Skocz do zawartości

Gorzkie piwo


nogmot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 4 dni co temu, warzył mocniejszego Dunkelweizena (15 BLG). Wyszło 19.5 (wydajność wyszła większą, niż zakładana i trochę za mało wody omyłkowo).

Wiedeński Weyermann 32%

Grodziski pszeniczny wędzony dębem Viking 25%

Pszenica niesłodowana 9%

Pszeniczny Carawheat Weyermann 13%

Caramunich typ III Weyermann 6%

Czekoladowy Ciemny Viking Malt 4%

Płatki żytnie błyskawiczne 10%

Dekokcja dwuwar

Drożdże WB06 zrobiony starter

IBU 15

Do FFT brzeczka w temperaturze 35°C.

 

Dziś mierzyłem BLG FFT i jak zeszło do 8, tak dziwnie gorzkie. Gorycz a'la żółć, orzech włoski...

 

Infekcja?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smak i aromat fermentującego piwa, ma niewiele wspólnego z produktem końcowym. Skoro aktualnie masz 8 blg to znaczy, że fermentacja trwa i w toni może unosić się jeszcze dużo cząstek stałych np. drożdże, resztki chmielin, białka - ma to wpływ na smak próbki.

Daj piwu skończyć fermentację, odleżeć swoje po refermentacji w butelce i wtedy dopiero można ocenić czy piwo jest dobre czy nie.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Oskaliber napisał:

Gorycz ala orzech włoski to brzmi trochę jak aldehyd octowy. Przy nieskończonej fermentacji to nie byłoby nic dziwnego.

Wygląda ok. Piana zdrowa, pracuje jeszcze mocno.

Jedyny niepokój, to gorzki smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Oskaliber napisał:

No przecież ja nie mówię, że nie powinno wyglądać ok. 

 

Chociaż dziś zauważyłem, że w FFT robią się takie bąble powietrza... Duże bąble.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, nogmot napisał:

FFTa do kanału.

Nie znam się, ale smak jednak nienaturalny i te bąble na powierzchni...

2 razy większe niż na zdjęciach.

 

 

Co jest "nienaturalnego" w tym smaku? FFT nie będzie smakować świetnie, bo puszczasz bez kontroli temperatury...

Te bąble wyglądają na resztki piany drożdżowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Resztka piany drożdży, to już była.

Trochę FFT już zrobiłem i wiem jak jest 'naturalnie' - nawet przy rozjechanej temp.

Pierwszy FFT, który poszedł z gara z 35°C i chyba stąd zakażenie.

Po raz pierwszy robiłem małą warkę w dużym garze i chłodnica nie dała rady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.