Jump to content

brewkit - cukier - fermentacja

Recommended Posts

Witam. Zabieram się za warzenie swojego pierwszego brewkitu - Northwest Pale Ale ( mam nadzieje, że nie wybrałem najgorszego ). Oglądałem wiele filmików na Youtube i trochę czytałem ale chciałbym się jeszcze poradzić bo jest kilka rzeczy których nie rozumiem. Może będzie lepiej jak napiszę w punktach:

1. Oglądałem film Pana Tomasza Kopyry jak warzyć brewkit ( ok 20L ). Jeśli dobrze załapałem to zamiast cukru wsypał on Brewkit Kit Plus. Czytałem, że wsypuje się ok 140g cukru. Dlaczego wsypał aż 1KG tego Brewkit Kit Plus ?   ( Ponoć Brewkit Kit Plus to zamienni cukru 1:1 )

2. Czy po fermentacji w wiadrze, zanim przeleje się do butelek trzeba jeszcze dosypać cukru, żeby w butelkach piwo się nagazowało ? Jeśli tak to ile ? Wiem, że jak zrobi sie to źle to butelka może strzelić a piwo mieć zbyt wysoką zawartość alkoholu dlatego chciałbym tego uniknąć.

3. Lepiej dodać drożdże takie jak dostałem w opakowaniu czy kupić np te " drożdże S-04 "

Fajnie jakby ktoś pomógł i pozdrawiam :)

Edited by adrian339

21 minut temu, adrian339 napisał:

wsypuje się ok 140g cukru

Do refermentacji w butelkach można dać tyle, ale to drugi koniec procesu.

Dodaj zamiast tego puszkę jasnego ekstraktu słodowego niechmielonego (1,2 - 1,7 kg). Będzie najlepiej.

Czy po fermentacji w wiadrze, zanim przeleje się do butelek trzeba jeszcze dosypać cukru, żeby w butelkach piwo się nagazowało ?

Gdy zakończy się fermentacja, najlepiej jest zrobić syrop z cukru i wody (zagotować), wlać do zdezynfekowanego wiadra z kranikiem, nalać wężykiem unikając napowietrzenia przefermentowane piwo i rozlewać. Alternatywnie możesz taki roztwór rozlewać strzykawką do butelek - ja nie praktykowałem ale piszą, że lepsze niż sypanie cukru do butelek.

3. Lepiej dodać drożdże takie jak dostałem w opakowaniu czy kupić np te " drożdże S-04 "

W zależności jaką masz temperaturę w miejscu gdzie fermentujesz. Może najlepiej jest kupić kwejki od Lalamanda albo Mangrove.

I poza oglądaniem Kopyra, poczytaj wiki, forum (przykładowo: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) i inne miejsca w sieci. Wszystko już było ;)

W załączniku leciwy i solidnie już zmurszały przewodnik po warzeniu z brewkita z forum obok.

Powodzenia, to hobby to spora frajda!

o-brewkitach-browar.biz.pdf

Edited by zasada

Dzięki wielkie za podpowiedź. PDF przeczytałem i trochę mi rozjaśniło. Dziś wieczorem przeczytam resztę. 

Napisałeś żeby dodać  jasnego ekstraktu słodowego niechmielonego (1,2 - 1,7 kg), W poradniku który załączyłeś w PDF piszą żeby ddoać 150 g czystego ekstraktu słodowego rozpuścić w wodzie i dodawać do butelek po łyżeczce lub 100gr cukru ( na 20 - 25l ).
Miałeś na myśli, zeby dodać to 1.2kg - 1.7 kg jeszcze na samym początku ( z brewkitem )do wiadra ? Czy po prostu 1.2 - 1.7 kg tego ekstraktu odpowiada 140g cukru i dodać to zaraz przed butelkowaniem ?

Edited by adrian339

1,2-1,7 kg (w syropie) do brewkitu przed fermentacją.

140 g cukru (wartość przykładowa, przed rozlewem musisz policzyć sam) do rozlewu.

Czytaj, czytaj. Zacznij od tutejszej wiki , potem forum. Poradnik w .pdf jak mówiłem jest starawy.

Okej na pewno dzisiaj to jeszcze przestudiuję i nauczę się obsługi balingometru. Mam jeszcze pytanie czy mogę zrobić tak jak na filmiku: Zamiast 1.2 - 1.7 kg w syropie dodał 1KG Brewkit Kit Plus który jest sypki 

( Moje drożdże z tego co ogarnąłem to 5g Brewers Yeast, na instrukcji jest napisane, że 20 - 25 stopni. W pokoju mam 20 - 25 :D czyli będzie ok )

Brewkit Kit Plus https://www.swiatdrozdzy.pl/koncentraty-slodowe-i-dodatki/1174-brew-kit-plus-zamiennik-cukru-1-kg.html?gclid=CjwKCAjw5cL2BRASEiwAENqAPrW5ZgdQPboJupFMts7ikW9iZNAj3u9KCE3HHrzpoV7SPiYOBQbt5xoCSA0QAvD_BwE

9 minut temu, adrian339 napisał:

Okej na pewno dzisiaj to jeszcze przestudiuję i nauczę się obsługi balingometru. Mam jeszcze pytanie czy mogę zrobić tak jak na filmiku: Zamiast 1.2 - 1.7 kg w syropie dodał 1KG Brewkit Kit Plus który jest sypki 

( Moje drożdże z tego co ogarnąłem to 5g Brewers Yeast, na instrukcji jest napisane, że 20 - 25 stopni. W pokoju mam 20 - 25 :D czyli będzie ok )

Brewkit Kit Plus https://www.swiatdrozdzy.pl/koncentraty-slodowe-i-dodatki/1174-brew-kit-plus-zamiennik-cukru-1-kg.html?gclid=CjwKCAjw5cL2BRASEiwAENqAPrW5ZgdQPboJupFMts7ikW9iZNAj3u9KCE3HHrzpoV7SPiYOBQbt5xoCSA0QAvD_BwE

Nie będzie ok, 20-25 stopni w pokoju, to za dużo, bo podczas burzliwej w fermentorze może być o kilka stopni więcej. 

Teraz z lekko uchylonym oknem w szafie ciemnej jest 20 stopni. Zobaczę ile będzie po zamknięciu okna. Na instrukcji jest niby 20 - 25. Ewentualnie w mamy w mieszkaniu piwnice tylko, czy nie będzie za zimo w piwnicy ?

Edited by adrian339

Godzinę temu, adrian339 napisał:

Teraz z lekko uchylonym oknem w szafie ciemnej jest 20 stopni. Zobaczę ile będzie po zamknięciu okna. Na instrukcji jest niby 20 - 25. Ewentualnie w mamy w mieszkaniu piwnice tylko, czy nie będzie za zimo w piwnicy ?

Skoro jest tam tylko 5g drożdży, i to raczej nie przechowywanych w optymalnych warunkach, to kupiłbym nowe. Jeśli w mieszkaniu masz ponad 20 stopni i nie masz możliwości zrobić przynajmniej pudła do fermentacji, to pozostają właściwie tylko kveiki.

Mam wrażenie, że w pierwszych postach pomieszałeś dwie sprawy:
1. Dodawanie cukru lub niechmielonego ekstraktu słodowego (dużo lepiej) do brzeczki na fermentację.
2. Dodawanie cukru do butelek na refermentację, aby uzyskać pianę i bąbelki.

To są dwie zupełnie różne rzeczy. Jeżeli to dla Ciebie jasne, to przepraszam - ale lepiej to wyjaśnić.

Pzdr

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, Muchor napisał:

Mam wrażenie, że w pierwszych postach pomieszałeś dwie sprawy:
1. Dodawanie cukru lub niechmielonego ekstraktu słodowego (dużo lepiej) do brzeczki na fermentację.
2. Dodawanie cukru do butelek na refermentację, aby uzyskać pianę i bąbelki.

To są dwie zupełnie różne rzeczy. Jeżeli to dla Ciebie jasne, to przepraszam - ale lepiej to wyjaśnić.

Pzdr

Właśnie wiem o tym :D ale tak właśnie myślałem, ze trochę namieszałem i ktoś może pomyśleć tak jak ty :) 

Jeszcze apropo dodawania cukru do butelek na fermentację. Trzeba po tych około 2 tygodniach mierzyć balingometrem ile jest cukru, jeśli spadnie do ok 3 to powtórzyć pomiar następnego dnia i jeśli znowu jest ok 3 to znaczy, że można butelkować. Wtedy trzeba jeszcze dosładzać do butelki ? Czy dosładza się tylko jeśli jest poniżej 3 ?  

2 godziny temu, Krzys napisał:

Czy to jest puszka Northwest Pale Ale 1,3 kg?

Ile piwa zamierzasz z tego uzyskac?

Jaką masz temperaturę w piwnicy?

Tak, to jest  Northwest Pale Ale 1,3 kg
Liczyłem tak na ok 25L  ( za dużo ? )

Co do temp w piwnicy to muszę iśc i sprawdzić jutro zamierzam to zrobić :)

Właśnie wiem o tym  ale tak właśnie myślałem, ze trochę namieszałem i ktoś może pomyśleć tak jak ty  

Jeszcze apropo dodawania cukru do butelek na fermentację. Trzeba po tych około 2 tygodniach mierzyć balingometrem ile jest cukru, jeśli spadnie do ok 3 to powtórzyć pomiar następnego dnia i jeśli znowu jest ok 3 to znaczy, że można butelkować. Wtedy trzeba jeszcze dosładzać do butelki ? Czy dosładza się tylko jeśli jest poniżej 3 ?  

To niekoniecznie musi być 3 blg - może być i więcej i mniej, zależy jak było zacierane. Ważne aby było stabilne i już się nie zmniejszało.

A dodajesz cukru na refermentację zawsze, niezależnie do ilu blg zeszło. Bo skądś musi się wziąć CO2 w piwie. A te cukry, które drożdże mogą zjeść, to przed rozlewem do butelek już zjadły (bo blg jest stabilne, czyli już nie ma cukrów rozkładalnych przez drożdże).

3 minuty temu, Muchor napisał:

To niekoniecznie musi być 3 blg - może być i więcej i mniej, zależy jak było zacierane. Ważne aby było stabilne i już się nie zmniejszało.

Gdzieś tam wyczytałem, że jak będzie powyżej 3 blg to może wybuchnąć później

Edited by adrian339

Gdzieś tam wyczytałem, że jak będzie powyżej 3 blg to może wybuchnąć później
Wybuchnąć może wtedy, kiedy fermentacja się nie zakończyła, a piwo zostało zabutelkowane. Wtedy faktycznie, drożdże mogą produkować wciąż CO2 no i mogą powstać tzw. granaty. Czyli może rozwalić butelkę. Ale końcowe blg dla niektórych piw może być znacznie wyższe niż 3, to nie o to chodzi.

4 minuty temu, Muchor napisał:

Wybuchnąć może wtedy, kiedy fermentacja się nie zakończyła, a piwo zostało zabutelkowane. Wtedy faktycznie, drożdże mogą produkować wciąż CO2 no i mogą powstać tzw. granaty. Czyli może rozwalić butelkę. Ale końcowe blg dla niektórych piw może być znacznie wyższe niż 3, to nie o to chodzi.

Dzięki wielkie za wytłumaczenie, rozwiałeś część moich wątpliwości :D Podobno też muszę znaleźć miejsce zimniejsze bo w sypialni mam 21 stopni. Mierzę teraz temp w piwnicy, drożdże mam Brewers Yeast. Ale dziwne bo na instrukcji napisali 20 - 25 stopni ? To chyba chodzi o temp  piwa w fermentatorze a nie pokoju bo może się ponoć przez fermentację zwiększyć :) Fajne są chyba te Kveiki bo można w większej temp robić i małą szansa, że coś nie wyjdzie, ale wolałbym w miarę możliwości wykorzystać Brewers Yeast które dostałem w zestawie ?

18 minut temu, adrian339 napisał:

wolałbym w miarę możliwości wykorzystać Brewers Yeast które dostałem w zestawie 

Chcesz zużyć surowce, czy mieć fajne piwko na początek zabawy?

Chociaż ja pierwszy brewkit robiłem na w34/70 w 20°C i byłem przezadowolony ?

5 minut temu, zasada napisał:

Chcesz zużyć surowce, czy mieć fajne piwko na początek zabawy?

Chociaż ja pierwszy brewkit robiłem na w34/70 w 20°C i byłem przezadowolony ?

No właśnie mi się wydaje, że jak dają go do opakowania to będzie ok :) 

pierwsze je zrehydratyzuję i zobaczę czy są żywe i będę pilnował temp.

Edited by adrian339

6 minut temu, zasada napisał:

@adrian339 dobrze bratku, rób jak tam chcesz. Piwo ważne, frajda ważniejsza.

Powodzenia!

Dzięki wielkie ! Jeszcze pytanie jedno by byłem właśnie w piwnicy i jest 19 stopni. Lepiej postawić tam ? i jaka jest najlepsza temp pomieszczenia dla fermentacji ?

i czy popierasz to co ja wyczytałem:  " temperatura piwa w głównej fazie fermentacji: 20-25°C, początkowa temperatura otoczenia: 15-22°C. W tym przypadku idealnie jest zacząć fermentację w nieco niższej temperaturze, około 17-19°C i dopiero po 1-3 dniach dać drożdżom rozkręcić się powyżej 20°C "

Edited by adrian339

4 godziny temu, adrian339 napisał:

Liczyłem tak na ok 25L  ( za dużo ? )

O ile mowimy o tym samym brewkicie, to widzę, ze producent zakłada, zeby zrobić z niego 8,5 litra piwa. O ile można dodać jakieś cukry (najlepiej ekstrakt słodowy), żeby uzyskać wiecej piwa, to pozostaje jeszcze dość istotna kwestia nachmielenia, które również dobrane jest do 8 litrów piwa. Mozna to "naprawić" gotując i dodatkowo chmieląc całość.

10 godzin temu, adrian339 napisał:

Dzięki wielkie ! Jeszcze pytanie jedno by byłem właśnie w piwnicy i jest 19 stopni. Lepiej postawić tam ? i jaka jest najlepsza temp pomieszczenia dla fermentacji ?

i czy popierasz to co ja wyczytałem:  " temperatura piwa w głównej fazie fermentacji: 20-25°C, początkowa temperatura otoczenia: 15-22°C. W tym przypadku idealnie jest zacząć fermentację w nieco niższej temperaturze, około 17-19°C i dopiero po 1-3 dniach dać drożdżom rozkręcić się powyżej 20°C "

Zawsze niżej lepiej. Jeśli nie są to Kveiki to trzymałbym sie dolnej granicy fermentacji. Np w 15-17st otoczenia będzie dobrze :)

W dniu 30.05.2020 o 00:58, Krzys napisał:

O ile mowimy o tym samym brewkicie, to widzę, ze producent zakłada, zeby zrobić z niego 8,5 litra piwa. O ile można dodać jakieś cukry (najlepiej ekstrakt słodowy), żeby uzyskać wiecej piwa, to pozostaje jeszcze dość istotna kwestia nachmielenia, które również dobrane jest do 8 litrów piwa. Mozna to "naprawić" gotując i dodatkowo chmieląc całość.

Ale ja czasem jestem głąbem ? Rzeczywiście max 8.5l. Raczej będę musiał kupić nowy brewkit. Z tym zrobię tak jak pisałeś - dodam dodatkowy chmiel. Ale to już raczej jak nabiorę chociaż trochę wprawy, może przy następnej warce :) . Mógłbyś mi polecić jakiś dobry brewkit z którego uwarzę to 20 - 25l piwa ? 

22 godziny temu, adrian339 napisał:

Mógłbyś mi polecić jakiś dobry brewkit z którego uwarzę to 20 - 25l piwa ? 

Za dużo nie podpowiem w tej kwestii, bo dawno z puszki nie robilem. Na Twoim miejscu wszedlbym na stronę jakiegoś sklepu piwowarskiego i poczytal opisy brewkitow. Chyba ze któryś z forumowych kolegow coś Ci podpowie.

Ogólnie brewkity nie są jakoś szczególnie mocno chmielone (przynajmniej te tańsze - ktore mialem okazję kiedyś przetestowac), więc nawet wybierając wersję na 23 litry nie spodziewaj się bomby chmielowej. Ale i tak piwo, ktore zrobisz, bedzie najlepsze na świecie - bo Twoje własne ;)

Możesz też rozważyć zrobienie z puszki która masz, ale w zalecanej ilosci. Tylko wiaderko przydaloby się mniejsze niż 30l 

Dzięki wszystkim za pomoc :D Trochę poczytałem i piwko właśnie fermentuje w piwnicy przy 19 stopniach na drożdżach S04. Wybrałem Brewkit IPA India Pale Ale Coopers ( 1.7l ):)
Mam nadzieje, fermentacja załapie :D  Zamiast cukru użyłem glukozy ( 1KG - tyle kazali wsypać na ten brewkit ). Jest 10 BLG ( nie wiem czy to nie trochę za mało bo słyszałem nawet o 16 BLG ale mam nadzieje, że będzie ok )

Myślicie, żeby zostawić to w tych 19 stopniach na cały czas fermentacji w fermentatorze, czy po tygodniu przenieść do cieplejszego pomieszczenia  ( 22 stopnie ) ? :)

W niższej temp może chyba dłużej trwać fermentacja.

Trochę jeszcze się boję bo nie miałem chłodnicy. Wlewałem do fermentatora gorącą wodę i czekałem aż spadnie do ok 22 stopni, żeby wsypać dodać drożdże. Wodę wlewałem tak aby natlenić, ale gorącą. Czy woda mogła się nie natlenić przez to, ze byłą gorąca ? Kiedy woda ostygła ( ok 40 stopni ) to jeszcze ją zamieszałem. I czy kilka godzin po wsypaniu drożdży mogę dla pewności jeszcze to zamieszać czy już nie ?

Edited by adrian339