Jump to content

Ku przestrodze - pojechałem na słodko...


Recommended Posts

Dzień dobry,

 

Ponieważ zawsze to taniej uczyć się na cudzych błędach - proponuję swoją krótką historię. Dopiero niedawno zacząłem warzyć ze słodów - moją czwartą warką był Extra Special Bitter (zestaw z Piwnego Kraftu). Zacieranie klasyczne, po angielsku czyli na lenia - jednotemperaturowe, powinno być 67-68 stopni. Niestety, mój sprzęt jest dość prosty, jakoś musiałem być rozkojarzony i na początku zacierania temperatura mi uciekła do 71 stopni, a wcale nie jest łatwe tę temperaturę szybko zbić - musiało się zacierać w tej temperaturze może 5 minut, a może 15 minut (moje notatki nie są tu dostatecznie jednoznaczne). No i wynik tego niestarannego zacierania jest następujący:

- fermentacja była dość niemrawa tzn. spodziewałbym się znacznie bardziej energicznej. No ale okay - prawie trzy tygodnie fermentacji przeszło, sprawdzam refraktometrem - i tu bach, miałem na wejściu 12.8 brix, a na wyjściu 10.2... :-( Wg kalkulatora, daje to odfermentowanie raptem około 33%, poziom alkoholu 2.3%. Raczej nie podejrzewam drożdży (S-04, robiłem na nich inne piwa i odfermentowały dobrze). Piwo wyszło słodkawe, dodana ilość chmielu go nie skontrowała...

 

No cóż, zapewne to ten błąd w zacieraniu spowodował, że większość skrobii rozłożyła się do dekstryn, natomiast fermentowalnej maltozy powstało niewiele. I dostałem zamiast bitterka - słodkawe niewiadomoco... Cóż, nie wyleję tego do zlewu tylko wypiję (może tylko bardziej schłodzone) - ale dzielę się tą historią w piaskownicy aby inni początkujący mojego błędu nie popełnili. Trzeba pilnować temperatury przy zacieraniu.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, mrmrooz said:

A te 10 to po przeliczeniu?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
 

Nie, przed przeliczeniem. Po poprawce daje mi to 2.3% alkoholu.

 

A drożdzę S-04 są bardzo uniwersalnie stosowane, nie miałem z nimi żadnych problemów. Temperatura fermentacji była początkowo 16 stopni, potem (po przeniesieniu do mieszkania) około 20. Nie robiłem im cold-crasha w celu zahartowania ?

Link to comment
Share on other sites

Czyli wychodzi ok 8.5 blg. Sporo. Aż nie chce mi się uwierzyć, że te 71 dało aż taką słodkość. Chyba że miałeś więcej...

Pobujaj jeszcze fermentatorem, jak możesz do zwiększ temp nawet do 22.

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Cześć, słuchaj mam nie duża wiedzę bo sam warze od niedawna, ale z informacji które do tej pory otrzymałem nie powinieneś mierzyć refraktometrem brzeczki ponieważ zawiera alkohol a to wpływa na zakłamany odczyt. Tylko spławik.

Refraktometrem można mierzyć przed zadaniem drożdży.

Powyższa informacja wymaga potwierdzenia przez bardziej doświadczonych. Źródło moich informacji to podcast o piwie.
Pozdrawiam :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

W dniu 6.05.2020 o 14:47, PanJaqb napisał:

Cześć, słuchaj mam nie duża wiedzę bo sam warze od niedawna, ale z informacji które do tej pory otrzymałem nie powinieneś mierzyć refraktometrem brzeczki ponieważ zawiera alkohol a to wpływa na zakłamany odczyt. Tylko spławik.

Refraktometrem można mierzyć przed zadaniem drożdży.

Powyższa informacja wymaga potwierdzenia przez bardziej doświadczonych. Źródło moich informacji to podcast o piwie.
Pozdrawiam :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 

Mnie osobiście bardziej interesuje jak ekstrakt zmienia się w czasie, niż jaka jest końcowa wartość. Mało mnie interesuje czy piwo ma 4 czy 5% alkoholu. Bardziej, że w kolejnych pomiarach dostaje te same wyniki, co może sugerować zakończenie fermentacji.

Edited by koholet
Link to comment
Share on other sites

Mnie osobiście bardziej interesuje jak ekstrakt zmienia się w czasie, niż jaka jest końcowa wartość. Mało mnie interesuje czy piwo ma 4 czy 5% alkoholu. Bardziej, że w kolejnych pomiarach dostaje te same wyniki, co może sugerować zakończenie fermentacji.
No tak, ale nie umiem Ci odpowiedzieć, bo staram się nie zaglądać do fermentora w trakcie fermentacji. Tu by trzeba było posiłkować się tym rozwiązaniem które przez Bluetootha raportowało SG...

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Chodziło mi, że refraktometr to bardzo wygodny przyrząd. Nawet, jeśli daje nie tak dokładne wyniki jak spławik. Ja zbieram pipetką niewielkie ilości piwa co kilka dni, gdy zastanawiam się czy już przelewać lub butelkować. Wygodniejsze niż spławik. Urządzenie podające pomiar SG na bluetootha. I od razu temperaturę piwa. Warto pomarzyć.

Link to comment
Share on other sites

Urządzenie podające pomiar SG na bluetootha. I od razu temperaturę piwa. Warto pomarzyć.
 

Nazywa się iSpindel. Podaje przez wifi. Z kolei Tilt raportuje przez bluetooth, ale jest trochę droższy.

Używam iSpindla i bardzo sobie chwalę.

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, mrmrooz napisał:

 

Nazywa się iSpindel. Podaje przez wifi. Z kolei Tilt raportuje przez bluetooth, ale jest trochę drożdży.

Używam iSpindla i bardzo sobie chwalę.

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Dzięki. Nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Proste i tanie. Chyba pora na nową zabawkę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.