Muchor Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Dzień dobry, Ponieważ zawsze to taniej uczyć się na cudzych błędach - proponuję swoją krótką historię. Dopiero niedawno zacząłem warzyć ze słodów - moją czwartą warką był Extra Special Bitter (zestaw z Piwnego Kraftu). Zacieranie klasyczne, po angielsku czyli na lenia - jednotemperaturowe, powinno być 67-68 stopni. Niestety, mój sprzęt jest dość prosty, jakoś musiałem być rozkojarzony i na początku zacierania temperatura mi uciekła do 71 stopni, a wcale nie jest łatwe tę temperaturę szybko zbić - musiało się zacierać w tej temperaturze może 5 minut, a może 15 minut (moje notatki nie są tu dostatecznie jednoznaczne). No i wynik tego niestarannego zacierania jest następujący: - fermentacja była dość niemrawa tzn. spodziewałbym się znacznie bardziej energicznej. No ale okay - prawie trzy tygodnie fermentacji przeszło, sprawdzam refraktometrem - i tu bach, miałem na wejściu 12.8 brix, a na wyjściu 10.2... :-( Wg kalkulatora, daje to odfermentowanie raptem około 33%, poziom alkoholu 2.3%. Raczej nie podejrzewam drożdży (S-04, robiłem na nich inne piwa i odfermentowały dobrze). Piwo wyszło słodkawe, dodana ilość chmielu go nie skontrowała... No cóż, zapewne to ten błąd w zacieraniu spowodował, że większość skrobii rozłożyła się do dekstryn, natomiast fermentowalnej maltozy powstało niewiele. I dostałem zamiast bitterka - słodkawe niewiadomoco... Cóż, nie wyleję tego do zlewu tylko wypiję (może tylko bardziej schłodzone) - ale dzielę się tą historią w piaskownicy aby inni początkujący mojego błędu nie popełnili. Trzeba pilnować temperatury przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Zmień też drożdże, bo one lubią zasnąć i ogólnie są nieprzewidywalne. Uważaj na granaty... Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 A te 10 to po przeliczeniu?Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 6 minutes ago, mrmrooz said: A te 10 to po przeliczeniu? Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Nie, przed przeliczeniem. Po poprawce daje mi to 2.3% alkoholu. A drożdzę S-04 są bardzo uniwersalnie stosowane, nie miałem z nimi żadnych problemów. Temperatura fermentacji była początkowo 16 stopni, potem (po przeniesieniu do mieszkania) około 20. Nie robiłem im cold-crasha w celu zahartowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Czyli wychodzi ok 8.5 blg. Sporo. Aż nie chce mi się uwierzyć, że te 71 dało aż taką słodkość. Chyba że miałeś więcej...Pobujaj jeszcze fermentatorem, jak możesz do zwiększ temp nawet do 22. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Godzinę temu, Muchor napisał: temperatura mi uciekła do 71 stopni, a wcale nie jest łatwe tę temperaturę szybko zbić Wystarczy dolać zimnej wody. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Cześć, słuchaj mam nie duża wiedzę bo sam warze od niedawna, ale z informacji które do tej pory otrzymałem nie powinieneś mierzyć refraktometrem brzeczki ponieważ zawiera alkohol a to wpływa na zakłamany odczyt. Tylko spławik. Refraktometrem można mierzyć przed zadaniem drożdży.Powyższa informacja wymaga potwierdzenia przez bardziej doświadczonych. Źródło moich informacji to podcast o piwie.Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 15 minut temu, PanJaqb napisał: nie powinieneś mierzyć refraktometrem brzeczki ponieważ zawiera alkohol a to wpływa na zakłamany odczyt. Dlatego otrzymany odczyt z refraktometru w trakcie/po fermentacji się przelicza, np tu: https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Muchor i PanJaqb 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Wystarczy dolać zimnej wody.Fakt, nie wpadło mi to głowy. Dobrze, że jest ta lista :-)Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) W dniu 6.05.2020 o 14:47, PanJaqb napisał: Cześć, słuchaj mam nie duża wiedzę bo sam warze od niedawna, ale z informacji które do tej pory otrzymałem nie powinieneś mierzyć refraktometrem brzeczki ponieważ zawiera alkohol a to wpływa na zakłamany odczyt. Tylko spławik. Refraktometrem można mierzyć przed zadaniem drożdży. Powyższa informacja wymaga potwierdzenia przez bardziej doświadczonych. Źródło moich informacji to podcast o piwie. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Mnie osobiście bardziej interesuje jak ekstrakt zmienia się w czasie, niż jaka jest końcowa wartość. Mało mnie interesuje czy piwo ma 4 czy 5% alkoholu. Bardziej, że w kolejnych pomiarach dostaje te same wyniki, co może sugerować zakończenie fermentacji. Edytowane 8 Maja 2020 przez koholet Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Mnie osobiście bardziej interesuje jak ekstrakt zmienia się w czasie, niż jaka jest końcowa wartość. Mało mnie interesuje czy piwo ma 4 czy 5% alkoholu. Bardziej, że w kolejnych pomiarach dostaje te same wyniki, co może sugerować zakończenie fermentacji.No tak, ale nie umiem Ci odpowiedzieć, bo staram się nie zaglądać do fermentora w trakcie fermentacji. Tu by trzeba było posiłkować się tym rozwiązaniem które przez Bluetootha raportowało SG...Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Chodziło mi, że refraktometr to bardzo wygodny przyrząd. Nawet, jeśli daje nie tak dokładne wyniki jak spławik. Ja zbieram pipetką niewielkie ilości piwa co kilka dni, gdy zastanawiam się czy już przelewać lub butelkować. Wygodniejsze niż spławik. Urządzenie podające pomiar SG na bluetootha. I od razu temperaturę piwa. Warto pomarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Urządzenie podające pomiar SG na bluetootha. I od razu temperaturę piwa. Warto pomarzyć. Nazywa się iSpindel. Podaje przez wifi. Z kolei Tilt raportuje przez bluetooth, ale jest trochę droższy.Używam iSpindla i bardzo sobie chwalę. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka koholet i Muchor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 2 godziny temu, mrmrooz napisał: Nazywa się iSpindel. Podaje przez wifi. Z kolei Tilt raportuje przez bluetooth, ale jest trochę drożdży. Używam iSpindla i bardzo sobie chwalę. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Dzięki. Nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Proste i tanie. Chyba pora na nową zabawkę. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się