Sebastian Kozak Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 Witam jestem początkujący. 10 dni temu wymieszałem brewkit Mangrove Jacks 2,5kg Brut IPA oraz Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg. To wszystko wymieszałem tak jak w instrukcji z wodą tak aby wyszło 18l całości, dodałem dołączone do zestawu drożdże. Piwo powinno mieć 6,5%. Po tygodniu dodałem chmiel zgodnie z instrukcja. Sprawdzałem % po 7 dniach oraz dzisiaj i cały czas % są w okolicy 1,5%. Dodam że wszystko trzymałem w piwnicy gdzie temperatura jest ok 17/18stopni i nic już nie bulgotalo. Dzisiaj przyniosłem wszystko do domu i znowu zaczęło bulgotac. Czy % jeszcze najdzie jak zostawię na kilka dni w domu, czy dodać teraz np glukozy jeszcze a jak tak to ile na 18l. Na instrukcji każą odstawić na tydzień dodać chmiel i po 2 dniach od dania chmielu butelkować no ale ten %. Pomocy! Dziękuję za każdą radę i nie śmiejcie się jak coś spartolilem bo jak już pisałem wcześniej dopiero zaczynam. Pozdrawiam dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 (edited) > Piwo powinno mieć 6,5% % czego? W jaki sposób ty sprawdzasz te procenty? Edited June 17, 2020 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 Albo inaczej: jakie BLG było na początku a jakie jest teraz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Kozak Posted June 17, 2020 Author Share Posted June 17, 2020 No właśnie sprawdzam w blg i wychodzi mi tak jak po tygodniu tak i teraz 5 co według dołączonej skali daje 1.5% alko Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 (edited) Nie ogarniam. Może od nowa: jakie BLG było na początku a jakie jest teraz? Zakładając że dałeś 4kg ekstraktu(?) płynnego(?) to masz przy 18L brzeczki jakieś 16Blg. Przy odfermentowaniu do 5 daje to niecałe 6% alkoholu, czyli normalnie. Edited June 17, 2020 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 10 minut temu, Sebastian Kozak napisał: według dołączonej skali daje 1.5% alko Poka skalę! A na początku (przed zadaniem drożdży) jakie miałeś to BLG? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Kozak Posted June 17, 2020 Author Share Posted June 17, 2020 To skoro tak to coś mi w tej instrukcji niedopisali. Co do ekstraktu to się zgadza łącznie 4l a reszta wody do 18 litrów z tym że nic nie było w instrukcji żeby sprawdzać na początku a dopiero po tygodniu. Dodaje zdjęcie z instrukcji mojego miernika. Wedle tej tabeli wydaje mi się że jest przy 5blg 1,5% alko ale jak mówiłem jestem zielony i może rzeczywiście jest ok. Tylko dziwne że po przyniesieniu z piwnicy do domu gdzie mam teraz 22stopnie znowu bulgotac zaczelo ANowak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 (edited) Ta tabelka po lewej pokazuje przybliżoną zawartość alkoholu w zależności od ekstraktu początkowego a nie końcowego. Edited June 17, 2020 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Kozak Posted June 17, 2020 Author Share Posted June 17, 2020 Czyli dałem dupy. Czyli teraz już nie sprawdzę ile jest alko. No ale już wiem żeby mierzyc też na początku. A powiedzcie jeszcze czy skoro znowu bulgocze czy zostawić jeszcze na dzień czy dwa aż się uspokoi czy butelkować? Oraz ile glukozy na litr dać przed butelkowaniem 6g na litr będzie ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 >>Czyli dałem dupy. Czyli teraz już nie sprawdzę ile jest alko. Zawsze możesz policzyć w przybliżeniu: https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/ https://www.brewersfriend.com/abv-calculator zresztą kogo to obchodzi. >>A powiedzcie jeszcze czy skoro znowu bulgocze czy zostawić jeszcze na dzień czy dwa aż się uspokoi czy butelkować? https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#Fermentacja >>ile glukozy na litr dać przed butelkowaniem 6g na litr będzie ok? https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#Rozlew https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ Sebastian Kozak and Czeslaw 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now