Artur Ozi Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 Czy ktoś jest w posiadaniu słoja wielofuncyjnego 25/26 litrów i jest w stanie podać jego rzeczywiste wymiary (wysokość razem z kapturkiem do fermentacji). W necie generealnie te rozmiary są podawane różnie. Teoretycznie ten Słój wielofunkcyjny 26L ma ponoć: Średnica dna: 29,5 cm Wysokość: 40,5 cm Zastanawiam się nad takim słojem/słojami i nad jakąś kompaktową chłodziarką do wina np. jak Klarstein Reserva 16. Ta ponoć ma: Wymiary wewnętrzne: ok. 34 x 42 x 31 cm (szer. X wys. X gł.) Taka mikro fermentownia "na styk" do postawienia na blacie w kuchni . No a 26 litrów pojemności słoja powinno wystarczyć na fermentację 20 litrowych warek pod 19 litrowe kegi pepsi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Pagon Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 (edited) Wysokość to 45,5cm i 31,5 cm średnicy. Edited June 23, 2020 by Lord Pagon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Ozi Posted June 23, 2020 Author Share Posted June 23, 2020 Dzięki wielkie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Cześć mam zagwozdkę nt tytułowego słoja. Aukcje na allegro są różne, podają od 20l do 26l. Pojawiają się pytania - czy pierwsza, druga i trzecia pozycja to ten sam słój (tej samej pojemności)? Jeśli tak to jaki ma litraż pod rant? Miałem kupić ostatni 20l, ale słyszałem, że realnie wejdzie do niego 17-18l. Szukam rozwiązania pod dłuższe fermentacje z dzikimi drożdżami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 4 godziny temu, hopek napisał: Szukam rozwiązania pod dłuższe fermentacje z dzikimi drożdżami. Te słoje mają szerokie szyjki i kiepskie uszczelki, więc przemyśl, czy nie będzie tam dostawało sią za dużo tlenu i czy nie będzie w związku z tym octu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 A jaką uszczelkę ma zwykły fermentor? Ta uszczelka moim zdaniem jest wystarczająco szczelna. Co do pojemności to mogę sprawdzić jak cydr skończy pracować. Naklejka z pojemnością jest na spodzie. Jedno co mogę powiedzieć to 12 litrów mam prawie pod to górne przetłoczenie. Słój mam albo 12 albo 15 litrów. Już nie pamiętam bo go dostałem ale chyba 12. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 19 minut temu, nike21 napisał: A jaką uszczelkę ma zwykły fermentor? Nie ma żadnej i jest plastikowy, więc dlatego nie zaleca się go do długiego, kilkuletniego leżakowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
oli97 Posted April 29, 2021 Share Posted April 29, 2021 W dniu 19.11.2020 o 21:58, Gawron napisał: Nie ma żadnej i jest plastikowy, więc dlatego nie zaleca się go do długiego, kilkuletniego leżakowania. Czy ten sloj nadaje sie do lagerowanie piwa przez 2-3 miesiace? Czy tez bedzie miec zbyt duzo kontaktu z tlenem. Ta uszczelka wyglada niezbyt solidnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 W dniu 29.04.2021 o 18:41, oli97 napisał: Czy ten sloj nadaje sie do lagerowanie piwa przez 2-3 miesiace? Tak. W dniu 29.04.2021 o 18:41, oli97 napisał: Czy tez bedzie miec zbyt duzo kontaktu z tlenem. Ta uszczelka wyglada niezbyt solidnie Nie. Można dodatkowo obwinąć taśmą zakrętkę. oli97 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now