eleoeleo Posted June 20, 2020 Share Posted June 20, 2020 Chciałbym zacząć przygodę z robieniem piwa. Mam malutki fermentator 5l, kupiłem w internecie suchy ekstrakt słodowy super jasny 220g i małą paczkę chmielu i drożdze. Wiem, że to najprostsze składniki i najniższa linia oporu i wyjdzie z tego co najwyżej "sikacz" ale przed inwestowaniem w sprzęt i lepsze surowce chciałbym spróbować czy mnie to w ogole wciągnie... Testowo chciałbym zrobić 4l "piwa" i tu mam zasadnicze pytanie: ile muszę dodać jeszcze cukru aby osiagnąć te 4% na sam koniec? Ile blg ma sam ekstrakt? Nigdzie na opakowaniu nie ma takiej informacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 20, 2020 Share Posted June 20, 2020 https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg Link to comment Share on other sites More sharing options...
eleoeleo Posted June 20, 2020 Author Share Posted June 20, 2020 (edited) Dzięki za link. Na czuja wprowadziłem dane - wyszło mi, że przy 4l dodając 220g Dry Malt Extract -extra light oraz 300g cukru powinienem uzyskać ~4,5% Pytanie czy przy takiej proporcji wyjdzie z tego piwo czy produkt piwo-podobny? chodzi mi glownie o to czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego (smak, kolor) Edited June 20, 2020 by eleoeleo Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 20, 2020 Share Posted June 20, 2020 A duży byłby problem dokupić jeszcze drugą porcję ekstraktu? Lub puszeczkę ekstraktu płynnego? Wtedy by można z większym optymizmem podejśc do tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 20, 2020 Share Posted June 20, 2020 (edited) 11 minut temu, eleoeleo napisał: czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego Będzie podobnie jak w wypadku brewkitów. We wszystkich źródłach znajdziesz, że dodatek cukru wpływa niekorzystnie na smak, zapach i wygląd (piana) gotowego piwa. Cytat Producenci najczęściej zalecają dodatek cukru do brewkitów. Jest to opcja ekonomiczna jednak piwo uzyskane w ten sposób jest niskiej jakości, może się cechować wyraźnymi posmakami bimbrowymi, a duży dodatek czystego cukru negatywnie wpływa na pianę. Jeżeli chodzi o rodzaj cukru, to nie ma różnicy między dodatkiem sacharozy (cukru stołowego, białego, buraczanego), a glukozy czy fruktozy. https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#-_z_dodatkiem_cukru Edited June 20, 2020 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Sam w Dolinie Posted June 20, 2020 Share Posted June 20, 2020 Godzinę temu, eleoeleo napisał: ...chodzi mi glownie o to czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego (smak, kolor) Będziesz miał po prostu mieszaninę kiepskiego piwa z nastawem na bimber Nie kombinuj, nie dodawaj nic, poza wodą Jakub Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts