Jump to content

Ziarno niesłodowane - zacieranie


Recommended Posts

Ja mam jodynę tylko chodzi mi o ustawienie kotła i czekanie aż zakończy bez zbędnego schodzenia co chwilę do piwnicy. Pomijam że przy czarnym piwie poradze sobie z odczytem.

Link to comment
Share on other sites

Po 60min już będzie zatarte. Pamiętaj, że od czasu zacierania ważniejsza jest ilość enzymów w zasypie. 25% niesłodowanych to wcale nie jest dużo. Robiłem 60%. To, że przedłużysz zacieranie niewiele pomoże bo większość enzymów po ~60min traci aktywność. 

Link to comment
Share on other sites

Stout już fermentuje, dałem na 80 minut potem na wygrzew. Próba jodowa bez sensu - nie do oceny - piwo czarne jak kawa - wg mnie kolory przed i po dodaniu jodu nie różnią się. Wali kawą i czekoladą w piwnicy. Wydajność średnia - z 4,7 kg słodu - 19 litrów 13 BLG trzeba się z tym pogodzić - tak było też policzone.

Edited by Piotr Ba
.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.