sultan_kanapy Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) Czas na uporządkowanie popełnionych warek. Przyda się bardziej może w późniejszym czasie ale kilka warek już uwarzonych więc czas na notatki w utrwalonej formie zanim kartki się pogubią. warka#1 - Brew Kit Export Lager warka#2 - pilzneński + pszeniczny warka#3 - zmasakrowany FES warka#4 - poprawiony FES warka#5 - pilzneński + caraaroma warka#6 - RED IPA (zestaw surowców) warka#7 - American IPA (zestaw surowców) warka#8 - pilzneński + caraaroma podwójny zasyp warka#9 - pilzneński + caraaroma podwójny zasyp po raz drugi;) warka#10 - BrewKit European Lager warka#11 - Full Aroma Hops warka#12 - Foreign Extra Stout cydr#1 -cydr jabłkowy 100% warka#13 - Spóźnione Christmas Ale na Trzech Króli będzie dobre warka#14 - pilsner/lager warka#15 - Foreign Extra Stout cydr#2 - cydr jabłkowy 100% warka#16 - Hefe-Weizen Edytowane 1 Września 2021 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 # 1 Brew kit Export Lager Premium (dołączony do zestawu startowego piwowara domowego) Data warzenia 29.03.2020r Nie ma tutaj zbyt dużo danych do zapisania, piwo wyszło bardzo dobre, nie udało się go zbyt długo poleżakować. Z brew kitu wyszło 43 butelki, wypite w około dwa tygodnie po nagazowaniu, czyli 4 tygodnie od butelkowania. Wrażenia ogólne bardzo dobre, smak zmieniał się na przestrzeni tych dwóch tygodni aby na koniec wnosić wręcz posmaki owocowe ( tak mi się wydaje, nie jestem zbytnim sensorykiem. Najważniejsze, że bakcyl złapany, czekam na kolejne warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 #2 Brak Nazwy (coś prostego na początek) Data warzenia 19.04.2020 Data butelkowania 04.05.2020 Skład: - słód pilzneński viking malt 5,0kg - słód pszeniczny viking malt 0,5kg - chmiel hallertauer magnum 40g - chmiel saaz 30g - drożdże safale us-05 11,5g Zacieranie: - woda do zacierania 15l temp około 46C - 15 minut w temp 48C - 40 minut w temp 64C - 20 minut w temp 72C - wygrzew 78C Wysładzanie: - 10l wody o temp 70C Gotowanie i chmielenie: - całkowity czas gotowania 70min - 25g hallertauer magnum +10g saaz na 60 min. - 15g hallertauer magnum + 15g saaz na 10 min. Po gotowaniu 20 litrów blg 12, po 7 dniach zeszło do 3. Następnie tydzień cichej dla wyklarowania i upewnienia się, że blg nie spada. Zabutelkowałem z dodatkiem 170g cukru. Teraz się boję, że za dużo cukru poszło do butelek więc monitoruję stopień nagazowania. Pszeniczny słód wniósł do piwa nieprzejrzystość, piana raczej srednio utrzymująca się. Po dwóch tygodniach od nagazowania nasycenie odpowiednie, piwo dość smaczne, dobrze się pije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 #3 Zmasakrowany Foreign Extra Stout Data warzenia 26.04.2020 Data butelkowania 17.05.2020 Tutaj seria niepowodzeń sprawiła, że podczas własnoręcznego śrutowania słodów do zasypu trafił cały zapas ciemnych słodów. Skład: - pilzneński 5,0kg (zamiast 4,5kg) - caraoma 1,0kg (zamiast 0,3kg) - carafa 1,0kg (zamiast 0,1kg) - płatki jęczmienne 0,0kg (zamiast 0,5kg) - jęczmień palony 1,0kg (zamiast 0,2kg) - chmiel marynka 40g - chmiel lubelski 40g - drożdże safale s-04 11,5g Zacieranie: - 40 minut w 64C - 30 minut w 72C - wygrzew do 78C Gotowanie i chmielenie: - czas gotowania 70 minut - 40g marynka na 60 minut - 40g lubelski na 10 minut Po gotowaniu BLG 20, tak już zostawiłem gdyż stwierdziłem, że skoro składników jest w opór to cukru też niech będzie w opór. BLG zeszło do 9 więc raczej średnio-zadowalająco, może zbyt mała ilość drożdży, może jakiś błąd podczas zacierania. Używałem termometru elektronicznego, który w pewnym momencie odmówił posłuszeństwa. Już od początku piwo skazane na porażkę, jednak ciekawość zwyciężyła, składników szkoda było wyrzucać i piwo ostatecznie trafiło do 20 butelek, planuję je potrzymać w butelkach w piwniczce minimum 4 tygodnie. Brzeczka w smaku prawie nie słodka, mocno gryząca tylną ścianę gardła. Po fermentacji smaki gryzące ustąpiły wyraźnej kawie i cierpkiemu smakowi podobnemu do wytrawnych win. Zobaczymy co z tego wyjdzie, najwyżej fakt wylania piwa nastąpi z kilkutygodniowym opóźnieniem, kiedyś musi być ten pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) #4 Foreign Extra Stout (Poprawka z FES'a) Data warzenia: 10.05.2020 Zlanie na cichą: 24.05.2020 Data butelkowania 29.05.2020 Skład: - pilzneński 4,5kg - caraaroma 0,3kg -carafa 0,1kg - płatki jęczmienne 0,4kg - jęczmień palony 0,2kg - chmiel marynka 30,0g - chmiel saaz 10,0g - chmiel lubelski 40,0g -drożdże safale s-04 11,5g Zacieranie: - 40 minut w 64C - 30 minut w 72C - wygrzew do 78C Gotowanie i chmielenie: - czas gotowania 60 minut - 30g marynka +10g saaz na 50 minut - 40g lubelski na 10 minut BLG po gotowaniu 16,5. Teraz już słody odpowiednio odważone, termometr analogowy, zadane drożdże szybko się namnożyły oraz rozpoczęły fermentację całkowicie unosząc się z dna fermentora. W planie jest 14 dni burzliwej fermentacji oraz 7 po zlaniu na cichą. Po 7 dniach burzliwej wciąż widać pracę w rurce fermentacyjnej więc nie przelewa celem maksymalnego obniżenia blg. Piwo przelałem na cichą zgodnie z planem, blg 5 więc średnio zadowalające. Słaby aromat chmielu, lekka kawą i goryczka w smaku. Piwo zabutelkowane. 15litrów z dodatkiem 85g cukru białego. Edytowane 31 Maja 2020 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 (edytowane) #5 Brak nazwy (coś prostego z innym dodatkiem) Data warzenia: 17.05.2020 Zlanie na cichą: 24.05.2020 Butelkowane 01.06.2020 Skład: - pilzneński 5,5kg - caraaroma 0,4kg - chmiel hallertauer magnum 30,0g - chmiel saaz 40,0g - drożdże us-05 11,5g Zacieranie: - woda do zacierania 15l - 40 min w temp. 64C - 30 min w temp. 72C - wygrzew 78C Gotowanie i chmielenie: -czas gotowania 70min - 30g hallertauer + 10g saaz na 60 min - 30g saaz na 10 min BLG po gotowaiu szacunkowo 13,5, uzupełniłem brzeczkę wodą mineralną z powodu zbyt dużego odparowania (BLG 17, objętość 17l). Dolałem 4,5l wody, mam nadzieję, że bez zakażenia i żadnych innych niepożądanych zmian. Drożdże rozwodnione i zadane w temp około 30 stopni. Namnożenie mniej efektywne niż przy #4. W planach tydzień fermentacji burzliwej i tydzień cichej. Przelałem na cichą zgodnie z planem, blg 4,5 - w miarę zadowalający stopień odfermentowania. Po burzliwej gęsta zbita piana z drożdży i chmielin na powierzchni piwa. Czuć aromat chmielowy, odpowiednia goryczka. Dość ciemne z powodu słodu caraaroma. Zebrałem gęstwę. Podczas butelkowania pomiar 3 BLG co biorąc pod uwagę lekkie nagazowanie próbki to naprawdę dobry wynik. Piwo już teraz w miarę klarowne o pięknej bursztynowo-czerwonej barwie. Edytowane 1 Czerwca 2020 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) #6 RED IPA ok.15BLG (zestaw surowców) Data warzenia 30.05.2020 Data butelkowania 15.06.2020 Skład: - słód Pale Ale Viking Malt - 4kg - słód karmelowy czerwony Viking Malt - 1kg - chmiel cascade (PL) - 50g - chmiel chonook (PL) - 50g -drożdże gestwa US-05 (drugie pokolenie) - ok 150ml) Zacieranie: -woda do zacierania - 15l -słody wsypane do wody temp. 52C -52C - 10 min -64C - 40min -72C - 20min 78C - 0min Gotowanie i chmielenie: -czas gotowania 70min - chinook na 60min -cascade na 20 min Po chmieleniu uzyskałem 19l 13BLG. Wydajność słaba. Drożdże dodane w temp ok. 32C. fermentacja ruszyła po kilku godzinach. Po fermentacji burzliwej oraz cichej BLG 3. Zabutelkowane 39 butelek z dodatkiem cukru białego 115g. Edytowane 21 Czerwca 2020 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 #7 American IPA (zestaw surowców) Data warzenia: 7.06.2020r Data butelkowania: 20.06.2020r Skład: słód Pale Ale Viking Malt - 5,5kg słód karmelowy 150 Viking Malt - 0,5kg chmiel centennial - 25g chmiel CTZ - 25g chmiel Mosaic - 25g drożdże US-05 - 3 pokolenie, gęstwa 7-dniowa Zacieranie: słody wsypane do 18 litrów o temp 47C. 52C - 10min 65C - 40min 72C - 30min wygrzew 78C. Chmielenie: chmiel CTZ - 60min chmiel Mosaic - 10min centennial na cichą (6 dni) Po gotowaniu 19l 16BLG. Fermentacja burzliwa 7 dni (zeszło do 3,5BLG), cicha 7 dni (zeszło do 3BLG). Zabutelkowane z dodatkiem białego cukru. Wyczuwalne dziwne posmaki alkoholowe-spirytusowe, dające dziwne odczucia, może jakaś infekcja. Zebrana gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) #8 Pilzneński + caraaroma Data warzenia: 20.06.2020 Zlanie na cichą: 29.06.2020 Butelkowanie:. 05.07.2020 Skład: - pilzneński 10kg - caraaroma 0,8kg - chmiel hallertauer magnum 60,0g - chmiel saaz 80,0g - drożdże us-05 (gęstwa 4 pokolenie 7-dniowa) Zacieranie: - woda do zacierania 30l - 40 min w temp. 64C - 30 min w temp. 72C - wygrzew 78C Gotowanie i chmielenie: -czas gotowania 70min - 60g hallertauer + 20g saaz na 60 min - 60g saaz na 10 min BLG po gotowaiu 13 BLG - 50l. W planach 8 dni fermentacji burzliwej i tydzień cichej. Piwo powtórzone z warka#5, podwójny zasyp oraz chmiel. Duża wydajność zaciernia na poziomie około 73% dzięki garnkowi z szerokim dnem. Filtracja na dwa pojemniki. Zadana gęstwa z piwa o smaku spirytusowym, byćmoże fermentowanym w zbyt wysokiej temperaturze pokojowej około 25C. Fermentacja ruszyła bez opóźnień, dynamiczna, temp piwa podczas fermentacji około 24C, otoczenie 20C. Drożdże wyrobily się w "planowanym" czasie. Odfermentowalo do 2.5 BLG. Edytowane 16 Lipca 2020 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) #9 Pilzneński + caraaroma Data warzenia: 21.06.2020 Zlanie na cichą: 29.06.2020 Butelkowanie 11.07.2020 Skład: - pilzneński 1 10kg - caraaroma 0,8kg - chmiel hallertauer magnum 60,0g - chmiel saaz 80,0g - drożdże s-04 2x 11,5g Zacieranie: - woda do zacierania 30l - 40 min w temp. 64C - 30 min w temp. 72C - wygrzew 78C Gotowanie i chmielenie: -czas gotowania 70min - 60g hallertauer + 20g saaz na 60 min - 60g saaz na 10 min Tak tak, to nie pomyłka, tego pięknego weekendu popełniłem dwie warki po około 50l każda.BLG po gotowaiu 13 BLG - 50l. W planach 7 dni fermentacji burzliwej i tydzień cichej. Piwo powtórzone z warka#5, podwójny zasyp oraz chmiel. Duża wydajność zaciernia na poziomie około 73% dzięki garnkowi z szerokim dnem. Filtracja na dwa pojemniki. Zadane drożdże s-04, gdyż takie miałem a planowana gęstwa, która poszła dzień wcześniej do piwa jest dla mnie podejrzana ze względu na smak. Będzie okazja porównać dwa piwa z takim samym zasypem, zacieraniem i chmieleniem gdyż warunki naprawdę powtarzalne i fermentacja równoczesna a różniące się jedynie drożdzami. Piwo zeszło do 2.5. Butelkowane po 12 dniach cichej że względu na urlop. Niestety w jednym fermentorze piwo nie wyklarowało się w przeciwieństwie do drugiego gdzie piwo już całkiem przezroczyste. Smak obu taki sam, zobaczymy co będzie po jakimś czasie leżakowania. Edytowane 16 Lipca 2020 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 8 minut temu, sultan_kanapy napisał: W planach 7 dni fermentacji burzliwej i tydzień cichej. Nie planuj pracy drożdżom. Po 1,5 tygodnia zobacz jak BLG po raz pierwszy, po kolejnym 0,5 tygodnia po raz drugi. W zależności od wskazania (zmienia się czy nie) decyduj się na butelkowanie albo transfer "na cichą". Jakie masz temperatury? Pzdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) Zasada, dzięki, że zaglądasz do tematu. Z tym planowaniem fermentacji to rzeczywiście niefortunny zwrot. Oczywiście mierzę BLG i na tej podstawie decyduje się butelkować. Zacząłem zbierać też gęstwę i dlatego po około tygodniu przelewałem piwo.Wcześniej fermentowałem w pokoju kiedy jeszcze nie było takich upałów, jedynie warka#7 budzi moje podejrzenia o zbyt wysoką temperaturę w pomieszczeniu(23-24C) w związku z takimi jakby spirytusowymi nutami. Ostatnie dwie warki fermentuje w takiej jakby ziemiance i mam niezmiennie 20C, na naklejonym termometrze na fermentorze około 22-23C, chyba jeszcze do przyjęcia? Edytowane 22 Czerwca 2020 przez sultan_kanapy stylistyka, wzmianka o warce #7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 55 minut temu, sultan_kanapy napisał: mam niezmiennie 20C, na naklejonym termometrze na fermentorze około 22-23C, chyba jeszcze do przyjęcia? Według mojej wiedzy i doświadczeń - za wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 21 godzin temu, sultan_kanapy napisał: W planach 7 dni fermentacji burzliwej i tydzień cichej. Dobrze, że nie tydzień burzliwej i 7 dni cichej, bo by była lipa ? 20* otoczenia wg mnie do przyjęcia w okresie letnim, jeśli już trzeba warzyć. Generalnie to trochę za dużo, wiadomo. Dzisiaj warzyłem, schłodzić udało się do 18, temperatura otoczenia po kilku chłodniejszych dniach to 18*, pewnie też zaraz podskoczy do 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Godzinę temu, darinho napisał: Dobrze, że nie tydzień burzliwej i 7 dni cichej, bo by była lipa ? 20* otoczenia wg mnie do przyjęcia w okresie letnim, jeśli już trzeba warzyć. Generalnie to trochę za dużo, wiadomo. Dzisiaj warzyłem, schłodzić udało się do 18, temperatura otoczenia po kilku chłodniejszych dniach to 18*, pewnie też zaraz podskoczy do 20. No no, chyba od tego próbowania tyle byków narobiłem w pamietniczku;-) Ogólnie troszkę zweryfikuje swój proces warzenia i może spróbuję na jesieni już z jakimś pudłem styropianowym, może w tej mojej ziemiance temp. spadnie i będzie można dogodnie prowadzić fermentację. Narazie zrobiłem to co zrobiłem bo przecież pić się chce i coś trzeba mieć;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) # 10 Brew kit European Lager Data warzenia 11.08.2020r. Data butelkowania 25.08.2020r. BrewKit przygotowany po ostatnich ekscesjach z warka#9, która finalnie podejrzewałem o infekcję. Na tym BrewKicie również pojawiły się niepokojące objawy, o których mówiłem tutaj. Chciałem przy okazji również przetestować nowy sprzęt w browarze czyli sterownik INKBIRD oraz pozyskaną chłodziarkę do mleka. Sprzęt wytrzymał dwa tygodnie fermentacji bez problemów, chłodziarka zalewana wodą i ładowana od góry więc ciekawe rozwiązanie i duża "stabilność temperaturowa" fermentora zanurzonego w wodzie. Co do sprzętu to zaopatrzyłem się w duży zapas sody kaustycznej oraz buteleczkę Starsanu i zamierzam porządnie umyć cały sprzęt. Edytowane 2 Września 2020 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) #11 Full Aroma Hops Data warzenia 13.09.2020 Zlanie na cichą 24.09.2020 Skład: - słód pilzneński weyerman 5,0kg - chmiel hallertauer magnum 50g - chmiel saaz 60g - drożdże safale us-05 11,5g Zacieranie: Zacieranie w lodówce turystycznej jednotemperaturowo 67C - woda do zacierania 15l temp 74C Po przelaniu do lodówki i wsypaniu słodów wyszło 65C, więc dolalem 3l wrzątku. - 80 minut w temp 67C - 2 minuty w 75C ( nie dobiłem do 78 gdyż zacier już był zbyt luźny) Wysładzanie: - 10l wody o temp 78C Gotowanie i chmielenie: - całkowity czas gotowania 70min - 50g hallertauer magnum na 60 min. - 60g saaz na 10 min. Po gotowaniu 21 litrów blg 13. Wydajność mogła być wyższa bo mogłem jeszcze wysładzac ale brakło garnka, czas mnie też gonił więc nie wyciągnąłem z zacieru 100%. Drożdże zadane po schłodzeniu brzeczki w zimnej wodzie do 16C i w tej temp. pierwsze dwa dni fermentacji. Pierwsza warka po myciu sprzętu w NaOH i dezynfekcja StarSan (zimny roztwór, nam nadzieję że da radę). Oby tylko już bez podejrzanych smaków w kolejnych warkach. Zlanie na cichą po 9 dniach, piana opadla dopiero po tym czasie. Blg 2,5, mocno goryczkowe w smaku ale to jeszcze zobaczymy. Raczej nie kwaśne, gęby nie wykrzywialo:,-) Zebraną gestwa do kolejnej warki. Edytowane 27 Września 2020 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 11 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) #12 Foreign Extra Stout Data warzenia: 27.09.2020 Zlanie na cichą: 8.10.2020 Data butelkowania ........... Skład: - pilzneński 5,0kg - caraaroma 0,35kg -carafa 0,1kg - płatki jęczmienne 0,4kg - jęczmień palony 0,2kg - chmiel marynka 30,0g - chmiel saaz 10,0g - chmiel lubelski 40,0g -drożdże safale us-05 Gęstwa Zacieranie: - jednotemperaturowo 12l 66C - wygrzew do 73C (mogło być więcej ale tak wyszło) Gotowanie i chmielenie: - czas gotowania 60 minut - 40g marynka na 40 minut - 40g lubelski na 5 minut BLG po gotowaniu 16. Zacieranie jednotemperaturowe. Wydajność mogła by być lepsza - po oddzieleniu chmielin wyszło 17 litrów piwa co przy tym zasypie wciąż nie daje rewelacji. Fermentacja 10 dni w 17,5-19 stopni, teraz w 21-22. Piwo przelałem na cichą , blg 5 więc średnio zadowalające (ciekawe o ile nagazowana próbka zawyża wynik). Słaby aromat chmielu, lekka kawą i dość spora paloność w smaku, goryczka srednia. Edytowane 11 Października 2020 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 11 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) cydr#1 Data nastawu: 04.10.2020 Ciężko nazwać to warką ale skoro proces twórczy opiera się na fermentacji z użyciem domowego sprzętu browarniczego to zapiszę tą notatkę jako podpowiedź na przyszłość. Sok 100% jabłkowy tłoczony pasteryzowany z znajomego źródła - 21l (pomiar BLG wykazał 12,5 - dosypałem 200 gram glukozy w formie syropu aby podnieść ekstrakt o 1BLG) Drożdże Browin Ciderini Sweet 10g + pożywka Browin z witaminą B 10g jednorazowo razem z drożdzami W zanadrzu jeszcze środek klarujący Browin Klarowin ale z użyciem czekam na efekty fermentacji i ewentualne zlanie na cichą fermentację. O dodatku ksylitolu zadecyduję przy degustacji z okazji zlewania na cichą, ewentualnie gęstwę użyję do kolejnego nastawu z innego gatunku jabłek. Temperatura fermentacji przez pierwsze 7 dni w 18C, teraz przeniesione do 21-22C. 8 listopada. Cydr zlany znad drożdży do szklanego balonu 15l. Brak klarowności. 5 litrów poszlo do butelek bo nie zmieściło się do balona (dodatek 35g glukozy i 50g ksylitolu). Zobaczymy czy się nagazuje bo drożdże już trochę leżały bez pożywienia w przerobionym cydrze. Cdn. 06.06.2021 Edit: Ostatnie butelki cydru degustowanie w Wielkanoc odebrane jako bardzo udane. Świetny trunek na orzeźwienie, kobietom również bardzo smakował. Cydr nagazował się bez problemu, pięknie wyklarował się w szklanym balonie w temp. około 3°C bez dodatku środków klarujących. Napój warty produkowania:) Edytowane 28 Lipca 2021 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 (edytowane) #13 Spoźnione Christmas Ale na Trzech Króli będzie dobre Data warzenia: 11.11.2020 Zlewanie na cichą: ........... Data butelkowania ........... Skład: - pilzneński - 4,0kg -słód Monachijski Typ 1 - 1,0kg -słód Karmelowy 150 - 0,2kg -słód Karmelowy 300 - 0,2kg - słód czekoladowy 400 - 0,4kg - słód Barwiący - 0,2kg - przyprawy do piernika - 100g - chmiel lubelski - 50,0g -drożdże Safbrew T-58 - 2x 11,5g Zacieranie: - 52C - 10min - 66C - 55min - 72C - 20min - wygrzew do 78C Gotowanie i chmielenie: - czas gotowania 60 minut - 50g lubelski na 30 minut - 100g przyprawy do piernika na 10 minut Po gotowaniu udało się uzyskać zakładane 20l 17 BLG - do fermentora udało się zlać 18 litrów. Wydajność na odpowiednim poziomie - pierwszy raz udało się uzyskać zakładane wybicie z zestawu surowców. Bardzo przyjemny aromat piernika. Fermentacja w 17C, bardzo szybki start drożdży, po około 2 godzinach był już ruch w rurce. 06.06.2021 Edit: Z perspektywy czasu tą warkę uważam za nieudaną. Piwo nie skwaśniało, dało się wypić lecz doznania mierne. Nieprzyjemny zapach wdał się do piwa po burzliwej fermentacji pomimo nie przelewania na cichą oraz nie otwierania nawet do pomiarów, których też zaniechałem i pozostał w piwie już do końca. Brzeczka słabo przefermentowała. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2020 (edytowane) #14 Czesky? Pils Data warzenia: 14.11.2020 Zlewanie na cichą: 2.12.2020 Data butelkowania ........... Skład: - pilzneński - 5,5kg - caraaroma - 0,525 - chmiel saaz -20,0g -chmiel lubelski - 20,0g -chmiel magnum -40,0g -drożdże w34/s-189 - 2x 11,5g Zacieranie: - 65C - 40min - 72C - 30min - wygrzew do 78C Gotowanie i chmielenie: - czas gotowania 60 minut - magnum na 50 minut - saaz + lubelski na 10 minut Pierwsze piwo dolnej fermentacji. Po gotowaniu udało się uzyskać zakładane 22l 12 BLG. Brzeczkę rozdzieliłem po równo do dwóch fermentorów a następnie każdy zadałem innymi drożdzami. Fermentacja przez pierwszy tydzien w 8C, następnie w 11-12. Miała miejsce również przerwa diacetylowa choc podgrzanie do 14-15 nie wiem czy wystarczyło. Na chwilę obecną piwo jeszcze na burzliwej wiec przy zbieraniu gęstwy ocenię organoleptycznie smak i aromat. Zebrane gęstwy mam nadzieję wykorzystać do kolejych warek o objętości około 20 litrów, zobaczymy jeszcze jaki styl. 06.06.2021 Edit: Minęło już trochę czasu i po tej warce również nie ma już śladu. Ogólnie wyrób uważam za bardzo dobry, świetna barwa, biszkoptowa piana długo utrzymująca się w szklance. Z minusów nieco zbyt niskie nagazowanie i być może nieco za dużo caraaromy do zacierania, piwo dość słodkie, karmelowe, być może zbyt mało fermentująca brzeczka. Gęstwę zebrałem choć nie udało się jej już wykorzystać. Z pewnością powtórzę tą warkę z nieco mniejszym udziałem słodów specialnych. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 (edytowane) #15 Foreign Extra Stout Data warzenia: 30.05.2021 Zlanie na cichą: Data butelkowania: Skład: - pilzneński 5,0kg - caraaroma 0,375kg -carafa 0,120kg - płatki jęczmienne 0,550kg - jęczmień palony 0,230kg - chmiel marynka 40,0g - chmiel lubelski 40,0g -drożdże safale s-04 2x 11,5g Zacieranie: - 64°C - 40 min - 72°C - 30 min - 78°C - 10 min Gotowanie i chmielenie: - czas gotowania 60 minut - 40g marynka na 50 minut - 40g lubelski na 10 minut BLG po gotowaniu 16. Wydajność trudna do określenia, podczas fitrowania kilka razy zapchał się sraczwężyk. Uzyskałem około 20 litrów bardzo treściwej brzeczki, bodajże około 20BLG, przed chmieleniem dolałem 5 litrów wody. Fermentacja burzliwa w 16°C (temp piwa nie przekroczyła 19°C), zlewanie na cichą na tą chwilę planuję odpuścic, Drugi tydzień fermentacji w temp otoczenia do 21°C. 18.06.2021. Zabutelkowane:-) BLG końcowe równe 3. Na 20 litrów piwa poszlo 129g glukozy. Trochę dużo ale sypnalem prosto do garnka z wodą na wadze, to błąd. Co do smaku samego piwa to czuć palność, kawę. Czekoladę raczej nie i dość wytrawny finisz o ile nie cierpki. Czekam na ułożenie w butelkach choć jestem dobrej myśli. Edytowane 18 Czerwca 2021 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 (edytowane) cydr#2 Data nastawu: 06.06.2021 Kolejna edycja cydru z soku tłoczonego. Sok 100% jabłkowy tłoczony pasteryzowany ze znajomego źródła - 20l (pomiar BLG wykazał 11,5 - dodalem 180 gram glukozy w formie syropu aby podnieść ekstrakt o około 1BLG) Drożdże US-05 (w sieci znalazłem test gdzie te drożdże podczas fermentacji cydru bardzo dobrze się spisały + pożywka Browin z witaminą B 10g jednorazowo razem z drożdżami. Temperatura fermentacji przez pierwsze dni w chłodziarce ze sterownikiem Inkbird ustawionym początkowo na 15,5°C (bede regulował alby temp. nastawu nie przekroczyła 18°C. 28.07.2021 - cydr w końcu trafił do butelek, mam nadzieje, że nie będzie problemu z nagazowaniem - nie dodawałem świeżych drożdży. Do rozlewu dodałem 205g glukozy oraz 250g ksylitolu. Cydru wyszło 25 litrów. Edytowane 28 Lipca 2021 przez sultan_kanapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 1 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 #16 Hefe-Weizen Data warzenia: 29.08.2021 Data butelkowania: Skład: - pilzneński 2,2kg - pszeniczny 3,0kg - pszeniczny wędzony 0,3kg - chmiel lubelski 25,0g -drożdże wb-06 11,5g Zacieranie: - 45°C - 15 min - 55°C - 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 40 min - 78°C - 5 min Gotowanie i chmielenie: - czas gotowania 60 minut - 25g lubelski 50 minut BLG po zlaniu do fermentora 15 - dolano 3,5 litra wody (BLG 12,5). Drożdże zadałem przy około 17 °C, fermentacja ruszyła następnego dnia w 13°C, po 2 dniach zwiększono do 14°C, od 4 dnia fermentacji wyłączę lodówkę co powinno spowodować podniesienie temperatury do około 18°C i w tej temp. piwo będzie oczekiwało na butelkowanie (chyba, że potrzebne będą zabiegi z miedzią itp ale to jeszcze muszę się doedukować w temacie i ocenić konieczność ich stosowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się