Jump to content

Za mało %


Recommended Posts

Witam jestem początkujący. 10 dni temu wymieszałem brewkit Mangrove Jacks 2,5kg Brut IPA

oraz Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg. To wszystko wymieszałem tak jak w instrukcji z wodą tak aby wyszło 18l całości, dodałem dołączone do zestawu drożdże. Piwo powinno mieć 6,5%. Po tygodniu dodałem chmiel zgodnie z instrukcja. Sprawdzałem % po 7 dniach oraz dzisiaj i cały czas % są w okolicy 1,5%. Dodam że wszystko trzymałem w piwnicy gdzie temperatura jest ok 17/18stopni i nic już nie bulgotalo. Dzisiaj przyniosłem wszystko do domu i znowu zaczęło bulgotac. Czy % jeszcze najdzie jak zostawię na kilka dni w domu, czy dodać teraz np glukozy jeszcze a jak tak to ile na 18l. Na instrukcji każą odstawić na tydzień dodać chmiel i po 2 dniach od dania chmielu butelkować no ale ten %. Pomocy! Dziękuję za każdą radę i nie śmiejcie się jak coś spartolilem bo jak już pisałem wcześniej dopiero zaczynam. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Nie ogarniam.

Może od nowa:

jakie BLG było na początku a jakie jest teraz?

 

Zakładając że dałeś 4kg ekstraktu(?) płynnego(?) to masz przy 18L brzeczki jakieś 16Blg. Przy odfermentowaniu do 5 daje to niecałe 6% alkoholu, czyli normalnie.

 

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Sebastian Kozak napisał:

według dołączonej skali daje 1.5% alko

Poka skalę!

A na początku (przed zadaniem drożdży) jakie miałeś to BLG?

 

Link to comment
Share on other sites

To skoro tak to coś mi w tej instrukcji niedopisali. Co do ekstraktu to się zgadza łącznie 4l a reszta wody do 18 litrów z tym że nic nie było w instrukcji żeby sprawdzać na początku a dopiero po tygodniu. Dodaje zdjęcie z instrukcji mojego miernika. Wedle tej tabeli wydaje mi się że jest przy 5blg 1,5% alko ale jak mówiłem jestem zielony i może rzeczywiście jest ok. Tylko dziwne że po przyniesieniu z piwnicy do domu gdzie mam teraz 22stopnie znowu bulgotac zaczelo

IMG_20200617_125313.jpg

Link to comment
Share on other sites

Czyli dałem dupy. Czyli teraz już nie sprawdzę ile jest alko. No ale już wiem żeby mierzyc też na początku. A powiedzcie jeszcze czy skoro znowu bulgocze czy zostawić jeszcze na dzień czy dwa aż się uspokoi czy butelkować? Oraz ile glukozy na litr dać przed butelkowaniem 6g na litr będzie ok? 

Link to comment
Share on other sites

>>Czyli dałem dupy. Czyli teraz już nie sprawdzę ile jest alko.

Zawsze możesz policzyć w przybliżeniu: 

https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/

https://www.brewersfriend.com/abv-calculator

zresztą kogo to obchodzi.

 

>>A powiedzcie jeszcze czy skoro znowu bulgocze czy zostawić jeszcze na dzień czy dwa aż się uspokoi czy butelkować?

https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#Fermentacja

 

>>ile glukozy na litr dać przed butelkowaniem 6g na litr będzie ok? 

https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#Rozlew

https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.