Paweł Kapała Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 Witam, właśnie uwarzyłem pierwsze piwko z brewkitu. Czech pils z gozdawy + ekstrakt słodowy. Zadałem drożdże Fermentis Saflager W34/70. Fermentuje w temperaturze 10-12 stopni. Po jakim czasie piwo będzie się nadawało do rozlewu ? Do refermentacji użyje dropsów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 33 minuty temu, Paweł Kapała napisał: Witam, właśnie uwarzyłem pierwsze piwko z brewkitu. Czech pils z gozdawy + ekstrakt słodowy. Zadałem drożdże Fermentis Saflager W34/70. Fermentuje w temperaturze 10-12 stopni. Po jakim czasie piwo będzie się nadawało do rozlewu ? Do refermentacji użyje dropsów. Jaki ekstrakt początkowy? Te 10-12°C to pewnie temperatura otoczenia? W takiej temperaturze fermentacja pewnie koło 3 tygodni, plus lagerowanie, które pewnie odpuścisz. Rozlew najwcześniej, gdy blg nie spada przez kilka dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Kapała Posted June 17, 2020 Author Share Posted June 17, 2020 13 BLG, tak to temperatura otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 Testowałem dropsy dwa razy - obydwa razy piana była słaba i znikała praktycznie od razu. Lepiej zrobić syrop z cukru/glukozy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts