eleoeleo Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Chciałbym zacząć przygodę z robieniem piwa. Mam malutki fermentator 5l, kupiłem w internecie suchy ekstrakt słodowy super jasny 220g i małą paczkę chmielu i drożdze. Wiem, że to najprostsze składniki i najniższa linia oporu i wyjdzie z tego co najwyżej "sikacz" ale przed inwestowaniem w sprzęt i lepsze surowce chciałbym spróbować czy mnie to w ogole wciągnie... Testowo chciałbym zrobić 4l "piwa" i tu mam zasadnicze pytanie: ile muszę dodać jeszcze cukru aby osiagnąć te 4% na sam koniec? Ile blg ma sam ekstrakt? Nigdzie na opakowaniu nie ma takiej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleoeleo Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki za link. Na czuja wprowadziłem dane - wyszło mi, że przy 4l dodając 220g Dry Malt Extract -extra light oraz 300g cukru powinienem uzyskać ~4,5% Pytanie czy przy takiej proporcji wyjdzie z tego piwo czy produkt piwo-podobny? chodzi mi glownie o to czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego (smak, kolor) Edytowane 20 Czerwca 2020 przez eleoeleo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 A duży byłby problem dokupić jeszcze drugą porcję ekstraktu? Lub puszeczkę ekstraktu płynnego? Wtedy by można z większym optymizmem podejśc do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) 11 minut temu, eleoeleo napisał: czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego Będzie podobnie jak w wypadku brewkitów. We wszystkich źródłach znajdziesz, że dodatek cukru wpływa niekorzystnie na smak, zapach i wygląd (piana) gotowego piwa. Cytat Producenci najczęściej zalecają dodatek cukru do brewkitów. Jest to opcja ekonomiczna jednak piwo uzyskane w ten sposób jest niskiej jakości, może się cechować wyraźnymi posmakami bimbrowymi, a duży dodatek czystego cukru negatywnie wpływa na pianę. Jeżeli chodzi o rodzaj cukru, to nie ma różnicy między dodatkiem sacharozy (cukru stołowego, białego, buraczanego), a glukozy czy fruktozy. https://wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#-_z_dodatkiem_cukru Edytowane 20 Czerwca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Godzinę temu, eleoeleo napisał: ...chodzi mi glownie o to czy tak duża ilość cukru nie zmieni charakteru produktu końcowego (smak, kolor) Będziesz miał po prostu mieszaninę kiepskiego piwa z nastawem na bimber Nie kombinuj, nie dodawaj nic, poza wodą Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się