Skocz do zawartości

Rozmnażanie drożdży na cukrze


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy?

Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy?

Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko...

"Nie należy namnażać drożdży w cukrze - zapominają jak fermentowac maltozę."

warto poczytać: http://www.piwo.org/forum/p29723-07-11-2009-20-53-28.html#p29723

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę ;) Powaga :)

 

Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę :) Powaga :)

 

Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie.

Poważnie z tą burzą? :)

 

Edit:

Mi dunkela ogrzmiało i już ostro idzie od południa ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy?

Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko...

Każdą czynność wykonujemy po to aby osiągnąć jakiś cel. Starter wykonujemy w celu rozmnożenia drożdży, zwielokrotnienia ich liczby. Aby drożdże rozmnożyły się, starter musi być ze składnikami budulcowymi dla komurki drożdżowej - w cukrze tych składników nie ma!!!. Starter z wody i cukru powoduje rozbudzenie drożdży i podjęcie przez nich pracy - zamierzonego celu zwielokrotnienia liczby drożdży nie osiągniemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.