Paweł Kapała Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Witam, właśnie uwarzyłem pierwsze piwko z brewkitu. Czech pils z gozdawy + ekstrakt słodowy. Zadałem drożdże Fermentis Saflager W34/70. Fermentuje w temperaturze 10-12 stopni. Po jakim czasie piwo będzie się nadawało do rozlewu ? Do refermentacji użyje dropsów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 33 minuty temu, Paweł Kapała napisał: Witam, właśnie uwarzyłem pierwsze piwko z brewkitu. Czech pils z gozdawy + ekstrakt słodowy. Zadałem drożdże Fermentis Saflager W34/70. Fermentuje w temperaturze 10-12 stopni. Po jakim czasie piwo będzie się nadawało do rozlewu ? Do refermentacji użyje dropsów. Jaki ekstrakt początkowy? Te 10-12°C to pewnie temperatura otoczenia? W takiej temperaturze fermentacja pewnie koło 3 tygodni, plus lagerowanie, które pewnie odpuścisz. Rozlew najwcześniej, gdy blg nie spada przez kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Kapała Opublikowano 17 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 13 BLG, tak to temperatura otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Testowałem dropsy dwa razy - obydwa razy piana była słaba i znikała praktycznie od razu. Lepiej zrobić syrop z cukru/glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się