Jump to content

Gorzkie piwo


Recommended Posts

Cześć.

 4 dni co temu, warzył mocniejszego Dunkelweizena (15 BLG). Wyszło 19.5 (wydajność wyszła większą, niż zakładana i trochę za mało wody omyłkowo).

Wiedeński Weyermann 32%

Grodziski pszeniczny wędzony dębem Viking 25%

Pszenica niesłodowana 9%

Pszeniczny Carawheat Weyermann 13%

Caramunich typ III Weyermann 6%

Czekoladowy Ciemny Viking Malt 4%

Płatki żytnie błyskawiczne 10%

Dekokcja dwuwar

Drożdże WB06 zrobiony starter

IBU 15

Do FFT brzeczka w temperaturze 35°C.

 

Dziś mierzyłem BLG FFT i jak zeszło do 8, tak dziwnie gorzkie. Gorycz a'la żółć, orzech włoski...

 

Infekcja?

 

Link to comment
Share on other sites

Wcześniej FFT, teraz z fermentora i to samo

Godzinę temu, Wuuu napisał:

Smakowałeś FFT czy piwo z fermentora?


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

 

Link to comment
Share on other sites

Smak i aromat fermentującego piwa, ma niewiele wspólnego z produktem końcowym. Skoro aktualnie masz 8 blg to znaczy, że fermentacja trwa i w toni może unosić się jeszcze dużo cząstek stałych np. drożdże, resztki chmielin, białka - ma to wpływ na smak próbki.

Daj piwu skończyć fermentację, odleżeć swoje po refermentacji w butelce i wtedy dopiero można ocenić czy piwo jest dobre czy nie.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Teraz, Oskaliber napisał:

Gorycz ala orzech włoski to brzmi trochę jak aldehyd octowy. Przy nieskończonej fermentacji to nie byłoby nic dziwnego.

Wygląda ok. Piana zdrowa, pracuje jeszcze mocno.

Jedyny niepokój, to gorzki smak.

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Oskaliber napisał:

No przecież ja nie mówię, że nie powinno wyglądać ok. 

 

Chociaż dziś zauważyłem, że w FFT robią się takie bąble powietrza... Duże bąble.

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, nogmot napisał:

FFTa do kanału.

Nie znam się, ale smak jednak nienaturalny i te bąble na powierzchni...

2 razy większe niż na zdjęciach.

 

 

Co jest "nienaturalnego" w tym smaku? FFT nie będzie smakować świetnie, bo puszczasz bez kontroli temperatury...

Te bąble wyglądają na resztki piany drożdżowej.

Link to comment
Share on other sites

Resztka piany drożdży, to już była.

Trochę FFT już zrobiłem i wiem jak jest 'naturalnie' - nawet przy rozjechanej temp.

Pierwszy FFT, który poszedł z gara z 35°C i chyba stąd zakażenie.

Po raz pierwszy robiłem małą warkę w dużym garze i chłodnica nie dała rady.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.