Jump to content

Pierwsze proste piwo

Recommended Posts

Chciałbym zacząć przygodę z robieniem piwa. Mam malutki fermentator 5l, kupiłem w internecie suchy ekstrakt słodowy super jasny 220g i małą paczkę chmielu i drożdze. Wiem, że to najprostsze składniki i najniższa linia oporu :)i wyjdzie z tego co najwyżej "sikacz" ale przed inwestowaniem w sprzęt i lepsze surowce chciałbym spróbować czy mnie to w ogole wciągnie... Testowo chciałbym zrobić 4l "piwa" i tu mam zasadnicze pytanie: ile muszę dodać jeszcze cukru aby osiagnąć te 4% na sam koniec? Ile blg ma sam ekstrakt? Nigdzie na opakowaniu nie ma takiej informacji.

Dzięki za link. Na czuja wprowadziłem dane - wyszło mi, że przy 4l dodając 220g Dry Malt Extract -extra light oraz 300g cukru powinienem uzyskać ~4,5%

Pytanie czy przy takiej proporcji wyjdzie z tego piwo czy produkt piwo-podobny? chodzi mi glownie o to czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego (smak, kolor)

Edited by eleoeleo

11 minut temu, eleoeleo napisał:

czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego

Będzie podobnie jak w wypadku brewkitów.

We wszystkich źródłach znajdziesz, że dodatek cukru wpływa niekorzystnie na smak, zapach i wygląd (piana) gotowego piwa.

Cytat

Producenci najczęściej zalecają dodatek cukru do brewkitów. Jest to opcja ekonomiczna jednak piwo uzyskane w ten sposób jest niskiej jakości, może się cechować wyraźnymi posmakami bimbrowymi, a duży dodatek czystego cukru negatywnie wpływa na pianę. Jeżeli chodzi o rodzaj cukru, to nie ma różnicy między dodatkiem sacharozy (cukru stołowego, białego, buraczanego), a glukozy czy fruktozy.

https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#-_z_dodatkiem_cukru

Edited by zasada

Godzinę temu, eleoeleo napisał:

...chodzi mi glownie o to czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego (smak, kolor)

Będziesz miał po prostu mieszaninę kiepskiego piwa z nastawem na bimber ;) 

Nie kombinuj, nie dodawaj nic, poza wodą :)

Jakub