Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) #38 - Czeska Pszenica - Pszeniczne Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 30.03.2021 Data rozlewu: Skład: Pszeniczny 1,5kg Pilzneński 1kg Monachijski 0,2kg Wiedeński 0,2kg Drożdże: gęstwa po #34 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany Gotowanie i chmielenie: na 60' - 10g Saaz Po wyłączeniu 15g Saaz Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 12.1 BRIX końcowe: ~ Alk: ~ Odfermentowanie: ~ Przebieg warzenia: [30.03.2021] Zacieranie: 44-46 C - 30 min 68 C - 50 min 76 C - 2 min [31.03.2021] Gęstwa zadana do brzeczki o temperaturze 18 stopni. Sterownik na 20 stopni. Degustacja: [] - Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 30 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 Witaj. Mógłbyś napisać coś więcej o sterowniku fermentacji? Używam obecnie sterownika z wędzarni, ale chciałbym coś jedynie do fermentacji z możliwością programowania schematu fermentacji oraz możliwością podejrzenia statystyk. Mógłbys podzielić się szczegółami (sprzętem, który użyłeś, oprogramowaniem) o ile to możliwe? Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) 43 minuty temu, markus383 napisał: Witaj. Mógłbyś napisać coś więcej o sterowniku fermentacji? Używam obecnie sterownika z wędzarni, ale chciałbym coś jedynie do fermentacji z możliwością programowania schematu fermentacji oraz możliwością podejrzenia statystyk. Mógłbys podzielić się szczegółami (sprzętem, który użyłeś, oprogramowaniem) o ile to możliwe? Pozdrawiam, Mateusz. Cześć, sprzęt to Raspberry Pi + 2x czujnik ds18b20 (dwie lodówki) + przekaźnik. Wszystko jest napisane przeze mnie z użyciem języków programowania PHP oraz trochę Python (HTML jako widok) + powiadomienia na telefon przez Google API więc można powiedzieć, że w 100% autorski projekt oraz podejście do tematu. Na ten moment mój sterownik temperatury jest rozbudowany na dwie lodówki i jednocześnie mam pełną kontrolę i dostęp do zarządzanie temperaturami przez stronę www z każdego miejsca na ziemi. (Steruje telefonem) Jeśli szukasz czegoś co Ci da możliwość programowania schematu (ręcznego) to proponuje STC 1000. Niestety on nie oferuje statystyk stąd ja stworzyłem swój własny sterownik. Podsyłam uproszczony schemat mojego sterownika: Edytowane 30 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) #39 - Czarna dolina - Dark Lager Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 21.04.2021 Data rozlewu: Skład: Pale ale 2,5kg Karmelowy 100 0,1kg Marynka 25g Barwiący 0,15kg Saaz 20g Drożdże: gęstwa po #36 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina Gotowanie i chmielenie: na 60' - 10g Marynka na 30' - 15g Marynka na 0' - 20g Saaz Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 11.8 BRIX końcowe: ~ Alk: ~ Odfermentowanie: ~ Przebieg warzenia: [01.04.2021] Zacieranie: 62 C - 45 minut 76 C - 15 minut 76 C - 5 min (słód barwiący) [02.04.2021] Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 11 stopni. Start fermentacji po ok. 7 godzinach. [06.04.2021] BRIX 7.3 [09.04.2021] Rozlew. Degustacja: [17.04.2021] Fajne ciemne piwko, lekka paloność tak jak miało być. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) #40 - Pod jaworem - Hazy IPA Typ warzenia: 100% mash Data warzenia: 08.04.2021 Data rozlewu: 19.04.2021 Skład: 2,5kg Pilznenski 0,5kg Pszeniczny 0,1kg Karmelowy 100 0,25kg płatek owsianych błyskawicznych + 0,25kg płatek pszenicznych Chmiele: 50g Citra 50g Mosaic 50g Columbus Drożdże: White Labs WLP066 London Fog Ale Chmielenie: na 60 minut 10g Columbusa po gotowaniu: 15g Mosaic 15g Citra Warka: Objętość: 12 litra BRIX początkowe: 15.6 BRIX końcowe: ~ Alk: ~ Odfermentowanie: ~ Przebieg warzenia: [08.04.2021] Zacieranie: 62 stopnie 45 minut 72 stopnie 15 minut 76 stopni wygrzew [16.04.2021] Brix 8.0. Przelanie na cichą i zadanie chmiele: 35g citra 35g Mosaic 40g Columbus Temperatura 21 stopni. [19.04.2021] Piękny aromat cytrusowy. Rozlew. Degustacja: [] Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się