seler Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Witam, Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę. Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy? Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Witam,Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę. Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy? Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko... "Nie należy namnażać drożdży w cukrze - zapominają jak fermentowac maltozę." warto poczytać: http://www.piwo.org/forum/p29723-07-11-2009-20-53-28.html#p29723 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę Powaga Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 (edytowane) Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę Powaga Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie. Poważnie z tą burzą? Edit: Mi dunkela ogrzmiało i już ostro idzie od południa Edytowane 18 Lipca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Poważnie z tą burzą? Jak najbardziej poważnie Zresztą i po burzy mleko ponoć kwaśnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Poważnie z tą burzą? Jak najbardziej poważnie Zresztą i po burzy mleko ponoć kwaśnieje No to zobaczymy Jak coś to ci podrzucę butelkę tego kwasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Witam,Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę. Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy? Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko... Każdą czynność wykonujemy po to aby osiągnąć jakiś cel. Starter wykonujemy w celu rozmnożenia drożdży, zwielokrotnienia ich liczby. Aby drożdże rozmnożyły się, starter musi być ze składnikami budulcowymi dla komurki drożdżowej - w cukrze tych składników nie ma!!!. Starter z wody i cukru powoduje rozbudzenie drożdży i podjęcie przez nich pracy - zamierzonego celu zwielokrotnienia liczby drożdży nie osiągniemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 19 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się