Markin Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Cześć, zastanawia mnie jedna kwestia. Z racji ograniczeń sprzętowych mogę działać jedynie na wątkach ok. 10 l. Chcę kupić paczkę drożdży suchych Voss Kveik MJ. W przypadku US05 albo S04 wsypywałbym wszystko na jedną warkę, ale słyszałem opinie, ze z kveikami nie ma co przesadzać. Mogę swobodnie zapodać wszystko, czy raczej sypnąć połowę paczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Dlaczego sypałbyś całe US-04 na 10l? Są wyliczone na 20l - syp połowę. Działa na 100% Producent drożdży coś podpowiada? Nie kombinuj tylko czytaj... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Wklepujesz dane i kalkulator wyliczy w gramach ile drożdży zadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkis Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Kveików w tym przypadku to dałbym pół łyżeczki wiec saszetka wystarczy na długo Markin i Ryland 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 19 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 Ok, dzięki. Tak mi się właśnie wydawało, że lepiej nie sypać wszystkiego. Jeśli chodzi o sypanie całej saszetki standardowych na 10l to parę osób polecało mi to rozwiązanie, podobno efekty są znacznie lepsze niż dla połowy paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 43 minuty temu, Markin napisał: Jeśli chodzi o sypanie całej saszetki standardowych na 10l to parę osób polecało mi to rozwiązanie, podobno efekty są znacznie lepsze niż dla połowy paczki. A ja wolę słuchać producenta J. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Który wyizolował szczep od norweskich rolników, którzy używają szeroko rozumianych kveików od kilkuset lat i robią pieruński underpitching z dobrym rezultatem? Suszyć też nie próbuj, bo producent broni. Kalkulatory przy kveikach się nie sprawdzają.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Markin i majlosz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 W praktyce dla S-04 działa idealnie zarówno pół paczki suchych, jak i solidna łyżka gęstwy Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Panowie tylko, że chodziło mi o kveiki, a nie inne szczepy drożdży. Ostatecznie chyba zdecyduję się sypnąć 3g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Producent tych kveików nic nie zaleca? To ja bym ich po prostu nie kupował... cholera wie co jest naprawdę w opakowaniu. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 (edytowane) 14 godzin temu, Markin napisał: Panowie tylko, że chodziło mi o kveiki, a nie inne szczepy drożdży. Ostatecznie chyba zdecyduję się sypnąć 3g. Starsi i mądrzejsi podają że można zadawać od 30 do 70% wartości zalecanych dla drożdży ale. Skrajna wartość to 0,25g potrafi z dobrym rezultatem przefermentowac galon brzeczki. Nie wiem których szczepów kveik to dotyczy i czy wszystkich czy nie. Edytowane 27 Czerwca 2020 przez anatom Markin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się