nogmot Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Cześć. 4 dni co temu, warzył mocniejszego Dunkelweizena (15 BLG). Wyszło 19.5 (wydajność wyszła większą, niż zakładana i trochę za mało wody omyłkowo). Wiedeński Weyermann 32% Grodziski pszeniczny wędzony dębem Viking 25% Pszenica niesłodowana 9% Pszeniczny Carawheat Weyermann 13% Caramunich typ III Weyermann 6% Czekoladowy Ciemny Viking Malt 4% Płatki żytnie błyskawiczne 10% Dekokcja dwuwar Drożdże WB06 zrobiony starter IBU 15 Do FFT brzeczka w temperaturze 35°C. Dziś mierzyłem BLG FFT i jak zeszło do 8, tak dziwnie gorzkie. Gorycz a'la żółć, orzech włoski... Infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Smakowałeś FFT czy piwo z fermentora?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Wcześniej FFT, teraz z fermentora i to samo Godzinę temu, Wuuu napisał: Smakowałeś FFT czy piwo z fermentora? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Smak i aromat fermentującego piwa, ma niewiele wspólnego z produktem końcowym. Skoro aktualnie masz 8 blg to znaczy, że fermentacja trwa i w toni może unosić się jeszcze dużo cząstek stałych np. drożdże, resztki chmielin, białka - ma to wpływ na smak próbki. Daj piwu skończyć fermentację, odleżeć swoje po refermentacji w butelce i wtedy dopiero można ocenić czy piwo jest dobre czy nie.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka nogmot i Muchor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Poczekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Gorycz ala orzech włoski to brzmi trochę jak aldehyd octowy. Przy nieskończonej fermentacji to nie byłoby nic dziwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Teraz, Oskaliber napisał: Gorycz ala orzech włoski to brzmi trochę jak aldehyd octowy. Przy nieskończonej fermentacji to nie byłoby nic dziwnego. Wygląda ok. Piana zdrowa, pracuje jeszcze mocno. Jedyny niepokój, to gorzki smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 No przecież ja nie mówię, że nie powinno wyglądać ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 15 minut temu, Oskaliber napisał: No przecież ja nie mówię, że nie powinno wyglądać ok. Opisuję tylko pozostałe parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 13 godzin temu, Oskaliber napisał: No przecież ja nie mówię, że nie powinno wyglądać ok. Chociaż dziś zauważyłem, że w FFT robią się takie bąble powietrza... Duże bąble. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 FFTa do kanału. Nie znam się, ale smak jednak nienaturalny i te bąble na powierzchni... 2 razy większe niż na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Godzinę temu, nogmot napisał: FFTa do kanału. Nie znam się, ale smak jednak nienaturalny i te bąble na powierzchni... 2 razy większe niż na zdjęciach. Co jest "nienaturalnego" w tym smaku? FFT nie będzie smakować świetnie, bo puszczasz bez kontroli temperatury... Te bąble wyglądają na resztki piany drożdżowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nogmot Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Resztka piany drożdży, to już była. Trochę FFT już zrobiłem i wiem jak jest 'naturalnie' - nawet przy rozjechanej temp. Pierwszy FFT, który poszedł z gara z 35°C i chyba stąd zakażenie. Po raz pierwszy robiłem małą warkę w dużym garze i chłodnica nie dała rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się