Piotr Ba Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Jak długo zacierać infuzyjnie (67stC) żeby zatarło się 25 % owsa by nie robić próby jodowej - 90 minut wystarczy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewemarkam Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Też się przed próbą jodowa broniłem. Jodyna w aptece kosztuje parę PLN. W końcu kupiłem i nie zastanawiam się czy dać 60 minut czy 90. Po prostu przy zacieraniu sprawdzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 29, 2020 Author Share Posted June 29, 2020 Ja mam jodynę tylko chodzi mi o ustawienie kotła i czekanie aż zakończy bez zbędnego schodzenia co chwilę do piwnicy. Pomijam że przy czarnym piwie poradze sobie z odczytem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Po 60min już będzie zatarte. Pamiętaj, że od czasu zacierania ważniejsza jest ilość enzymów w zasypie. 25% niesłodowanych to wcale nie jest dużo. Robiłem 60%. To, że przedłużysz zacieranie niewiele pomoże bo większość enzymów po ~60min traci aktywność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 Godzinę temu, Henx napisał: większość enzymów po ~60min traci aktywność Mogę prosić o jakieś źródło tych informacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted June 29, 2020 Share Posted June 29, 2020 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: Ja mam jodynę tylko chodzi mi o ustawienie kotła i czekanie aż zakończy bez zbędnego schodzenia co chwilę do piwnicy. Pomijam że przy czarnym piwie poradze sobie z odczytem. http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 19 godzin temu, Mibor napisał: Mogę prosić o jakieś źródło tych informacji? To forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted July 1, 2020 Author Share Posted July 1, 2020 (edited) Stout już fermentuje, dałem na 80 minut potem na wygrzew. Próba jodowa bez sensu - nie do oceny - piwo czarne jak kawa - wg mnie kolory przed i po dodaniu jodu nie różnią się. Wali kawą i czekoladą w piwnicy. Wydajność średnia - z 4,7 kg słodu - 19 litrów 13 BLG trzeba się z tym pogodzić - tak było też policzone. Edited July 1, 2020 by Piotr Ba . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts