PanJaqb Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Cześć, jestem początkującym piwowarem, mam w swoim doświadczeniu 2 warki:1. Brewkit Lager Finlandia obecnie refermentuje w butelkach.2. Brewkit Muntons Pilzner (o ile będzie to miało coś wspólnego z nazwą) obecnie fermentuje Co powinno być następnym krokiem? Czy od razu rzucić się na warzenie od a do z? Pytanie mam też o sprzęt, obecnie posiadam tylko zestaw startowy browamatora, pytanie które wiąże się z poprzednim czy będę potrzebował czegoś więcej? Typu (strzelam) chłodnica, termometr, waga jubilerska. Z mojego punktu widzenia 3 gorący kubek (brewkit) nie będzie dla mnie satysfakcjonujący. Kolejna pytanie jakie piwo uwarzyć? Wiem co lubię, ale pytanie co zrobić na początek aby nie rzucić się na głęboką wodę? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) W zestawie widzę, że nie ma wężyka do filtracji (wysładzanie) młóta, przyda Ci się też waga - a nawet dwie Pierwsza - dokładna do odważania chmielu i innych dodatków, druga wystarczy kuchenna, żeby odważyć słód. Przyda Ci się tez oczywiście duży garnek, ale podejrzewam, że skoro już warzyłeś z brewkitu, to chyba masz taki około 30l Chłodnica jak najbardziej jest wskazana, ostatecznie możesz sobie poradzić wstawiając garnek z brzeczką do balii z zimną wodą, jednak chłodnica jest wydajniesza. Termometr potrzebny jest do zacierania - ten do fermentacji już jest. Na początek proponuję Ci Full Aroma Hops, albo inne Pale Ale Może jeszcze być śrutownik/gniotownik, ale tez możesz od razu ześrutowany słód zamówić. Edytowane 20 Maja 2020 przez arTii PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Cześć, od razu wybierz zacieranie i zabawę od A do Z. Z tego co teraz mi przychodzi do głowy, to ze sprzętu możesz potrzebować: - garnek, rozmiar w zależności od docelowych warek, standardowy to ok. 30 litrów (na ~20 litrów gotowego piwa) - chłodnica na pewno ułatwi i przyspieszy pracę, ale na początku można sobie poradzić bez niej poprzez np. chłodzenie w wannie z wodą. Jeśli masz możliwości i finanse, to polecam od razu zainwestować w ten gadżet. - termometr do kontroli temperatury zacieru, - filtrator: może to być filtrator z oplotu, może być fałszywe dno. Na początek polecam coś klasycznego (np. Pale Ale) bez chmielenia na zimno, tak żeby przejść cały proces twórczy i zminimalizować ryzyko komplikacji np. w wysładzaniu 4 minuty temu, arTii napisał: Przyda Ci się tez oczywiście duży garnek, ale podejrzewam, że skoro już warzyłeś z brewkitu, to chyba masz taki około 30l Do brewkitu nie potrzeba takiego garnka, wystarczy zwykły kuchenny Edytowane 20 Maja 2020 przez tortoise PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Moje początki Brewkit jedna Warka - fuj. Ekstrakt słodowy plus chmielenie jedna warka - piwo super, ale jakiś niedosyt. Trzecia Warka-zacieranie, to jest to 100% satysfakcja. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 6 godzin temu, tortoise napisał: Do brewkitu nie potrzeba takiego garnka, wystarczy zwykły kuchenny Nigdy z puszki nie robiłem - od razu wskoczyłem na głęboką wodę i w ciągu tygodnia uwarzyłem 4 warki ze słodów więc myśląłem że z puszki tez trzeba większy garnek żeby to zagotować (uwarzyć). Jeśli jednak autor tematu nie ma garna, filtra, chłodnicy, to lepiej od razu zainwestować w kocioł zacierno-warzelny - sam mam podobny (trochę inny sterownik) i warzenie w nim piwa to czysta przyjemność PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 W takim razie wybieram piwo od podstaw. Kwestia 2 sprzęt. Filtr (przewód zbrojony sanitarny) 30 cm 30 zł Waga kuchenna - posiadam Waga jubilerska - 50 zł Garnek emaliowany 30-35 L posiadam Taboret gazowy - posiadam Chłodnica zanurzeniowa 350 zł Termometr 40 zł Śrutownik (póki co zbędny) = 470 zł kocioł zacierny (z linku) 800 zł Wychodzi na to że na kocioł trzeba wyłożyć dwa razy tyle, rozumiem też że to na pewno wygoda. Sam oglądałem już podobne kotły, jakie macie z nimi doświadczenia? Boje się, że wydam kasę i w końcu będzie on tam powiedzmy za pół roku odstawiony w kąt i tyle będzie z tego wszystkiego. Z drugiej strony kocioł można zawsze sprzedać. Może czegoś nie wkalkulowałem w te rozważania? Patrząc na to jeszcze inaczej jeśli wkręcę się w browarnictwo to ostatecznie pewnie zdecyduję się na taki kocioł a pozostałe gadżety będzie można odstawić / sprzedać. Kocioł daję na pewno również przewagę w oszczędności czasu. Załóżmy że kupię kocioł, czy potrzebuję coś jeszcze? W kwestii same warzenie, pomijam kapslownice wiadra itp. Chodzi o rzeczy typu filtra - jednak podejrzewam że im lepszy kocioł tym mniej rzeczy potrzeba dlatego jakbym się zdecydował celował bym w taki który zapewni mi większość najważniejszych funkcji a zrezygnował z profesjonalnych kombajnów (cena). Czy jesteście w stanie mi doradzić co wybrać kocioł / sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Wszystko zależy jakim dysponujesz budżetem. Co do kotłą z linku, to jeszcze trzeba w niego trochę władować. O Maischfestach jest wątek na forum. Sam taki posiadam. Powystawowy dostałem za 470,00 zł, ale do tego pompka, szybkozłączki, gruby wąż silikonowy, hopspider, dodatkowe sito i tak na oko zamknąłem się w okolicy tysiaka. Za tysiaka możesz wychaczyć używki innych garów, które te elementy posiadają. Czy warto? Zdecydowanie tak. Jest szybciej i czyściej. Co to za chłodnica za 350,00 zł? Drogo, bo samoróbkę z miedzi lub rurki kwasówki zrobisz do 150,00 zł. Też są wątki na forum Zapomniałeś o jednej najważniejszej rzeczy .... Lodówce do fermentacji! Jeśli masz możliwości i warunki w piwnicy, to koszt 0,00 zł. Jeśli nie, to od kilkudziesięciu złotych za pudło styropianowe lub torbę termoizolacyjną do kilkuset za nową lodówkę. Z przydatnych gadżetów osobiście polecam suszarkę na butelki oraz sterylizator do butelek. Co do piw na początek, zrób takie jakie lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 (edytowane) Godzinę temu, PanJaqb napisał: Filtr (przewód zbrojony sanitarny) 30 cm 30 zł ... Waga jubilerska - 50 zł ... Chłodnica zanurzeniowa 350 zł Jak @tymbarck napisał, koszt chłodnicy pomnożyłeś przez jakieś 2 z groszem. Waga jubilerska imo niepotrzebna, jeśli kuchenna ma max 3 albo 5 kilo i dokładność na poziomie 1 g to wszystko nią załatwisz, a odnośnie pozycji "przewód zbrojony sanitarny", to tańszym i lepszym rozwiązaniem jest metrowy "wężyk do baterii w oplocie stalowym". Kilkanaście złotych i kilkanaście minut pracy. Zobacz, koszt Ci spadł prawie 300 złych Edytowane 20 Maja 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 41 minut temu, PanJaqb napisał: W takim razie wybieram piwo od podstaw. Kwestia 2 sprzęt. Filtr (przewód zbrojony sanitarny) 30 cm 30 zł Waga kuchenna - posiadam Waga jubilerska - 50 zł Garnek emaliowany 30-35 L posiadam Taboret gazowy - posiadam Chłodnica zanurzeniowa 350 zł Termometr 40 zł Termometr alla france też wystarcza, kosztuje maks 15 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 39 minut temu, tymbarck napisał: Co to za chłodnica za 350,00 zł? Drogo, bo samoróbkę z miedzi lub rurki kwasówki zrobisz do 150,00 zł. Też są wątki na forum Ja zakupiłem 5m miedzianej rurki do instalacji LPG za 65 zeta. Uformować krąg aby końce zawijaly się za krawędź garnka i dołączyć wezyki i podłączenie do kranu. Sprawdza się elegancko. Z kotlem zaciernym się wstrzymuje gdyż po 5 warkach nie mam pewności czy potrzebuje i jaki bym chciał. Zainwestowałem za to w lodówkę turystyczna do zacierania jednotemperaturowego choć można też i stopniować dolewajac gorącej wody. Lodówka przyda się nie tylko w piwowarstwie to i żona łatwiej się zgodził na zakup;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 2 godziny temu, tymbarck napisał: Wszystko zależy jakim dysponujesz budżetem. Co do kotłą z linku, to jeszcze trzeba w niego trochę władować. O Maischfestach jest wątek na forum. Sam taki posiadam. Powystawowy dostałem za 470,00 zł, ale do tego pompka, szybkozłączki, gruby wąż silikonowy, hopspider, dodatkowe sito i tak na oko zamknąłem się w okolicy tysiaka. Za tysiaka możesz wychaczyć używki innych garów, które te elementy posiadają. Czy warto? Zdecydowanie tak. Jest szybciej i czyściej. Faktycznie - nie zauważyłem że tam pompki nie ma... Mój OneConcept miał od razu pompkę, filtr (bazooka), wąż do pompowania i złącza... jakoś mi to umknęło że w tym nie ma. Ale ja go kupiłem za 700zł. Niedawno na allegro poszedł taki sam za 760zł. Hopspider to faktycznie musiałem dokupić, ale to w żadnym zestawie nie ma. A powiedz mi - po co dodatkowe sito? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeno Opublikowano 20 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Co do chłodnicy to warto dłużej pośledzić portale aukcyjne - ja na początek nie planowałem zakupu chłodnicy, ale niespodziewanie wpadła mi okazja za 90zł z nierdzewki, chłodzi do ~ 25 stopni 25 litrów brzeczki w 20 minut, schodzi na to około 60 litrów wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Co do budżetu, myślę że mógłbym dać 1000 zł z bólem serca ale jeśli byłoby to uzasadnione to czemu nie. Co do chłodnicy no taką jakąś pierwszą lepszą znalazłem w takiej cenie. Poczytam o Maischfestach. Mam lodówkę w której zmieści mi się jedno wiadro 30 L i schodzę tam nawet do 4 st. C. Piwnicę również mam dostępną na tą chwilą utrzymuję się tam temperatura 15 st. C. Suszarka i sterylizator na pewno przydatne, zabawa z butelkami zajęła mi trochę czasu. Z ceną chłodnicy przesadziłem fakt. Wagą kuchenną co prawda odmierzyłem nią ostatnio dokładnie 131,5 g cukru więc rozdzielczość teoretycznie pozwala na mierzenie takich wartości.. termometr, wężyk itd - jeśli te ceny wszystkie mam zawyżone to wszystko wskazuję na to, że nie wielkim kosztem lepiej skompletować sprzęt, a jeśli wkręcę się w temat to można pomyśleć o kotle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 17 godzin temu, arTii napisał: A powiedz mi - po co dodatkowe sito? Jako dodatkowa filtracja na drobiny słodu. Sito wycięte z siatki mesh i położone na dno kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Podsumowując, jako że nadal nie wiem jak będzie moja browarnicza przyszłość zdecyduję się na skompletowanie sprzętu niż na kocioł. Przeważyły czynniki ekonomiczne. Czym kierować się szukając chłodnicy? Sam jej nie raczej nie wykonam, wolę kupić oszczędzę też na czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 2 minuty temu, PanJaqb napisał: Czym kierować się szukając chłodnicy? Sam jej nie raczej nie wykonam, wolę kupić oszczędzę też na czasie. Napisz do karbowane.pl - tani Ci zwiną i zakończą rurkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) 14 minut temu, PanJaqb napisał: Czym kierować się szukając chłodnicy? Sam jej nie raczej nie wykonam, wolę kupić oszczędzę też na czasie. Zrobienie chłodnicy zajęło mi maksymalnie pół godziny i nie wymagało żadnych specjalnych umiejętności, a całość kosztowała jakieś 70-80 zł. Wszystkie części można kupić online. Tutaj jest ładna instrukcja: http://browar-elefant.blogspot.com/p/sprzet-zrob-to-sam.html Zależy, czy chcesz zaoszczędzić trochę grosza, czy trochę czasu Edytowane 22 Maja 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 20 minut temu, PanJaqb napisał: Czym kierować się szukając chłodnicy? Sam jej nie raczej nie wykonam, wolę kupić oszczędzę też na czasie. Polecam karbowaną rurę nierdzewną, czy 1/2 czy 3/4 cala. Zobacz wątek, jeśli zależy Ci na czasie to uderzaj bez dwóch zdań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon11 Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) W dniu 20.05.2020 o 15:46, arTii napisał: Jeśli jednak autor tematu nie ma garna, filtra, chłodnicy, to lepiej od razu zainwestować w kocioł zacierno-warzelny - sam mam podobny (trochę inny sterownik) i warzenie w nim piwa to czysta przyjemność Pytanie do arTii ten kocioł to masz taki bez pompy, nie przypala??? Jestem właśnie na etapie poszukiwania czegoś takiego i nie wiem czy celować w coś koło 2 k czy właśnie taki na początek?? Sorki nie wyświetliło mi wszystkich postów. Nie było pytania, raczej pompa potrzebna ? Edytowane 22 Maja 2020 przez Leon11 Błąd w wyświetleniu postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arTii Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 @Leon11 - jeśli Cię nie goni czas to poczekaj - poluj.... ja tak jak pisałem swój kupiłem za 700zł - jedyne czego w nim brakowało (i nadal brakuje), to ta zagięta rurka z nierdzewki która powinna być na końcu węża silikonowego. Ale poproszę @akas-a żeby mi przy okazji kawałek takiej rurki przysłał i będzie po problemie. Ostatnio taki kocioł widziałem poszedł za 760zł - kompletny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Podczepie się pod temat. Szukam kotła zaciernego, takiego aby mógł w nim trzaskać 20/25 litrowe warki. Coś takiego, abym musiał tylko wyposażyć się w hop spidera i jakiś drobny osprzęt. Byłbym wdzięczny za polecenie dobrych kotłów lub odesłanie mnie do tematu/lektury o kotłach zaciernych która pomoze mi podjąć decyzjie. Na ta chwile jestem zielony w te sprawy wiem tyle, ze warto aby kocioł miał W wyposażeniu Chłodnice, pompę. O sposobach filtracji w różnych kotłach nie mam za bardzo pojęcia. Jeśli sprzęt posłuży mi przez długie lata mogę wydać 2000 -2500PLN Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się