Jump to content

Zestaw startowy

Recommended Posts

Hej, 

Chcę kupić tacie na dzień ojca zestaw startowy do warzenia piwa, niestety wcale się na tym nie znam. Widzę poniższe propozycje w internecie: 

https://browamator.pl/browar-domowy-ba-super-start-zestaw-startowy-z-g,3,2,929

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/pozostaly-drobny-sprzet-do-kuchni/mikro-browar-eco-2?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=452285&utm_campaign=2020-06&ceneo_spo=false

https://marxam.pl/zestawy-startowe-zestaw-sprzetowy-piwowar-start,c274,p4019,pl.html 

Podpowiecie czy coś z nich nadaje się do zaczęcia piwowarskiej przygody? 

Pozdrawiam!

Jeden problem - brak DUŻEGO gara w zestawie. Sprawdź najpierw czy Ojciec ma w domu DUŻY garnek, najlepiej

z nierdzewki, pojemność nie mniejsza niż 25l, lepiej ze 35l. Jesli gara nie ma to dojdzie spory wydatek.

Ja wiedząc już odrobinę kupiłbym Ojcu ze cztery wiaderka 15l z Castoramy, zainstalował kraniki,

rurki fermentacyjne, do tego filtrator, jakiś termometr, gar 15l (a może jest w domu?) do tego

z 5kg słodu Pale Ale, drożdże S-04, jakieś lejki, rurki etc. No i ze dwa chmiele na początek.

A może lodówkę turystyczną 18l :)

Warzenie 30l piwa jednorazowo to kuchnia zajęta na cały dzień ;) spore ciężary do dźwigania,

duże graty do mycia, a na końcu trzeba to wszystko gdzieś schować. Nie wspomnę o piwie...

Jak Ojciec ma czas i może sobie co tydzień warkę zrobić to szybko wyprodukuje zapas piwa

większy niż będzie mógł wypić nawet warząc po 10-12l, nie koniecznie od razu 30...

Jakub

Zestaw z Browamatora lub Marxam. Ojcu będzie potrzebny garnek. Może być emaliowany. Na początek se pożyczy od sąsiada, a może znajdzie w domu. 

Jak się wkręci to sobie kupi gar. 

Ja na początku roku kupiłem ten Zestaw na allegro. Bardzo fajny jest i jest wszystko co potrzeba lecz na allegro już nie aktualne , może w sklepie producenta 

A tak na poważnie to:

1. ten z browamatora - potrzebne będą jeszcze surowce (ekstrakt - wtedy wystarczy gar 5l w domu lub słody do zacierania - wtedy potrzeba większego gara). Albo dokupisz od razu, albo obdarowany sam będzie musiał to zrobić.

2. ten z mediaexpert - coś takiego sam dostałem, tyle że z kapslownicą. Tam masz od razu (jeżeli obrazek jest prawdziwy, bo w opisie nie widzę) ekstrakt. Do zrobienia piwa to wystarczy, ale do zabutelkowania potrzebne będą kapsle i kapslownica (i butelki oczywiście). Na pierwszy raz do warzenia nie trzeba nic kupować więcej, potrzebne będzie 1kg cukru, woda i garnek 5l.

3. ten z marxama - w gratisie dostajesz zestaw słodów, czyli coś na teoretycznie lepsze piwo niż z ekstraktu. Ale - trzeba się bawić kilka dobrych godzin. Nawet 8 lub więcej.

Jeżeli ojciec coś wie o produkcji piwa, czytał, interesuje go to - to raczej 3ka, jeżeli nie a 'tylko' lubi piwo - to raczej 2ka, ale nie ten zestaw z mediaexpert, ale coś takiego. Jak mu się spodoba, to przejdzie na zacieranie,  choć będzie konieczne dokupywanie kolejnych sprzętów.

Ja z mojego zestawu startowego (tego podlinkowanego) wciąż używam kapslownicy i łychy do mieszania. Czasem i pojemnika, ale rzadko. 

8 godzin temu, mrmrooz napisał:

3. ten z marxama - w gratisie dostajesz zestaw słodów, czyli coś na teoretycznie lepsze piwo niż z ekstraktu.

Zupa mamy też jest teoretycznie lepsza od zupki chińskiej z torebki. :)

8 godzin temu, mrmrooz napisał:

trzeba się bawić kilka dobrych godzin. Nawet 8 lub więcej.

Bez przesady, może pierwsza i druga warka zajmie tyle czasu, ale jakoś doświadczenia nabrać trzeba. Po nabraniu wprawy można się zmieścić w 4-5 godzinach, razem z myciem garów.

4 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał:

Po nabraniu wprawy można się zmieścić w 4-5 godzinach, razem z myciem garów.

Przy nastawie 10l może, przy 30l napewno nie. Chyba, że masz grzałki po 5kW albo wodę w kranie 65stC ;)

Jakub

Pierwsze dwa warzenia z zacieraniem faktycznie koło 8h mi zajęły. Jak się już to trochę ogarnie, to w 5-6h na luzie można się wyrobić. 1h wysładzanie, 1:30, filtracja, jakieś 45-60 minut podgrzewanie przed chmielenie, 1h chmielenie, 10-15 minut chłodzenie i z 10 minut przelewanie. Czasami coś się przedłuży, ale ciężko mi sobie wyobrazić co musiałbym robić, zeby się w 6h nie zmieścić przy standardowym zacieraniu i 20-23 litrach.

Co do zestawu sam kupowałem to i zawiera wszystko (poza chłodnicą i filrem , które lepiej zrobić samemu) co i tak by się po kilku warzeniach kupiło. Plus nie trzeba się męczyć z kapslowaniem gretą. 

https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-mega-zestaw-22-czesci-brew-kit-wypas-7423618098