Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

#38 - Czeska Pszenica - Pszeniczne

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 30.03.2021

Data rozlewu:

 

Skład:

  • Pszeniczny 1,5kg

  • Pilzneński 1kg

  • Monachijski 0,2kg

  • Wiedeński 0,2kg

 

Drożdże:

  • gęstwa po #34 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 41 Gwoździe i banany

 

Gotowanie i chmielenie:

  • na 60'  - 10g Saaz
  • Po wyłączeniu 15g Saaz

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe: 12.1
  • BRIX końcowe: ~  
  • Alk: ~
  • Odfermentowanie: ~

 

Przebieg warzenia:

  • [30.03.2021]
    • Zacieranie:
      • 44-46 C - 30 min
      • 68 C - 50 min
      • 76 C - 2 min
  • [31.03.2021]
    • Gęstwa zadana do brzeczki o temperaturze 18 stopni.
    • Sterownik na 20 stopni.

 

 

Degustacja:

  • []
    • -
Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj. 

Mógłbyś napisać coś więcej o sterowniku fermentacji? Używam obecnie sterownika z wędzarni, ale chciałbym coś jedynie do fermentacji z możliwością programowania schematu fermentacji oraz możliwością podejrzenia statystyk. Mógłbys podzielić się szczegółami (sprzętem, który użyłeś, oprogramowaniem) o ile to możliwe?

Pozdrawiam,

Mateusz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, markus383 napisał:

Witaj. 

Mógłbyś napisać coś więcej o sterowniku fermentacji? Używam obecnie sterownika z wędzarni, ale chciałbym coś jedynie do fermentacji z możliwością programowania schematu fermentacji oraz możliwością podejrzenia statystyk. Mógłbys podzielić się szczegółami (sprzętem, który użyłeś, oprogramowaniem) o ile to możliwe?

Pozdrawiam,

Mateusz.

 

Cześć, sprzęt to Raspberry Pi + 2x czujnik ds18b20 (dwie lodówki) + przekaźnik. Wszystko jest napisane przeze mnie z użyciem języków programowania PHP oraz trochę Python (HTML jako widok) + powiadomienia na telefon przez Google API więc można powiedzieć, że w 100% autorski projekt oraz podejście do tematu.

 

Na ten moment mój sterownik temperatury jest rozbudowany na dwie lodówki i jednocześnie mam pełną kontrolę i dostęp do zarządzanie temperaturami przez stronę www z każdego miejsca na ziemi. (Steruje telefonem)

 

Jeśli szukasz czegoś co Ci da możliwość programowania schematu (ręcznego) to proponuje STC 1000. :) Niestety on nie oferuje statystyk stąd ja stworzyłem swój własny sterownik. 

 

 

Podsyłam uproszczony schemat mojego sterownika: 

 

image.png.fee32c7eca8ff45d23e9427aca9b11f4.png

 

Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 - Czarna dolina - Dark Lager

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 21.04.2021

Data rozlewu: 

 

Skład:

  • Pale ale 2,5kg

  • Karmelowy 100 0,1kg

  • Marynka 25g

  • Barwiący 0,15kg

  • Saaz 20g

 

Drożdże:

  • gęstwa po #36 - Drożdże płynne Fermentum Mobile - FM 31 Bawarska dolina

 

Gotowanie i chmielenie:

  • na 60'  - 10g Marynka
  • na 30' - 15g Marynka
  • na 0'  - 20g Saaz 

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe:  11.8
  • BRIX końcowe:  ~
  • Alk: ~
  • Odfermentowanie: ~

 

Przebieg warzenia:

  • [01.04.2021]
    • Zacieranie:
      • 62 C - 45 minut
      • 76 C - 15 minut
      • 76 C - 5 min (słód barwiący)
  • [02.04.2021]
    • Zadano gęstwę do brzeczki o temperaturze 11 stopni.
    • Start fermentacji po ok. 7 godzinach.
  • [06.04.2021]
    • BRIX 7.3
  • [09.04.2021]
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • [17.04.2021]
    • Fajne ciemne piwko, lekka paloność tak jak miało być.
Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 - Pod jaworem - Hazy IPA

 

Typ warzenia: 100% mash

Data warzenia: 08.04.2021

Data rozlewu:  19.04.2021

 

Skład:

  • 2,5kg Pilznenski

  • 0,5kg Pszeniczny

  • 0,1kg Karmelowy 100

  • 0,25kg płatek owsianych błyskawicznych + 0,25kg płatek pszenicznych

 

Chmiele:

  • 50g Citra

  • 50g Mosaic

  • 50g Columbus

 

Drożdże:

  • White Labs WLP066 London Fog Ale

 

Chmielenie:

  • na 60 minut 10g Columbusa
  • po gotowaniu:
    • 15g Mosaic
    • 15g Citra

 

Warka: 

  • Objętość: 12 litra
  • BRIX początkowe:  15.6
  • BRIX końcowe:  ~
  • Alk: ~
  • Odfermentowanie: ~

 

Przebieg warzenia:

  • [08.04.2021]
    • Zacieranie:
      • 62 stopnie 45 minut
      • 72 stopnie 15 minut
      • 76 stopni wygrzew
  • [16.04.2021]
    • Brix 8.0.
    • Przelanie na cichą i zadanie chmiele:
      • 35g citra
      • 35g Mosaic
      • 40g Columbus
    • Temperatura 21 stopni.
  • [19.04.2021]
    • Piękny aromat cytrusowy.
    • Rozlew.

 

Degustacja:

  • []
Edytowane przez Kamil_KGBREW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.