Jump to content

Pasteryzacja przed refermentacją


Recommended Posts

Kończy się czas fermentacji piwa, które chcę rozlać, a w fermentorze początek infekcji. Na lustrze piwa pojawia się delikatna błonka i szkoda mi tego piwa wylewać. Kiedyś miałem coś podobnego na miodzie i po pasteryzacji poszło w butelki, ale miodów się nie gazuje. Chcę pasteryzować piwo w niskiej temperaturze i dodać świeżych drożdży, taki szczep którymi fermentowałem brzeczkę.

Hefe-weizen, drożdże M20.

1. Dodać po pasteryzacji świeżych drożdży i surowiec do refermentacji, czy tylko drożdże?

2. Jaka ilość drożdży? Sugerować się kalkulatorem np. mrmalty?

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

2. Jaka ilość drożdży? Sugerować się kalkulatorem np. mrmalty?

W teorii potrzebujesz przynajmniej 1 milion (mówi się, że od 1 do 6 mln w zależności od mocy piwa) komórek drożdżowych na ml pakowanego piwa. Czyli minimalnie na warkę 20L powinno się dać 20 mld komórek. Licząc 1 mld komórek drożdży na ml gęstwy wychodzi około 20ml gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał:

Ok, cukier też dodawać?

 

A jak inaczej miałoby się nagazować? ;) Chyba, że jeszcze drożdże nie przejadły wszystkich cukrów, wtedy ogólnie cała operacja będzie mocno ryzykowna.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.