Nazwa użytkownika Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Kończy się czas fermentacji piwa, które chcę rozlać, a w fermentorze początek infekcji. Na lustrze piwa pojawia się delikatna błonka i szkoda mi tego piwa wylewać. Kiedyś miałem coś podobnego na miodzie i po pasteryzacji poszło w butelki, ale miodów się nie gazuje. Chcę pasteryzować piwo w niskiej temperaturze i dodać świeżych drożdży, taki szczep którymi fermentowałem brzeczkę. Hefe-weizen, drożdże M20. 1. Dodać po pasteryzacji świeżych drożdży i surowiec do refermentacji, czy tylko drożdże? 2. Jaka ilość drożdży? Sugerować się kalkulatorem np. mrmalty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 6 minut temu, Nazwa użytkownika napisał: 2. Jaka ilość drożdży? Sugerować się kalkulatorem np. mrmalty? W teorii potrzebujesz przynajmniej 1 milion (mówi się, że od 1 do 6 mln w zależności od mocy piwa) komórek drożdżowych na ml pakowanego piwa. Czyli minimalnie na warkę 20L powinno się dać 20 mld komórek. Licząc 1 mld komórek drożdży na ml gęstwy wychodzi około 20ml gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Ok, cukier też dodawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 3 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał: Ok, cukier też dodawać? A jak inaczej miałoby się nagazować? Chyba, że jeszcze drożdże nie przejadły wszystkich cukrów, wtedy ogólnie cała operacja będzie mocno ryzykowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się