Piotr Ba Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Jak długo zacierać infuzyjnie (67stC) żeby zatarło się 25 % owsa by nie robić próby jodowej - 90 minut wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Też się przed próbą jodowa broniłem. Jodyna w aptece kosztuje parę PLN. W końcu kupiłem i nie zastanawiam się czy dać 60 minut czy 90. Po prostu przy zacieraniu sprawdzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Ja mam jodynę tylko chodzi mi o ustawienie kotła i czekanie aż zakończy bez zbędnego schodzenia co chwilę do piwnicy. Pomijam że przy czarnym piwie poradze sobie z odczytem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Po 60min już będzie zatarte. Pamiętaj, że od czasu zacierania ważniejsza jest ilość enzymów w zasypie. 25% niesłodowanych to wcale nie jest dużo. Robiłem 60%. To, że przedłużysz zacieranie niewiele pomoże bo większość enzymów po ~60min traci aktywność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Godzinę temu, Henx napisał: większość enzymów po ~60min traci aktywność Mogę prosić o jakieś źródło tych informacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 2 godziny temu, Piotr Ba napisał: Ja mam jodynę tylko chodzi mi o ustawienie kotła i czekanie aż zakończy bez zbędnego schodzenia co chwilę do piwnicy. Pomijam że przy czarnym piwie poradze sobie z odczytem. http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 19 godzin temu, Mibor napisał: Mogę prosić o jakieś źródło tych informacji? To forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Stout już fermentuje, dałem na 80 minut potem na wygrzew. Próba jodowa bez sensu - nie do oceny - piwo czarne jak kawa - wg mnie kolory przed i po dodaniu jodu nie różnią się. Wali kawą i czekoladą w piwnicy. Wydajność średnia - z 4,7 kg słodu - 19 litrów 13 BLG trzeba się z tym pogodzić - tak było też policzone. Edytowane 1 Lipca 2020 przez Piotr Ba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się