jak technologicznie oddzielić drożdże od osadów.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 27.04.2020 o 17:43, qNik napisał:

P.S. Może ktoś już coś robił na tych drożdżach i może podzielić się wiedzą/spostrzeżeniami/poradami? :)

 

skad Ty wziales ten blend?

 

Ja poki co fermentuje na nich lambika (ok 9 msc) , ale caly czas jest w sloju wiec sie nie wypowiadam.

Tu jest link do strony o tym blendzie :

 

pozwole sobie zacytować Oskaliber : Patrząc po składzie tego blendu, który przytoczył Undeath, to moim zdaniem 2-3 miesiące to grubo za mało. W tyle można zrobić piwo na saccharomycesach + brettach, jak w grę zaczyna wchodzić jeszcze pedio to moim zdaniem jest minimum pół roku fermentacji, a często ponad rok.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.