Jump to content

Suche Kveiki


Markin

Recommended Posts

Cześć, zastanawia mnie jedna kwestia. Z racji ograniczeń sprzętowych mogę działać jedynie na wątkach ok. 10 l. Chcę kupić paczkę drożdży suchych Voss Kveik MJ. W przypadku US05 albo S04 wsypywałbym wszystko na jedną warkę, ale słyszałem opinie, ze z kveikami nie ma co przesadzać. Mogę swobodnie zapodać wszystko, czy raczej sypnąć połowę paczki? 

Link to comment
Share on other sites

Ok, dzięki. Tak mi się właśnie wydawało, że lepiej nie sypać wszystkiego. 

 

Jeśli chodzi o sypanie całej saszetki standardowych na 10l to parę osób polecało mi to rozwiązanie, podobno efekty są znacznie lepsze niż dla połowy paczki.

Link to comment
Share on other sites

43 minuty temu, Markin napisał:

Jeśli chodzi o sypanie całej saszetki standardowych na 10l to parę osób polecało mi to rozwiązanie, podobno efekty są znacznie lepsze niż dla połowy paczki.

 

A ja wolę słuchać producenta :)

 

J.

Link to comment
Share on other sites

Który wyizolował szczep od norweskich rolników, którzy używają szeroko rozumianych kveików od kilkuset lat i robią pieruński underpitching z dobrym rezultatem? Suszyć też nie próbuj, bo producent broni. Kalkulatory przy kveikach się nie sprawdzają.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, Markin napisał:

Panowie tylko, że chodziło mi o kveiki, a nie inne szczepy drożdży. Ostatecznie chyba zdecyduję się sypnąć 3g.

Starsi i mądrzejsi podają że można zadawać od 30 do 70% wartości zalecanych dla drożdży ale. Skrajna wartość to 0,25g potrafi z dobrym rezultatem przefermentowac galon brzeczki. 

Nie wiem których szczepów kveik to dotyczy i czy wszystkich czy nie. 

Edited by anatom
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.