punix Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 27 minut temu, adrian339 napisał: Nie chłodziłem w ogóle. Dałem ok 3g cukru na butelkę. Czytałem, że 2 tygodnie i ma być nagazowane a minęło już 12 dni i jest lekko nagazowane ? Mam miarkę do cukru z 3 komorami, kolejno 0.33l, 0.5l i 0,75l Z tego co się dowiedziałem to w tej 0.5l jest 4g więc sypałem całą 0.33l i jeszcze trochę, żeby było mniej mięcej 3g A syknęło mocno przy otwieraniu? Butelkę musisz schłodzić, żeby CO2 się rozpuścił w piwie, a nie poleciał z szyjki do atmosfery. Jak piwo trochę postoi w butelkach, to proces zajdzie tak czy siak, ale szczególnie przy tak młodym piwie schłodzenie jest ważne (rozpuszczalność gazów w cieczach w zależności od temperatury). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 1 minutę temu, punix napisał: A syknęło mocno przy otwieraniu? Butelkę musisz schłodzić, żeby CO2 się rozpuścił w piwie, a nie poleciał z szyjki do atmosfery. Jak piwo trochę postoi w butelkach, to proces zajdzie tak czy siak, ale szczególnie przy tak młodym piwie schłodzenie jest ważne (rozpuszczalność gazów w cieczach w zależności od temperatury). Dzięki za radę, na pewno zapamiętam Syknęło ale niezbyt mocno. W piwie było czuć gaz ale też niezbyt mocno. Nie tak jak w tatrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian339 Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) Czy jest sens otworzyć te wszystkie piwa, wsypać im więcej cukru i od nowa zakapslować, tak żeby proces gazowania zrobił sie od nowa? Wiem ze popadam w skrajności ale trochę słabo to wygląda z gazem. Ledwo co syka przy otwarciu a nawet przy ostrym wlewaniu do kufla 0 piany. Bardzo lekko wyczuwalny gaz ?? Edytowane 11 Lipca 2020 przez adrian339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się